Live Beursblog – 19 december 2022 – Business AM

22.11 – Wall Street duikt lager

Wall Street heeft de eerste handelsdag van de week in het rood afgesloten. De S&P500 dook 0,9 procent lager en de Dow Jones verloor 0,5 procent. De Nasdaq liet 1,5 procent liggen.

Dat was het voor vandaag. Morgen kan je hier opnieuw al het beursnieuws volgen. Dan komen we onder andere te weten hoe het gesteld is met het Belgische en Europese consumentenvertrouwen. Tot morgen!

21.49 – Meta laat Metaverse niet los

2022 was een rampjaar voor alle beleggers. Voornamelijk de techreuzen kregen het zwaar te verduren. De grootste daling bij de zogenaamde GAFAM’s staat op naam van de sociale netwerkgigant Meta. Het bedrijf van Zuckerberg zag maar liefst 70 procent van zijn marktwaarde in rook opgaan. Toch heeft de techgigant niet de intentie om het geldverslindende metaverse te lossen. Meer weten? Lees dan zeker dit stuk.

Meta-oprichter en CEO Mark Zuckerberg. (Getty Images)

21.33 – Olieprijzen stijgen

De prijs van een vat Brent-olie is vandaag gestegen met 1,75 procent tot iets meer dan 80,45 dollar. Een vat WTI-olie kost nu 2 procent meer, oftewel 75,8 dollar.

 • Ruwe olie steeg vorige week, maar daalde vrijdag aanzienlijk na renteverhogingen door grote centrale banken en indicaties dat de rente in 2023 hoog zal blijven. Dat wakkerde de vrees voor een wereldwijde economische neergang aan, stelden analisten.
 • “Het lijdt geen twijfel dat de vraag negatief wordt beïnvloed, en dat komt vooral doordat handelaren het agressieve monetaire beleid van centrale banken niet prettig vinden. Echter, niet alles is negatief aangezien China heeft gezworen het pessimisme over zijn economie te bestrijden en alles zal doen wat nodig is om economische groei te stimuleren”, zei marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Lees hier meer over wat er zich allemaal afspeelt op de oliemarkt.

20.56 – Winkels van Makro sluiten eind dit jaar

De zes Makro-winkels in ons land sluiten op 30 december definitief de deuren. Het personeel krijgt vanaf 31 december “vrijstelling van prestaties” en zou indien mogelijk nog uitbetaald worden tot aan de dag van het faillissement of de vereffening.

De Metro’s komen in handen van de Nederlandse groothandelsreus Sligro. Een vestiging, die in Evergem, gaat naar de Limburgse horecagroep Van Zon. De overdracht van die winkels staat gepland voor meteen na Nieuwjaar.

20.15 – Analyse: Zal de spaarrente binnenkort stijgen tot 2 procent of meer?

De jongste weken volgt de ene renteverhoging de andere op. Binnen enkele dagen zal ons land al negen spaarboekjes tellen die minstens 1 procent opbrengen. Voornamelijk de internetbanken lijken alles in de strijd te gooien om nieuwe spaarders aan te trekken. Is een spaarrente van minstens 2 procent in de maak? Lees er alles over in deze analyse van onze collega Niels Saelens.

19.51 – D’Ieteren mag groep Jennes overnemen

Het Mededingingscollege van de Belgische Mededingingsautoriteit heeft de overname door D’Ieteren Automotive van groep Jennes goedgekeurd. 

De organisatie vreesde dat de autodistributie en aanverwante diensten voor de merken van de Volkswagen Groep met de overname een te geconcentreerde markt zou opleveren. Het college oordeelde dat de concentratie geen gevolgen dreigt te hebben die een goedkeuring in de weg zouden staan.

