Live Beursblog – 16 januari 2023 – Business AM

17.39 – Europese beurzen eindigen in het groen

De Europese beurzen zetten de nieuwjaarsrally voort. De Eurostoxx50 won 0,25 procent en de Bel20 klom 0,3 procent.

 • VGP was vandaag de primus van de Belgische sterrenklas. De vastgoedgroep deed er 3,6 procent bij.
 • Umicore was met een verlies van 2,2 procent de hekkensluiter van de sterindex.
 • Proximus, die eerder vandaag een dividendknip aankondigde (zie bericht van 07.29 uur), kon het dagverlies uiteindelijk beperkt houden tot 0,4 procent. Bij de start van de handelsdag moest het telecombedrijf nog ruim 4 procent prijsgeven.

We sluiten samen met de Europese beursdag de blog af. Wall Street houdt de deuren dicht vandaag (zie bericht van 14.49 uur). Morgen ben je hier opnieuw aan het juiste adres voor al het meeste relevante beursnieuws. Dan komen we onder meer te weten hoe goed de Chinese economie heeft gepresteerd in het vierde kwartaal van 2022. Voorts delen de Amerikaanse banken Morgan Stanley en Goldman Sachs de kwartaalresultaten. Tot morgen!

16.42 – “Hoge inflatie gaat niet zomaar verdwijnen”

Zelfs nu de energieprijzen dalen, zullen we nog een tijdlang met relatief hoge inflatie te kampen hebben, waarschuwt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België. De zogeheten “tweederonde-effecten” zijn de oorzaak, legt hij uit bij Business AM Radio

Peter Vanden Houte – ING

16.23 – Komt overname Activision door Microsoft in gevaar?

Microsoft krijgt waarschijnlijk een waarschuwing van de Europese Unie over zijn overnamebod van 69 miljard dollar op “Call of Duty”-maker Activision Blizzard. Dat meldt het persagentschap Reuters op basis van ingewijden.

 • De Europese Commissie bereidt een aanklacht voor, bekend als een mededeling van punten van bezwaar, waarin de commissie haar zorgen over de deal uiteenzet. Die zal in de komende weken naar Microsoft worden gestuurd, aldus de bronnen.
 • De mededingingswaakhond van de EU, die een deadline van 11 april heeft gesteld voor zijn beslissing over de deal, weigerde commentaar te geven aan Reuters.
 • Microsoft zei in een reactie dat men blijft “samenwerken met de Europese Commissie om eventuele marktproblemen aan te pakken. Ons doel is om meer games naar meer mensen te brengen, en deze deal zal dat doel bevorderen.”

15.49 – Citi voorzichtig met betaalbedrijven

De analisten van Citi zijn terughoudend over de aankomende kwartaalcijfers van Europese betaalbedrijven. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse bank.

 • De druk op de consumentenbestedingen blijft een punt van aandacht, net als de verschuiving van luxe-artikelen en online-shopping naar basisbehoeften en aankopen in de winkel.
 • Citigroup merkt op dat de sector nog geen ervaring heeft met recessies. De betaalbedrijven die zich richten op bedrijven hebben een minder aantrekkelijk profiel, qua risico en rendement.
 • De voorkeur gaat uit naar Worldline, uit Frankrijk, dat een koopadvies heeft, en Nexi, Edenred en Temenos, met neutrale adviezen. Het Britse Wise en het Nederlandse Adyen zijn het minst favoriet en staan op de verkooplijst van Citi. Voor Adyen is het koersdoel 1.125 euro.

15.14 – Gentse spaarbank VDK lonkt via NewB naar Brussel en Wallonië

14.49 – Reminder: Wall Street blijft dicht vandaag

Wall Street houdt de deuren vandaag gesloten vanwege Martin Luther King Day in de Verenigde Staten. Vrijdag sloten de Amerikaanse beurzen na een late opleving alsnog hoger en werden op weekbasis mooie winsten behaald.

13.54 – Proximus komt beursklap te boven

Proximus kleurde bloedrood bij de start van de handelsdag. Kort na het luiden van de openingsbel tuimelde het aandeel ruim 4 procent naar beneden. Intussen heeft het telecombedrijf een aanzienlijk deel van dat verlies weggewerkt. Momenteel noteert Proximus 0,9 procent in de min.

13.11 – Aardgas de helft goedkoper tegenover maand geleden

De groothandelsprijs voor aardgas zakt op de richtinggevende Nederlandse beurs vandaag met bijna 11 procent, tot 57,8 euro per megawattuur. Een jaar geleden was dat 64,5 euro. Dat betekent dat de aardgasprijs niet meer bijdraagt tot de inflatie en zelfs dempend werkt. Tegenover een maand geleden gaat het om zowat een halvering: op 16 december bedroeg de prijs nog 116 euro.

12.02 – Vastgoed in de lift op Brusselse beurs

De Brusselse beurs maakt een pas op de plaats. Richting het einde van de ochtend noteerde de Bel20 index 0,2 procent hoger op 3.946 punten.

 • In de sterindex doen vastgoedaandelen het goed. VGP is koploper met een koerswinst van 2,9 procent. Aedifica wint 2,1 procent en Cofinimmo en WDP 1,6 procent.
 • Aperam en Umicore leveren 1,8 procent in en Proximus daalt 3,2 procent.

