Live Beursblog – 17 januari 2023 – Business AM

22.09 – Dow Jones verliest ruim 1 procent

Een gemengde sluiting op Wall Street. De Dow Jones verloor vandaag 1,15 procent, terwijl de Nasdaq 0,15 procent won. De S&P500 dook 0,2 procent lager.

Dat was het voor vandaag. Morgen kan je hier opnieuw al het meest recente beursnieuws volgen. Dan komt de Japanse centrale bank naar buiten met het rentebesluit. We krijgen ook meer info over de Amerikaanse kleinhandelsverkopen en de industriële productie. Tot morgen!

21.14 – Prijsaanpassingen Xpeng spelen Chinese wagenproducenten parten

De Chinese wagenproducenten verliezen terrein op Wall Street nadat Xpeng aankondigde dat het de prijzen van zijn wagens verlaagt.

  • Xpeng noteert maar liefst 7,05 procent in de min.
  • Nio laat 3,3 procent liggen.
  • Tesla daarentegen schiet hoger. De Amerikaanse producent van elektrische wagen staat momenteel op een winst van 7,1 procent. De wekelijkse registratiegegevens van voertuigen in China tonen aan dat de prijsverlagingen die Musks bedrijf begin dit jaar aankondigde de verkoopcijfers een boost geven.

20.49 – “De stijgende kosten van levensonderhoud vormen op korte termijn de grootste bedreiging voor de globale economie”

19.53 – ECB overweegt verlaging tempo renteverhogingen

De Europese Centrale Bank overweegt om de rentes na februari in een lager tempo te verhogen. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

  • Voor het rentebesluit begin volgende maand wordt een verhoging met 50 basispunten verwacht, nadat voorzitter Christine Lagarde bij het rentebesluit in december zei dat de rente voor een bepaalde tijd met 50 punten zou worden verhoogd.
  • Beleidsmakers zouden echter inmiddels een lager tempo overwegen bij het rentebesluit in maart, zeggen bronnen tegen Bloomberg, hoewel hierover nog geen besluit is genomen.
  • In maart komt de ECB ook met nieuwe ramingen voor de inflatie en economie. Verwacht wordt dat de inflatieverwachtingen zullen zijn verbeterd.
ECB-voorzitter Christine Lagarde – Getty Images

18.44 – Biocartis haalt doelstellingen 2022

Biocartis heeft in 2022 de belangrijke doelstellingen gehaald. Dat maakte het bedrijf in de moleculaire diagnostiek deze avond bekend. Het betreft de doelen op het vlak van productomzet, brutomarges op productomzet en operationele cash burn.

  • De productomzet van Idylla kwam uit op 45 miljoen euro, zoals verwacht, waarvan bijna 36 miljoen euro uit cartridges en ruim 9 miljoen euro uit instrumenten.
  • De brutomarge op de productomzet bedroeg 34 procent, 4 procentpunt hoger dan de doelstelling.  
  • De operationele cash burn was met 38,5 miljoen euro ook beter dan de 41 tot 43 miljoen euro die werd voorzien.

18.11 – “De euro is ondergewaardeerd”

17.44 – Bel20 eindigt nipt in het rood

De Eurostoxx50 sloot de handelsdag 0,4 procent hoger af. De Bel20 verloor daarentegen 0,1 procent.

  • Aperam was vandaag de koploper van de Belgische sterindex. Dat aandeel won 2,6 procent.
  • Umicore daarentegen moest 0,9 procent prijsgeven en was daarmee de hekkensluiter van de Bel20.

17.23 – Bpost bank lanceert hoogrentende spaarboekje

Almaar meer banken komen op de proppen met nieuwe hoogrentende spaarboekjes. Nu treedt ook bpost bank in hun voetsporen. Die bank lanceert volgende maand de Cocoon+-rekening. Lees er alles over in deze bijdrage van onze collega Niels Saelens.

16.31 – Bed Bath & Beyond neemt een verwachte duik

16.24 – Tesla noteert 6 procent in de plus

Tesla beleeft momenteel een topdag. Het aandeel van de Amerikaanse wagenproducent noteert na bijna een uur handelen 6 procent in de plus. Xpeng, een Chinese concurrent van Tesla, liet vandaag weten dat het ook het mes zet in de prijzen van enkele modellen.

16.09 – Morgen Stanley kleurt groen, terwijl Goldman Sachs naar beneden tuimelt

De kwartaalresultaten van Morgan Stanley en Goldman Sachs hebben een duidelijke impact op de aandelenkoersen.

  • Na een dik half uur handelen noteert Morgan Stanley 6,5 procent in de plus. De Amerikaanse bank deed het in het vierde kwartaal beter dan verwacht (zie bericht van 14.53 uur).
  • Goldman Sachs daarentegen stelde teleur (zie bericht van 14.59 uur). Die financiële instelling moet momenteel zo’n 5 procent prijsgeven.