19.19 – “2023 kan het ergste jaar worden voor de Amerikaanse beurzen sinds de financiële crisis”

18.38 – Tegenvallende opbrengsten Avatar duwen Disney in het rood

Het vervolg op de succesvolle film Avatar brengt minder geld in het laatje dan verwacht. De sequel bracht tijdens het openingsweekend 134 miljoen dollar op in de VS en Canada samen. De verwachting lag tussen 145 en 179 miljoen dollar. Dat schrijft de filmmarktonderzoeker Boxoffice Pro. Resultaat: Disney duikt in het rood op de beurzen. Momenteel noteert dat aandeel 3,65 procent in de min.

Avatar – Ginsberg/WireImage

17.41 – Europese beurzen eindigen nipt in het groen

De Eurostoxx50 won 0,25 procent en de Bel20 deed er 0,4 procent bij.

 • Colruyt won 2,6 procent, nadat het vorige week terrein was verloren. De keten is daarmee de sterkhouder van de Belgische sterindex vandaag.
 • ArgenX is met een verlies van 2,7 procent het kneusje van de klas.

16.57 – Meta overtrad mogelijk Europese mededingingsregels

De Europese Commissie heeft Meta Platforms zijn voorlopige oordeel gegeven, dat het Amerikaanse bedrijf Europese mededingingsregels schendt door zijn handelswijze in de markt voor online rubrieksadvertenties.

 • Brussel heeft er problemen mee dat het sociale netwerk Facebook gekoppeld is aan de online marktplaats Facebook Marketplace, waarop gebruikers goederen kunnen verkopen en kopen. Dat geeft deze rubrieksadvertenties van Facebook een aanzienlijk voordeel op andere online-marktplaatsen.
 • Een tweede probleem is dat concurrenten van Facebook Marketplace alleen op Meta-platforms kunnen adverteren als ze data prijsgeven aan hun grote rivaal. De Commissie vindt dat een disproportionele voorwaarde, die niet gerechtvaardigd en ook niet noodzakelijk is voor een goed functioneren van Facebook Marketplace.

Als deze voorlopige bevindingen worden bevestigd, zou Meta in overtreding zijn van het EU-verdrag dat het misbruiken van dominante marktposities verbiedt. Een boete zou kunnen oplopen tot 10 procent van de wereldwijde omzet van het bedrijf.

16.23 – Rijke Chinese beleggers kijken vaker naar buitenlandse activa

16.14 – Vertrouwen Amerikaanse huizenbouwers verder verslechterd

Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in december verder verslechterd. Dat blijkt uit data van de National Association of Home Builders. De NAHB-huizenindex daalde voor de twaalfde maand op rij naar een stand van 31 punten in december, tegenover 33 punten in november. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een indexstijging tot 34 punten.

15.41 – Wall Street start in het rood

De Amerikaanse beurzen hebben de handelsdag lichtjes in het rood gestart. Na zo’n tien minuten handelen, trappelt de Dow Jones ter plaatse en noteert de S&P500 0,15 procent in de min. De Nasdaq laat 0,4 procent liggen.

15.08 – Fugro tuimelt naar beneden na berichten over betrokkenheid dodelijk mijnramp

Het Nederlandse bodemonderzoeksbedrijf Fugro noteert momenteel zo’n 28 procent in min. Beleggers doen het aandeel van de hand nadat het Nederlandse onderzoeksprogramma Pointer meldde dat het bedrijf betrokken was bij de dambreuk in Brazilië in 2019, waarbij 270 mensen om het leven kwamen.

“De Nederlandse multinational was op de dag van de damdoorbraak bezig met boorwerkzaamheden in de bewuste dam, in opdracht van het Braziliaans mijnbouwbedrijf Vale S.A. Deze werkzaamheden zouden volgens het politierapport de oorzaak zijn van de doorbraak van de onstabiele dam. Een ander onafhankelijk onderzoeksrapport komt ook tot die conclusie”, laat Pointer weten.

14.39 – Triodos Bank nieuwe huurder Befimmo

Triodos Bank neemt haar intrek in Quatuor, een kantoorgebouw van Befimmo in de buurt van het Brusselse Noordstation. Vanaf januari 2024 zullen 170 medewerkers van Triodos in het kantoor werkzaam zijn. Het huurcontract is recent getekend, maar Befimmo meldde maandag geen financiële details.

