Live Beursblog – 22 december 2022 – Business AM

22.15 – Renteangst zet Wall Street lager, nieuwe dreun voor Tesla

De Amerikaanse beurzen zijn lager geëindigd, waarbij een dunne handel richting de feestdagen voor grotere bewegingen zorgde. Zo wist Wall Street richting het slot wel deels te herstellen ten opzichte van het dieptepunt van de dag.

 • De S&P 500 verloor uiteindelijk 1,5 procent op 3.822,39 punten.
 • De Dow Jones daalde 1,1 procent op 33.027,49 punten.
 • De Nasdaq sloot 2,2 procent lager bij een stand van 10.476,12 punten.

Veel aandacht ging opnieuw naar autobouwer Tesla, na de aangekondigde prijsverlagingen (post van 10.24). Het aandeel verloor bijna 9 procent en staat met circa 125 dollar op de laagste stand sinds november 2020.

22.09 – Farmabedrijf Galapagos ziet chief medical officer vertrekken

Dr. Walid Abi-Saab heeft besloten om Galapagos te verlaten als chief medical officer en lid van het directiecomité per 31 december 2022. Dat meldt het bedrijf, samen met een reeks andere directieherschikkingen.

De hoofdonderzoeker zal tot 31 mei 2023 bij Galapagos blijven “om een soepele overgang te waarborgen”, klinkt het. Het bedrijf verwacht om in de eerste helft van 2023 een hoofd R&D en directielid aan te kondigen. Tot die benoeming zal CEO Paul Stoffels ad interim optreden als hoofd R&D.

21.40 – Belfius ziet nauwelijks groei in 2023

Volgens de prognoses van Belfius komt de economische groei in België volgend jaar uit op amper 0,1 procent, tegenover nog 2,8 procent dit jaar.

“Vooral de zwakke consumptie zal volgend jaar op de groei wegen. De hoge inflatie doet de koopkracht van de gezinnen dalen en de automatische loonindexering biedt niet voor iedereen voldoende bescherming tegen de gestegen levenskosten”, voorspelt de bank.

groeiprognoses Belfius

21.12 – Olieprijs daalt

De olieprijs is voor het eerst in drie dagen gedaald. Bij een settlement van 77,49 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1 procent goedkoper. 

 • De WTI-olieprijs verloor terrein in het spoor van de dalende aandelenmarkten, waar rentevrees weer de kop opstak.
 • Verder zorgt streng winterweer in de Verenigde Staten rond de feestdagen er mogelijk voor dat er minder kan worden gereisd, zei analist Charalampos Pissouros van tradinghuis XM. Dit betekent een lagere vraag naar olie.

20.21 – Sam Bankman-Fried komt wellicht op borgtocht vrij na betalen borgsom 250 miljoen dollar

Onverwachte wending in de zaak rond Sam Bankman-Fried, de stichter van de omgevallen cryptobeurs FTX. Hij hoeft van een New Yorkse rechter niet de cel in, maar mag met een enkelband bij zijn ouders in Californië de eindejaarsfeesten doorbrengen, in afwachting van zijn proces.

De borgsom bedraagt volgens Amerikaanse media liefst 250 miljoen dollar. Eerder had SBF verklaard maar 100.000 dollar meer over te hebben van zijn cryptofortuin. Het is onduidelijk waar de enorme borgsom vandaan komt. Een deel komt wellicht van zijn ouders, die hun huis als borg ingebracht hebben.

Volgens het persbureau AP komt SBF morgen vrij.

SBF op de Bahama’s, kort voor zijn uitlevering aan de VS – foto Joe Raedle via Getty Images

19.01 – Slechte beursdag voor auto-aandelen

Niet alleen Tesla heeft het niet onder de markt. Ook andere autofabrikanten stonden vandaag onder druk. Volkswagen was de sterkste daler in Frankfurt, met een verlies van ruim 4 procent en Mercedes-Benz daalde zo’n 3 procent. Porsche AG verloor ruim 2,5 procent. In Parijs daalde Stellantis ruim 3 procent en Renault meer dan 3,5 procent.