15.39 – Wall Street opent lager

In navolging van de Europese beurzen duikt ook Wall Street lager.

  • De Dow Jones opent 0,5 procent lager.
  • De S&P500 laat 0,15 procent liggen na het luiden van de openingsbel.
  • De Nasdaq opent met een verlies van 0,3 procent.

14.59 – Ook Goldman Sachs deelt de kwartaalresultaten

Goldman Sachs heeft in het vierde kwartaal de inkomsten en winst zien afnemen en vooral de laatste post stevig onder de prognoses zien uitkomen.

  • Goldman Sachs boekte een winst per aandeel van 3,32 dollar, ruim minder dan de 10,81 dollar een jaar eerder en ook dan de 8,25 dollar over het derde kwartaal van 2022. Analisten geraadpleegd door FactSet hadden vooraf gemiddeld een winst per aandeel van 5,56 dollar voorspeld voor de laatste drie maanden van 2022.
  • De totale winst bedroeg afgelopen kwartaal 1,2 miljard dollar tegen 3,8 miljard dollar een jaar eerder en 3,0 miljard dollar over het derde kwartaal van 2022.
  • De inkomsten daalden van 12,6 miljard dollar over het vierde kwartaal van 2021 naar 10,6 miljard dollar over het laatste kwartaal van het vorig jaar. Hier rekenden analisten op een daling tot 10,8 miljard dollar. In het derde kwartaal bedroegen de inkomsten 12,0 miljard dollar.

Meer details vind je hier.

14.53 – Morgan Stanley verslaat verwachtingen

Nadat enkele grote Amerikaanse banken vorige week de kwartaalresultaten hebben gedeeld, doet Morgan Stanley vandaag hetzelfde.

  • De nettowinst daalde in het vierde kwartaal op jaarbasis van 3,7 miljard tot 2,2 miljard dollar en de winst per aandeel daalde van 2,01 tot 1,26 dollar. Analisten hadden gemiddeld gerekend op 1,25 dollar, aldus FactSet.
  • De inkomsten daalden van 14,5 miljard dollar een jaar eerder tot 12,7 miljard dollar afgelopen kwartaal. De terugval was iets minder sterk dan de 12,5 miljard dollar die analisten gemiddeld hadden voorspeld.

Lees er hier meer over.

14.09 – Pervers gevolg sancties tegen Rusland en Iran: gezamenlijk cryptoproject in de pijplijn

12.27 – Positief sentiment over economie van locomotief eurozone

De Duitse ZEW-index voor het economisch sentiment is in januari verbeterd en kwam weer boven nul uit. Dit bleek vandaag uit cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut. Meer hier, bij ABM Financial News

12.01 – Europese beurzen licht lager rond middaguur

  • De breed samengestelde STOXX Europe 600-index noteerde vandaag rond het middaguur een verlies van 0,3 procent op 453,60 punten.
  • De Bel20 ging 0,2 procent in het rood, naar 3.941,61 punten.
  • De Duitse DAX liet een daling zien van 0,2 procent naar 15.115,60 punten.
  • De Franse CAC 40 noteerde een min van eveneens 0,2 procent met een stand van 7.029,36 punten.
  • De Britse FTSE daalde ook 0,2 procent naar 7.844,84 punten.

11.35 – Proximus herpakt zich

Er valt vanmorgen weinig beweging te bespeuren op de Brusselse beurs. Richting het einde van de ochtend noteerde de Bel20-index 0,3 procent lager op 3.940,73 punten.

In de sterindex herpakt Proximus zich met een koerswinst van 2,7 procent. De aankondiging over lagere dividenden leidde gisterenochtend eerst tot ontgoocheling en een beursduik, maar sindsdien is het sentiment omgeslagen.

Aperam is met een winst van 1,2 procent een andere opvallende stijger. Umicore geeft daarentegen 1,8 procent prijs.

11.07 – N26 lanceert cryptoplatform, ook in België

De neobank N26 kondigt aan dat klanten in Duitsland, Zwitserland, België, Portugal en Ierland voortaan cryptomunten kunnen kopen en verkopen via de N26-app:

  • De nieuwe dienst zal de komende weken geleidelijk uitgerold worden.
  • Op termijn zou de handel in bijna 200 cryptomunten mogelijk worden.
  • Onderliggend gaat het om een samenwerking met het cryptoplatform Bitpanda.

N26-medeoprichter Valentin Stalf: “Marktschommelingen daargelaten blijven cryptocurrencies een gevraagde en interessante activaklasse voor beleggers en een groeiend deel van het financiële systeem. De handel in cryptocurrencies is vaak het startpunt voor een nieuwe generatie beleggers die op zoek zijn naar manieren om hun vermogen te vergroten.”

10.20 – Hoopgevende signalen in recentste Chinese data

De jaargroei van 3 procent in 2022 mag dan al tegenvallen (post van 06.53), economen zien toch positieve signalen in de jongste vracht aan economische data die het Chinese statistiekenbureau publiceerde.

