Live Beursblog – 15 december 2022 – Business AM

22.15 – Fed-kater zet Wall Street flink lager

 • De S&P 500 verloor 2,5 procent op 3.895,75 punten.
 • De Dow Jones index daalde 2,3 procent op 33.202,22 punten.
 • De Nasdaq sloot 3,2 procent lager bij een stand van 10.810,53 punten.

21.38 – Analyse: ECB en Fed halen beurzen onderuit

19.44 – Netflix krijgt zware klap

Netflix moet een beursklap van 9 à 10 procent incasseren. De streamingdienst merkt te weinig interesse voor goedkoper abonnement ‘Basic with Ads’ en moet adverteerders terugbetalen. Lees verder

19.03 – Nasdaq dondert ruim 3 procent lager

De Amerikaanse beurzen kennen voorlopig een beroerde handelsdag. Vooral het verlies van techindex Nasdaq, momenteel 3,2 procent, valt op.

18.44 – Europese beurzen fors lager door rentevrees

De aandelenmarkten in Europa zijn vandaag fors lager geëindigd:

 • De Stoxx Europe 600 index daalde 2,9 procent op 429,91 punten.
 • De Duitse DAX liet een verlies zien van 3,3 procent op 13.986,23 punten.
 • De Franse CAC40 verloor 3,1 procent bij een stand van 6.522,77 punten.
 • De Britse FTSE sloot 0,9 procent lager op 7.426,17 punten.

17.54 – Brusselse beurs besluit handelsdag in het rood

De Bel20 is daarnet met 1,11 procent verlies geëindigd.

 • Grootste verliezer was het aandeel van investeringsmaatschappij Sofina, dat net geen 3 procent in de min sloot.
 • Galapagos deed het dan weer uitstekend, de beurskoers van dat biotechbedrijf schoot 3,65 procent hoger.

16.44 – Amerikaanse bedrijfsvoorraden gestegen, maar minder dan verwacht

De Amerikaanse bedrijfsvoorraden stegen op maandbasis met 0,3 procent, na een stijging van 0,2 procent in september, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel. Economen rekenden echter op een stijging van 0,4 procent.

16.18 – Europese beurzen dieper in het rood na strenge taal Lagarde

Een gematigde renteverhoging, maar strenge commentaren in de toelichting achteraf. Na Fedvoorzitter Jerome Powell kiest ook ECB-topvrouw Christine Lagarde voor die aanpak.

“De Raad van Bestuur heeft vandaag besloten de rentetarieven te verhogen, en verwacht ze aanzienlijk verder te verhogen, omdat de inflatie nog steeds veel te hoog is en naar verwachting te lang boven de doelstelling zal blijven”, verklaarde Lagarde deze namiddag.

Analisten houden rekening met verdere renteverhogingen, mogelijk telkens met 50 basispunten zoals vandaag, in 2023. Dat alles doet de vrees voor verdere renteverhogingen opveren, met momenteel inzakkende beurskoersen in zowel de VS als in Europa tot gevolg.

15.57 – Nerveuze handel in Tesla na megaverkoop Musk

De beurskoers van Tesla zat circa 2 procent in de lift, in een eerste reactie op het nieuws dat CEO Elon Musk een aandelenpakket van bijna 4 miljard dollar verkocht. Maar daarna ging het aandeel weer naar beneden.

15.38 – Wall Street opent in het rood

Zoals de futures al aangaven, openen de Amerikaanse beurzen met verlies. De grote beursindexen zakken met 1,3 tot 1,9 procent.

15.10 – Fors lagere opening Wall Street in de maak?

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor de start 1,4 procent in het rood. De Nasdaq lijkt 1,7 procent lager te gaan openen. Daarmee houden de Amerikaanse aandelenmarkten de neerwaartse trend van gisteren vast, nadat de Federal Reserve suggereerde dat ze de rente mogelijk nog verder zal verhogen dan eerder gedacht om de inflatie in toom te houden.

14.40 – Belfius verhoogt spaarrente

De staatsbank Belfius reageert meteen op het rentebesluit van de ECB met een verhoging van de rente op spaarboekjes, waarmee de slag om de spaarboekjes lijkt ingezet:

 • De basisrente gaat van 0,01 procent naar 0,35 procent.
 • De getrouwheidspremie gaat van 0,10 procent naar 0,15 procent.

In totaal 0,50 procent, dus. De nieuwe tarieven gaan in op 2 januari.

Daarnaast lanceert Belfius naast het basisaanbod ook een nieuw hoogrentend spaarboekje met de nadruk op de getrouwheidspremie (basisrente 0,15 procent, getrouwheidspremie 0,65 procent). Meer details hier

14.15 – ECB en Bank of England verhogen rente

Zowel de Europese Centrale Bank als de Bank of England kiezen voor een renteverhoging met 50 basispunten, net zoals de Federal Reserve gisteren.