13.57 – Topman Toyota gaat in tegen hype rond elektrische auto’s

Akio Toyoda, de grote baas van Toyota, vraagt zich openlijk af of het wel zo’n goed idee is om voor onze mobiliteit alles op elektrische wagens te zetten. Toyota, dat destijds pionierde met de Prius, houdt al enige tijd de deur open voor meerdere types alternatieve brandstof. Lees meer hier

13.41 – Speculatie over Jared Kushner als topman van Twitter

Wat is de zakelijke relatie tussen Elon Musk, de topman van onder andere Tesla, Twitter en SpaceX, en Jared Kushner, de schoonzoon en voormalig adviseur van ex-president Donald Trump? Daarover circuleren de wildste speculaties sinds ze gisteren samen gespot werden in de tribunes van de WK-finale in Qatar.

Jared Kushner en Elon Musk tijdens de WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk in Qatar (foto Dan Mullan – Getty Images)

Een van de theorieën, is dat Kushner de nieuwe CEO van Twitter zou worden. Hoewel hij zegt de politiek vaarwel gezegd te hebben, zou dat uiteraard keihard aankomen bij Democraten en andere tegenstanders van Trump op Twitter. Qatar was overigens een van de financiële partijen die de overname van Twitter door Musk ondersteunden.

13.15 – Tesla gaat hoger in reactie op Twitter-poll Musk

Het aandeel Tesla staat in de beperkte indicatieve handel voorbeurs op 3 procent winst. Directe aanleiding is de poll die CEO Elon Musk lanceerde over zijn rol als CEO bij Twitter (post van 12.32). Daarin zegt een meerderheid te willen dat hij opstapt, wat de kansen verhoogt dat de wispelturige multimiljardair zich weer meer op Tesla zal focussen.

13.06 – Shurgard krijgt zware klappen

De Brusselse beurs is deze ochtend gestegen. Aan het eind van de ochtend stond de Bel20 0,7 procent hoger op 3.682,64 punten, terwijl ook elders in Europa de beurzen winst boekten.

 • In de Bel20 leidt Colruyt met 2,5 procent, gevolgd door Umicore met 2,2 procent koerswinst. UCB wint 1,9 procent. Onderaan staan Galapagos en Aedifica met verliezen van respectievelijk 0,8 en 1,0 procent.
 • In de BelMid wint Mithra 5,0 procent, gevolgd door Azelis met 3,6 procent. Care Property Invest stijgt 1 procent. Fagron staat 1,3 procent lager. Shurgard boekt het grootste verlies met een daling van 8,8 procent.
 • Bij de kleinere aandelen trekt Biocartis de aandacht, met een stijging van 5,1 procent, terwijl Home Invest 2,8 procent daalt.

12.49 – “Geen recessie in België”, voorspelt Nationale Bank

De Nationale Bank verwacht in deze crisis maar een kwartaal met inkrimping (negatieve groei), en dat is het lopende kwartaal (Q4 2022). Vanaf volgend jaar wordt alles beter. Meer hier.

12.32 – Twitteraars willen dat Musk opstapt als CEO

Elon Musk moet opstappen als topman van Twitter. Dit is de uitkomst van een poll die Musk zelf op Twitter zette. “Moet ik aftreden als Hoofd van Twitter? Ik zal me houden aan de resultaten van deze poll”, schreef Musk vannacht in een tweet (zie post van 07.57).

De poll werd door meer dan 17,5 miljoen mensen ingevuld. Daarvan vond 57,5 procent dat Musk inderdaad moet opstappen. De overige 42,5 procent vindt dat hij aan het roer moet blijven van het bedrijf dat hij recent voor 44 miljard dollar kocht.

11.34 – Fors meer Britse miljardairs

Het Verenigd Koninkrijk telt almaar meer inwoners met een vermogen boven 1 miljard pond. Dertig jaar geleden waren er amper 15, nu is miljardairsclub al aangezwollen tot 177 leden. Lees verder

10.58 – Zijn we gewoon geraakt aan de vele onzekerheden?