10.33 – Analisten somber over Proximus

Het driejarenplan dat Proximus presenteerde (zie post van 07.29), kan op weinig bijval rekenen van analisten:

 • “De nieuwe doelen van Proximus schieten tekort”, vindt analist Kris Kippers van Degroof Petercam. De verwachtingen voor de internationale markt noemde hij “redelijk”, maar dit compenseert niet voor de zwakte op de thuismarkt. Ook had Kippers geen dividendverlaging van 50 procent verwacht, hoewel dit ook niet helemaal verrast gezien de flinke investeringen en schulden.
 • “Proximus heeft het dividend steviger dan verwacht verlaagd”,zegt ook analist David Vagman van ING. De outlook voor 2023 valt voor hem tegen, mede vanwege de inflatiedruk. “Het zal moeilijk worden voor het aandeel om te herstellen tot de oude niveaus”, denkt Vagman.
 • Siddy Jobe van Econopolis noemt het nieuwe dividendbeleid – een halvering van het dividend, maar niet meteen – “een vreemde keuze”.

09.13 – Bel20 opent met kleine winst

De Brusselse beurs is, zoals de futuresmarkt voorspeld had, met een kleine winst van start gegaan:

 • De Bel20 index opende op 3.944 punten, na een slotstand op vrijdag van 3.940 punten. In de sterindex daalde Proximus 4,3 procent na de aankondiging van een dividendverlaging (zie hieronder). Aperam leverde 1,0 procent in. Daarentegen wonnen Sofina en VGP 1,2 en 0,9 procent.
 • In de BelMid steeg Euronav 3,0 procent, nadat Famatown van John Fredriksen afgelopen week 5,1 miljoen aandelen Euronav bijkocht. Ontex werd 1,9 procent duurder, maar Telenet verloor 0,9 procent.
 • Bij de kleinere aandelen won Unifiedpost 3,3 procent en daalde MDxHealth 2,1 procent.

09.05 – Proximus duikt tot 5 procent lager

Het aandeel Proximus zakt met 4 tot 5 procent in een eerste reactie op het minder gulle dividendbeleid in de komende jaren (zie hieronder).

08.45 – Noorse magnaat koopt aandelen Euronav bij

John Fredriksen – Getty Images

Famatown Finance Limited heeft iets meer dan 5,1 miljoen aandelen Euronav gekocht, waardoor het belang in de olierederij stijgt tot 20,31 procent. Dat maakte Euronav bekend.

Famatown wordt indirect gecontroleerd door scheepsmagnaat John Fredriksen, die ook bestuurder en grootaandeelhouder is van Frontline. Vorige week liet Frontline weten af te zien van een combinatie met Euronav.

Het aandeel Euronav sloot vrijdag op 13,44 euro, na een forse koersafstraffing eerder in de week. Lees er hier meer over.

07.29 – Proximus kondigt op termijn halvering dividend aan

Telecomgroep Proximus lanceert vandaag zijn driejarenstrategie bold2025:

 • De financiële ambitie van Proximus voor 2025 op de thuismarkten bestaat erin omzetgroei te realiseren en, wat de onderliggende winstgevendheid (ebitda) betreft, “tegen 2025 hetzelfde niveau als in 2022 te bereiken”.
 • Voor 2023 mikt het bedrijf op een groei van 1 tot 3 procent van de omzet op de thuismarkten en een “hoge eencijferige groei van de internationale directe marge”.
 • Wat betreft de investeringen: in 2023 bereikt Proximus een piek van circa 1,3 miljard euro, met een daling vanaf 2024.
 • In de komende drie jaar plant Proximus ook een desinvestering van meer dan 400 miljoen euro in niet-strategische activa.
 • Wat betekent dat alles voor het dividend? “Het nieuwe dividendbeleid voor de volgende drie jaar houdt het dividend stabiel op 1,20 euro per aandeel over het resultaat van 2023, onder voorbehoud van financiële prestaties in lijn met het strategisch plan. Het dividend zal worden teruggebracht tot 0,60 euro per aandeel over het resultaat van 2024 en 2025.”
 • Analisten hielden al rekening met een dividendverlaging, maar die komt nu pas in 2024. Wel “onder voorbehoud van de financiële prestaties in lijn met het strategische plan”. Het dividend gaat wel verder omlaag dan de 0,80 euro per aandeel waar ING op rekende en de 1,00 euro per aandeel waar de consensus op mikte.
 • Lees hier meer over de gevolgen voor de staatsbegroting.

07.17 – Recessie of niet?

Goeiemorgen! De vraag of er een recessie komt, blijft beleggers beroeren. De meeste economen denken van wel voor de VS. Dat bleek afgelopen weekend uit een enquête onder economen die de Wall Street Journal elk kwartaal uitvoert.

 • De kans op een recessie in de komende 12 maanden wordt door de ondervraagden nu ingeschat op 61 procent. Dat was in oktober vorig jaar 63 procent. Van de economen die deelnamen aan de enquête denkt 75 procent dat de Federal Reserve er niet in zal slagen de Amerikaanse economie zacht te laten landen. De ondervraagden verwachte een korte, oppervlakkige recessie.
 • De economen zijn optimistischer over de ontwikkeling van de inflatie. Die koelt vermoedelijk af tot 3,1 procent aan het eind van 2023. Drie maanden geleden rekenden de ondervraagden op 3,3 procent. In 2024 zakt de inflatie in de VS tot 2,4 procent, blijkt verder uit de enquête.
 • Kijkend naar het rentebeleid van de Fed verwachten de economen dat de rente verhoogd zal worden tot 5 procent, in lijn met de eigen voorspelling van de centrale bank.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20