12.09 – Europese beurzen in het rood rond middaguur

De Bel20 noteerde deze ochtend in de min. Aan het einde van de ochtend ging de Brusselse beurs met 0,9 procent omlaag naar 3.722,17 punten.

Ook andere Europese beurzen noteren vandaag lager.

 • De breed samengestelde STOXX Europe 600-index noteerde rond het middaguur een verlies van 1,1 procent op 437,70 punten.
 • De Duitse DAX liet een daling zien van 1,2 procent naar 14.296,70 punten.
 • De Franse CAC 40 noteerde een verlies van eveneens 1,2 procent met een stand van 6.651,57 punten.
 • De Britse FTSE daalde 0,5 procent naar 7.455,41 punten.

De mogelijke oorzaak van deze zee van minnetjes? Het feit dat de Amerikaanse Federal Reserve gisteren nog geen aanleiding zag om het rentebeleid te versoepelen …

11.46 – Goldman Sachs: “Grondstoffen zullen de best presterende beleggingscategorie in 2023 zijn”

De Amerikaanse bank Goldman Sachs is ervan overtuigd dat grondstoffen de best presterende beleggingscategorie in 2023 zullen zijn. De financiële instelling verwacht rendementen van meer dan 40 procent.

De bank merkt wel op dat het eerste kwartaal “hobbelig” kan zijn door de economische zwakte in de VS en China. “Maar de schaarste aan grondstoffen, van olie tot aardgas en metalen, zal de prijzen daarna een impuls geven”, klinkt het.

11.33 – Franse consumentenprijzen stijgen iets minder hard

De Franse consumentenprijzen zijn in november iets minder hard gestegen dan eerder gemeld. Dat blijkt uit definitieve cijfers van het Franse bureau voor de statistiek.

De prijzen stegen in november met 0,3 procent op maandbasis. Dat is iets minder dan de stijging met 0,4 procent die eerder werd gemeten en ook minder van 1 procent in oktober. Op jaarbasis steeg het Franse prijspeil in november met 6,2 procent, gelijk aan de plus van 6,2 procent in oktober. In november 2021 bedroeg de inflatie nog maar 2,8 procent.

10.57 – Noorse centrale bank houdt renteverhoging beperkt tot 25 basispunten

De centrale bank van Noorwegen heeft de beleidsrente verhoogd met 25 basispunten tot 2,75 procent. Norges Bank verwacht in het eerste kwartaal van 2023 een verdere verhoging van de rente.

“Als de economie zich ontwikkelt zoals verwacht, dan zal de rente volgend jaar rond de 3 procent zijn”, zei voorzitter Ida Woden Bache. Maar, als de druk op de economie aanhoudt en er signalen zijn dat de inflatie langer hoog blijft dan nu voorzien, kan er volgens de voorzitter een hogere rente nodig zijn.

10.22 – Zwitserse centrale bank verhoogt rente met 50 basispunten

De Zwitserse centrale bank heeft de rente met 50 basispunten verhoogd. Daardoor stijgt de rente tot 1 procent. De verhoging komt overeen met de verwachtingen in de markt.

In november bedroeg de inflatie in het land 3 procent, een lichte daling in de afgelopen maanden, maar nog wel altijd boven het door de centrale bank gewenste niveau.

De SNB verwacht over 2022 een inflatie van 2,9 procent, voor 2023 van 2,4 procent en voor 2024 van 1,8 procent. “Zonder de renteverhoging van vandaag zouden de inflatieverwachtingen voor de middellange termijn nog hoger zijn geweest”, benadrukte de monetaire instelling.

09.51 – Mail van Binance: “Alle tokens werken prima”

Dinsdag stopte Binance een tijdlang de opnames van stablecoin USD Coin. De crypto exchange is de laatste dagen in het nieuws omdat cryptobeleggers er miljarden dollars aan activa weghaalden.

Intussen, zo verzekert de cryptobeurs ons in een mail, “werken alle tokens (inclusief BUSD en USDT) prima”, en dit was al zo gisteren en zelfs later op dinsdag. Verder: “Er werd +/- 2 miljard afgehaald tegen een totaal aangehouden vermogen van 60 miljard dollar op Binance”.

Staat hierbij genoteerd.

09.22 – Colruyt slaagt er momenteel in om boven de grens van 20 euro te blijven

Na de pandoering die de retailketen Colruyt (- 15 procent) gisteren heeft gekregen, noteert het aandeel bij de start van de handelsdag 1,9 procent in het groen. Daarmee kan de keten momenteel voorkomen dat het onder de symbolische grens van 20 euro duikt.

Sommige beleggingsexperts zijn er weliswaar van overtuigd dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer Colruyt nog dieper duikt. Zo heeft het beurshuis Barclays eerder deze week het koersdoel verlaagd naar 19 euro.