Zowel ABN Amro als ING wijst op stijging van de retailverkopen in december: +5 procent tegenover november. Dat versterkt de hypothese dat de versoepeling van de coronaregels tot een heropleving van de Chinese gezinsbestedingen zal leiden. Volgens ING is voor 2023 een economische groei van 5 procent mogelijk.

09.31 – Microsoft voegt ChatGPT toe aan Azure

De superslimme chatbot ChatGPT wordt “binnenkort” toegevoegd aan het cloudplatform Azure van Microsoft. Dat kondigde topman Satya Nadella aan. ChatGPT is de technologiesensatie van het moment en kan de aanjager worden voor de definitieve doorbraak van artificiële intelligentie.

09.15 – Bel20 opent licht hoger, korte dip Telenet

De Brusselse beurs is dinsdag licht hoger geopend:

  • De Bel20 koerste 0,2 procent hoger, tot 3.958,40 punten. Onder de steraandelen won Solvay krap 1 procent en VGP 0,7 procent. D’Ieteren daalde licht.
  • In de BelMid won Care Property 1,4 procent en Fagron steeg met 0,9 procent, terwijl Home Invest 1,1 procent verloor. Telenet ging bij opening ruim 8 procent lager, maar herstelde vrijwel meteen.
  • Onder de kleinere aandelen won Onward Medical 2,6 procent. Unifiedpost schreef 2,5 procent bij. Texaf daalde met 1,2 procent.

08.57 – Familie-Saverys eist algemene vergadering Euronav

Nieuw hoofdstuk in de saga rond Euronav: grootaandeelhouder CMB van de familie Saverys heeft Euronav formeel om een algemene vergadering van de aandeelhouders gevraagd. Dat meldt het tankerbedrijf.

  • De brief van CMB werd op 16 januari ontvangen. CMB wil onder meer dat alle leden van de raad van bestuur worden vervangen en dat Marc Saverys, de stichter van Euronav, als lid wordt benoemd.
  • Indien een aandeelhouder meer dan 10 procent van de aandelen houdt, en dat geldt voor CMB, moet Euronav een uitnodiging voor een aandeelhoudersvergadering versturen binnen drie weken na ontvangst van een verzoek hiertoe.
  • De démarche is niet los te zien van de recente aankopen van Euronav-aandelen door de Noorse magnaat John Fredriksen. Tussen de clan-Fredriksen en de clan-Saverys is een machtsstrijd aan de gang om Euronav.
Foto Euronav

08.20 – Wall Street heropent straks

De Amerikaanse beurzen waren gisteren een dagje dicht wegens Martin Luther King Day, maar openen deze namiddag ook hun beursweek. Dat betekent dat de handelsvolumes vandaag de hoogte ingaan. Afgaande op de futures, worden er geen grote koersschokken verwacht.

07.54 – Gemengd beeld op Aziatische beurzen

De Hang Seng Index in Hongkong verliest momenteel ruim 1 procent, wellicht een reactie op de lage Chinese groeicijfers. Tokio zit dan weer in de lift: de Nikkei-index staat met 1,2 procent winst op de tabellen.

07.31 – Vergeet de inflatie, kijk naar de bedrijfswinsten

Het resultatenseizoen staat voor de deur. Volgens verscheidene analisten zullen in 2023 de bedrijfswinsten bepalender zijn voor het beurssentiment dan de inflatie. Lees verder

07.07 – Chinese bevolking krimpt voor het eerst sinds jaren zestig

Nog een opmerkelijke statistiek: China telde eind vorig jaar 1,41175 miljard inwoners. Dat zijn er 850.000 minder dan een jaar eerder, meldt het nationale bureau voor de statistiek. Het gaat om de eerste krimp sinds begin jaren zestig.

  • Mogelijk is India, dat ongeveer evenveel inwoners telde, China intussen al voorbijgestoken, al moeten officiële cijfers dat nog bevestigen. Demografen voorspelden jaren geleden al dat India het land met de meeste inwoners zou worden.
  • Het is hoe dan ook maar een kwestie van tijd. Volgens prognoses van de Verenigde Naties zal India tegen 2050 ongeveer 1,67 miljard inwoners tellen, tegenover 1,32 miljard voor China.

06.53 – Chinese economie groeit met 3 procent

Goeiemorgen! De statistieken over de Chinese economie zijn binnen. De groei kwam in 2022 uit op 3 procent. Daar kan een land als België alleen van dromen, maar voor China is dat een erg laag cijfer. Het gaat om de laagste groei in ruim veertig jaar tijd.

Het is ook bijna de helft trager dan de officiële doelstelling van Beijing, 5,5 procent. De trage groei heeft veel te maken met de draconische zero-COVID-strategie, die grote delen van de economie lamlegde en pas recentelijk losgelaten werd.

Meer