18.32 – Tesla circa 10 procent onderuit

Opnieuw krijgt Tesla stevige klappen op de beurs. Rond 18.30 stond het aandeel met een verlies van 9,7 procent op de tabellen, tot 124 dollar. Begin dit jaar was dat nog 400 dollar.

18.07 – Topbelegger Scott Minerd overleden

Scott Minerd, bekend als chief investment officer (CIO) van de vermogensbeheerder Guggenheim Partners, is op 63-jarige leeftijd onverwacht overleden aan een hartaanval.

Scott Minerd — Fotograaf: Kyle Grillot/Bloomberg via Getty Images
 • De gespierde belegger, heengegaan tijdens een fitness-sessie, was een van de meest mediagenieke stemmen op Wall Street. Hij werd vaak als analist gevraagd in TV-shows voor zijn scherpzinnige uitspraken over aandelen, obligaties en het beleid van de Amerikaanse centrale bank.
 • Over de cryptomarkt zei hij het volgende: “Zeventig procent van de munten zijn rotzooi en zullen verdwijnen. De vraag is, net als bij de internetzeepbel, welke van de bedrijven, (zal) overleven. Zal Amazon de grote winnaar zijn of zal Pets.com de grote winnaar zijn?”

17.35 – Bel20 beperkt verliezen

Terwijl de Amerikaanse beurzen grotere klappen krijgen, kan de Bel20 het dagverlies beperken tot circa 0,5 procent.

 • Binnen de Bel20-index trok Galapagos de kop met een winst van 1,4 procent, terwijl Solvay onderaan stond met een daling van 2 procent.
 • In de BelMid trok Mithra de aandacht, met een stijging van 7 procent. Sinds eind november heeft de koers van Mithra echter rake klappen gekregen. IBA won 2,4 procent en Shurgard speelde 3,4 procent kwijt.
 • Bij de kleinere aandelen steeg Jensen Group 3,8 procent, terwijl Nextensa met 3,1 procent is gedaald.

16.54 – Nasdaq dondert 2,5 procent lager

De Amerikaanse beurzen zijn allesbehalve in kerststemming en diepen de verliezen uit. Techindex Nasdaq moet intussen een slordige 2,5 procent prijsgeven.

15.38 – Wall Street opent in het rood

De Dow Jones (-0,9 procent) en de S&P 500 (-1,2 procent) verliezen vrij fors in de eerste handelsmomenten, terwijl de Nasdaq zelfs 1,6 procent moet prijsgeven.

15.30 – Ook Nagelmackers verhoogt spaarrente

Bank Nagelmackers verhoogt voor haar zogeheten Superior rekening de spaarrente vanaf 16 januari, tot een basisrente van 0,35 procent en getrouwheidspremie van 0,15 procent. Voor de Superior+ rekening geldt vanaf dan een basisrente van 0,15 procent en een getrouwheidspremie van 0,65 procent.

Een overzicht van alle recente renteverhogingen door de banken is hier te vinden.

14.55 – Grootste economie ter wereld groeide harder in het derde kwartaal

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 3,2 procent gegroeid. Dit bleek vandaag uit de derde en laatste raming van de Amerikaans overheid, waarover ABM bericht.

 • In het tweede kwartaal werd nog een krimp vastgesteld van 0,6 procent.

14.37 – Messi straks op Argentijnse bankbiljetten?

Op sociale media duiken verscheidene ontwerpen op van Argentijnse pesobiljetten met de beeltenis van Lionel Messi erop. De Argentijnse centrale bank zou er volgens de lokale financiële pers effectief aan denken om Messi-biljetten uit te geven, als eerbetoon voor het winnen van de wereldbeker. Het biljet van 1.000 peso is wellicht het meest geschikt, omdat het verwijst naar Messi’s rugnummer 10.

13.58 – Airbus belooft sterkere industriële banden met India

De Europese vliegtuigbouwer Airbus wil zijn industriële aanwezigheid in India versterken. Dat heeft Guillaume Faury, chief executive van het Europese concern, na een ontmoeting met de Indiase premier Narendra Modi gezegd. Faury gaf geen verdere details over de plannen, maar India wint in de wereldwijde luchtvaart snel aan belang. Dit kan Airbus aanzienlijke nieuwe opportuniteiten aanreiken. Eerder had ook Boeing al zijn interesse in de Indiase markt duidelijk gemaakt. Meer weten? Lees dan zeker deze bijdrage van onze collega Marc Horckmans.