09.11 – Ook Europese beurzen duiken in het rood na Amerikaans rentebesluit

Het Amerikaanse rentebesluit (zie bericht van 06.57 uur) zindert nog na op de Europese beurzen. Na zo’n tien minuten handelen, noteert de Eurostoxx50 0,75 procent in het rood en staat de Bel20 op een verlies van 0,6 procent.

08.44 – Beleggers blijven pessimistisch over de toekomst

De ING-beleggersbarometer wint in november, na twee opeenvolgende dalingen, opnieuw wat terrein terug. Maar met een niveau van 70 punten blijft de barometer nu al voor de tiende maand op rij nog altijd ver onder zijn neutrale niveau van 100 punten.

 • “De inschatting van de economische toestand blijft dan wel negatief, toch is er een kleine verbetering merkbaar ten opzichte van oktober”, merkt ING op. Zo zag 67 procent van de respondenten de conjunctuur de voorbije drie maanden verslechteren, terwijl dat in oktober nog 76 procent was.
 • Het aantal zwartkijkers is dan wel gezakt van 65 naar 54 procent, dat neemt niet weg dat de toekomstvisie pessimistisch blijft. Amper 15 procent gelooft in een conjunctuurverbetering in de komende drie maanden.

08.19 – Carlsberg neemt Canadese brouwer Waterloo over

Carlsberg neemt het Canadese bedrijf Waterloo Brewing over voor 144 miljoen Canadese dollar. De Deense brouwer versterkt zijn marktpositie in Canada met lokale productie en de merken van Waterloo Brewing, en verwacht significante synergievoordelen. Ook verbeteren de groeivooruitzichten in Canada significant door de deal, volgens CEO Cees ’t Hart.

De deal moet in de eerste helft van volgend jaar worden afgerond, mits goedgekeurd door de effectenbezitters van Waterloo Brewing en andere gebruikelijke voorwaarden. De vergadering hierover wordt in februari gepland. Meer info hier.

07.37 – Tegenvallende productiestijging Chinese industrie

De Chinese productie steeg in november met 2,2 procent op jaarbasis. Economen hadden gerekend op een stijging van 3,7 procent. Daarmee was de groei beduidend lager dan in oktober, toen de productie met 5,0 procent steeg. In september was er zelfs een productiegroei van 6,3 procent.

Op maandbasis ging het in november om een productiedaling van 0,31 procent, na een plus van 0,19 procent in oktober.

07.33 – Ook de Zwitserse, Noorse en Britse centrale bank nemen een rentebesluit

Niet alleen de bestuursleden van de ECB komen vandaag samen. Die van de Zwitserse, Noorse en Engelse centrale bank nemen vandaag ook een rentebesluit.

07.24 – Vandaag is de ECB aan zet

Vandaag zijn alle ogen gericht op de Europese Centrale Bank (ECB)

 • Verwacht wordt dat ze net zoals haar Amerikaanse evenknie de rente minder fors zal verhogen (lees: 50 basispunten). We mogen immers niet vergeten dat de inflatie op jaarbasis vorige maand lager lag dan in oktober.
 • Economen bevraagd door Bloomberg verwachten dat de ECB de rente deze week en in februari telkens met 50 basispunten zal verhogen, waardoor de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen wanneer ze geld stallen bij de nationale centrale banken – zal stijgen tot 2,5 procent. Zij denken ook dat de centrale bank in het eerste kwartaal van volgend jaar zal beginnen met het verkopen van obligaties. Dat wordt ook wel kwantitatieve verstrakking genoemd.

De grootbank ING heeft via Twitter vier mogelijke scenario’s gepubliceerd.

06.57 – Wall Street verloor alsnog terrein na minder forse renteverhoging

De Amerikaanse centrale bank heeft zoals verwacht haar beleidsrente met 50 basispunten verhoogd. Dat is minder fors dan de vorige vier keer, toen de rente telkens met 75 punten omhoog ging.

In een toelichting op het rentebesluit zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat de markt er op moet rekenen “dat aanhoudende renteverhogingen passend zullen zijn.”

De beleggers wisten niet goed hoe ze moesten reageren op het rentebesluit. 

 • De Amerikaanse beurzen gingen in een eerste reactie fors lager. De renteverhoging was op zich niet verrassend, maar mogelijk hadden veel beleggers gehoopt op een lagere terminal rate. Hoe lager de rente, hoe aantrekkelijker aandelen zijn tegenover vastrentende effecten.
 • Tijdens het laatste handelsuur wonnen de beurzen opnieuw wat terrein, maar bleven ze alsnog in de rode zone. De Nasdaq liet gisterenavond 0,75 procent liggen en de S&P500 dook 0,6 procent lager. De Dow Jones verloor 0,4 procent.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20