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski zijn de jongste Ifo-cijfers (zie hieronder) hoopgevend voor Duitse economie, de grootste van de eurozone. “Aan het einde van wat opnieuw een moeilijk jaar voor de Duitse economie is geweest, is er weer hoop: hoop dat de economie misschien zelfs een winterrecessie kan vermijden of in elk geval hoop dat het slechts een milde zal zijn.”

Tegelijk wijst hij erop dat de onderliggende factoren van de huidige crisis – de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne – niet weg zijn. “De vraag is dus of de risico’s en angsten vroeger overdreven waren, of dat we allemaal gewend zijn geraakt aan deze risico’s en angsten.”

10.10 – Duits ondernemersklimaat verbetert

Het Duitse ondernemersklimaat is in december verbeterd. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksinstituut Ifo. De vertrouwensindex voor de industrie en de handel steeg van een herziene 86,4 in november naar 88,6 deze maand. Er was vooraf een cijfer van 87,4 verwacht.

09.43 – WK-effect voor economie Argentinië?

Argentinië krijgt uitzicht op extra economische groei als neveneffect van de wereldtitel voetbal. Maar dat is wel maar van tijdelijke duur. Lees verder

Feest in Buenos Aires na de WK-titel – Getty Images

09.24 – Activist AOC vergroot belang in Fagron

Beleggersactivist AOC (Active Ownership Cooperation) heeft zijn belang in Fagron uitgebreid van ruim 5 procent naar 8,74 procent. Dat meldde het farmabedrijf deze ochtend. De participatie wordt voortaan aangehouden door het vehikel AOC Pharma.

09.10 – Brusselse beurs licht omhoog

De Brusselse beurs is conform verwachting in het groen gestart:

 • De Bel20-index steeg 0,2 procent naar 3.664,57 punten. In de sterindex ging Umicore 1,2 procent hoger en won Colruyt 1,1 procent. UCB steeg 0,8 procent. Daarentegen verloren VGP en Galapagos 0,8 en 1,0 procent.
 • Orange Belgium werd 4,0 procent duurder en Barco 2,6 procent. Econocom en Shurgard daalden 2,8 en 5,6 procent.
 • Biocartis won in de Bel Small index 2,9 procent en Quest for Growth verloor 1,7 procent.

07.57 – Elon Musk laat gebruikers Twitter stemmen over aftreden als CEO

Eigenaar Elon Musk, die verweten wordt te eigengereid Twitter te leiden, stelt in een poll zijn positie als CEO ter discussie. Meer daarover hier. Mocht hij de leiding over het sociale medium afstaan, zal dat wellicht tot applaus leiden bij de aandeelhouders van Tesla, waar hij eveneens CEO is. De beurskoers van de autobouwer ging dit jaar van 400 naar 150 dollar.

07.45 – Munt slaan uit de cryptowinter

07.20 – “Afrika continent van de toekomst”

Volgens “impactinvesteerder” Goodwell, die naast rendement beleggingen ook uitkiest op basis van positieve maatschappelijke impact, is Afrika het continent met de grootste opportuniteiten. Lees hier

07.03 – Komt er een kerstrally?

Goeiemorgen! De beursvraag van deze week is: zal de aanloop naar Kerstmis tot beleggersoptimisme leiden? Volgens beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JP Morgan Asset Management is er zeker een kans op zo’n kerstrally, “maar dit zal vooral afhangen van de inflatiecijfers uit de Verenigde Staten en Europa die deze week op de agenda staan”, zo blikt hij vooruit bij ABM Financial News.

Dan moeten de cijfers de neerwaartse trend in de inflatie wel bevestigen, want dan hoeven de centrale banken iets minder agressief de rente te verhogen. “Wat uiteraard positief zou kunnen zijn voor de financiële markten.” Juvyns ziet nog een tweede aanleiding voor een kerstrally. Versoepeling van de coronabeperkingen in China zouden ook een rally in gang kunnen zetten en de risicobereidheid vergroten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20