12.54 – Turkse centrale bank laat rente ongemoeid

De Turkse centrale bank heeft de beleidsrente, zoals ook was beloofd, ongemoeid gelaten op 9,0 procent. 

 • In november verlaagde de centrale bank de rente nog met 150 basispunten van 10,5 naar 9,0 procent. Toen kondigde de centrale bank echter ook aan dat dit voorlopig de laatste verlaging in een cyclus van verlagingen zou zijn.
 • De monetaire instelling streeft naar een inflatie op de middellange termijn van 5 procent. Momenteel ligt de inflatie echter rond de 84 procent. Om die reden werd er door economen ook raar gekeken naar alle renteverlagingen die Turkije doorvoerde, omdat centrale banken elders in de wereld juist hun rente verhogen om de inflatie terug te dringen.

12.16 – Bel20 kan net het hoofd boven water houden

Na de dag voorzichtig in de plus te hebben gestart, slaagt de Bel20 er momenteel in om nipt het hoofd boven water te houden. De Belgische sterindex noteert 0,15 procent in het groen. De Eurostoxx50 daarentegen laat 0,1 procent liggen.

 • In de Bel20 trekt VGP de kop. Het aandeel stijgt met 4,8 procent. De onderneming ondertekende de tiende closing van haar eerste joint venture (zie bericht 09.57 uur).
 • IBA, de Waalse marktleider in protontherapie, wint 2,4 procent. IBA tekende een contract van circa 20 miljoen euro met een Franse klant voor de installatie van een geïntegreerd systeem dat steriliseert met röntgenstraling en elektronenstromen. 

11.44 – Mondiale staalproductie gedaald

De mondiale staalproductie is in november gedaald, na een pas op de plaats in oktober. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie World Steel Association.

 • In totaal vervaardigden de 64 staalproducerende landen vorige maand 139,1 miljoen ton staal, een daling van 2,6 procent op jaarbasis.
 • In China, wereldwijd met afstand de grootste fabrikant van staal, steeg de productie flink. Daar liep de productie vorige maand met 7,3 procent op tot 74,5 miljoen ton. In oktober was er nog een productiestijging van 11,0 procent.
 • In de VS daalde de productie in november juist met 10,5 procent, naar 5,6 miljoen ton. Daarmee was de productiekrimp groter dan in oktober.
 • In Rusland daalde de productie naar schatting met 9,6 procent en in Japan met 10,7 procent.
 • De EU kende in november een productiekrimp van zelfs 17,9 procent tot 10,5 miljoen ton. In Duitsland daalde de productie ook met ruim 17,9 procent.

10.55 – Olieprijzen klimmen voor vierde dag op rij

De prijzen voor ruwe olie schieten vandaag voor de vierde dag op rij hoger. Net nu een winterstorm die zijn weerga niet kent over ’s werelds grootste economie trekt, zijn de Amerikaanse reserves van vliegtuigbrandstof, stook- en aardolie gekrompen.

 • De Amerikaanse soort WTI is 1,26 procent omhooggeschoten, naar 79,28 dollar.
 • Brent, de Noordzeesoort, wordt nu verhandeld aan 83,96 dollar per vat, 1,07 procent duurder dan woensdagavond.

10.24 – Tesla trekt korting op voor wagens in de VS

Amerikanen die vanaf januari de model 3 en model Y van Tesla kopen, krijgen een korting van 7.500 dollar. Dat is het dubbele van de huidige reductie. Ook Canadese klanten krijgen tot het einde van het jaar een reductie op die modellen, ter waarde van 5000 dollar. De Chinese klanten komen dit jaar nog in aanmerking voor een korting ten belope van 6.000 yuan, oftewel 860 dollar, op een aantal modellen.

Elon Musk en Tesla -Getty Images

09.57 – VGP wint terrein na aankoop gebouwen met joint venture Allianz

Het vastgoedbedrijf VGP heeft met de eerste joint venture met Allianz Real Estate drie logistieke gebouwen gekocht. Twee van die gebouwen bevinden zich in Tsjechië en een in Duitsland.

De twee partijen zijn overigens overeengekomen de looptijd van de eerste joint venture met tien jaar te verlengen, tot 2036. Het nieuws stuwt het aandeel na ongeveer een uur handelen 3,9 procent hoger.

09.36 – Hoe de coronapandemie de Chinese economie zal transformeren

Analisten verwachten dat de Chinese economie in 2023 zal heropleven. Goldman Sachs heeft onlangs nog de groeiprognose voor volgend jaar verhoogd van 4,5 naar 5,2 procent. Economen zijn er wel van overtuigd dat andere elementen dan in 2019 de Chinese groei zullen stimuleren. Lees er alles over op onze site.

09.12 – Europese beurzen zetten rit naar boven verder

Na de handelsdag gisteren in de plus te hebben afgesloten, geven de Europese een vervolg aan de groene koersbeweging. Na een tiental minuten handelen, noteert de Eurostoxx50 0,15 procent in de plus en staat de Bel20 op een winst van 0,45 procent.

08.54 – Voormalige CEO Alameda Research en medeoprichter cryptobeurs FT pleiten schuldig in fraudedossier

08.24 – Unifiedpost richt joint venture op met ECMA

Het fintechbedrijf Unifiedpost en de Franse boekhoudersvereniging ECMA hebben samen de joint venture Facturel opgericht. Ze willen op die manier de reeds bestaande samenwerking om kmo’s te helpen de stap naar digitalisering te zetten verder versterken.

‘Met de oprichting van Facturel, sturen we de markt een boodschap van samenwerking op lange termijn’, zegt Hans Leybaert, CEO van Unifiedpost, in een persbericht.

08.09 – Tegenvallende krimp Britse economie

De Britse economie is in het derde kwartaal met 0,3 procent gekrompen (op kwartaalbasis). Daarmee is de krimp iets groter dan de eerder gemelde 0,2 procent.

07.37 – Micron Technology boekt verlies

Micron Technology is het afgelopen kwartaal in de rode cijfers gedoken op een lagere omzet. Dat bleek woensdag uit de resultaten van de geheugenchipfabrikant. 

 • Micron Technology boekte het afgelopen kwartaal een verlies van 195 miljoen dollar, ofwel 0,18 dollar per aandeel, in vergelijking met een winst van 2,3 miljard dollar, ofwel 2,04 dollar per aandeel, in dezelfde periode een jaar eerder.
 • De omzet daalde van 7,7 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar naar 4,1 miljard dollar het afgelopen kwartaal.
 • Het bedrijf voorziet voor het lopende kwartaal een omzet van 3,6 tot 4,0 miljard dollar. De winst per aandeel wordt geraamd op 0,69 tot 0,89 dollar. 
 • Het aandeel Micron Technology noteerde woensdag in de elektronische handel nabeurs 1,8 procent lager. 

07.12 – De beurscrash van 2022: de verrassende verliezers 

Het was in alle opzichten een dramatisch jaar voor beleggers. Bijna alle activa kregen een ferme knauw. Opvallend genoeg waren het de lievelingen van de Nasdaq die de meeste klappen incasseerden. Aandelen van Disney, Spotify en Meta verloren tot 70 procent van hun waarde.

“Dat is opvallend want tot recent voldeden zij aan alle criteria die een business heel stabiel maakt: grote toegangsdrempels, grote netwerkeffecten en weinig afhankelijkheid van derden. Die 3 stabilisatoren bleken veel labieler dan verwacht”, schrijft onze columnist Xavier Verellen in een bijdrage op onze site.

06.53 – Wall Street schoot flink hoger

De Amerikaanse beurzen konden de handelsdag gisteren met mooie winsten afsluiten:

 • De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,5 procent tot 3.878,44 punten.
 • De Dow Jones won 1,6 procent op 33.376,48 punten.
 • De Nasdaq sloot 1,5 procent hoger op 10.709,37 punten.

Daarmee zetten de Amerikaanse aandelenmarkten de dinsdag ingezette opwaartse trend voort, na vier opeenvolgende handelsdagen van verliezen, in aanloop naar het lange kerstweekeinde.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20