Live Beursblog – 14 september 2022

22.02 – Wall Street eindigt lichtjes in het groen

De Amerikaanse beurzen zijn de inflatieklap van gisteren heel lichtjes te boven gekomen. De Nasdaq sluit de handelsdag 0,75 procent in het groen af en de S&P500 kan gaan rusten met een winst van 0,3 procent. De Dow Jones blijft ter plaatse trappelen (+0,1 procent).

De prijs voor een vat ruwe olie is vandaag ook gestegen (zie hieronder). Dat terwijl uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen. Steun kwam er van berichten van persbureau Bloomberg dat de regering-Biden overweegt om zijn reserves aan te vullen wanneer de prijs van de ruwe olie onder 80 dollar per vat zakt.

21.23 – Californië sleept Amazon voor de rechter

De Amerikaanse staat Californië heeft de e-commercegigant Amazon aangeklaagd omdat “het bedrijf de prijzen van producten de hoogte injaagt via de contracten die het afsluit met externe verkopers en groothandelaren.” Volgens de openbare aanklager Rob Bonta mogen de verkopers volgens die overeenkomsten hun producten niet elders goedkoper aan de man brengen.

“Amazon overtreedt de Californische wetten die concurrentiebeperkende praktijken verbieden door concurrenten buiten te sluiten en effectief hogere prijzen vast te leggen”, klinkt het. Hij wil nu via een juridische weg ervoor zorgen dat Amazon niet langer zullen contracten kan afsluiten met externe partijen. Hij eist ook financiële sancties.

21.07 – Cathie Wood kocht massaal aandelen op de slechtste beursdag in ruim twee jaar

Het Amerikaanse inflatierapport heeft dinsdag veel beleggers naar de uitgang doen vluchten. Cathie Wood, de vrouw achter de fondsen van Ark Invest, stond echter aan de zijlijn klaar om de gedumpte aandelen op te vangen. Zo heeft ze via haar ETF’s aandelen van meer dan twintig bedrijven gekocht. Lees meer hier.

20.49 – Starbucks mooi in het groen na verhoging prognose

De koffieketen Starbucks kijkt door een roze bril naar de toekomst. Het bedrijf heeft zijn langetermijnprognoses verhoogd. Concreet voorziet de keten een dubbelcijferige groei van de omzet en winst per aandeel in de komende drie jaar. De winst per aandeel zou in die tijdspanne moeten toenemen met 15 à 20 procent.

19.55 – Japanse munt veert op

De yen steeg vandaag met meer dan 1 procent ten opzichte van de dollar nadat de Japanse centrale bank een wisselkoerscheck heeft uitgevoerd. De Aziatische eilandstaat deed dit als mogelijke voorbereiding op een interventie op de valutamarkt. De Japanse munt werd sterker in het licht van de Amerikaanse cijfers over de producentenprijzen (die daalden op maandbasis).

Bij een wisselkoerscheck bellen ambtenaren van de centrale bank deelnemers aan de markt op en vragen naar de prijs voor het kopen of verkopen van yen. “In wezen is het een waarschuwing; bij een fluctuerende wisselkoers de op één na beste na een daadwerkelijke interventie”, zei Toshikazu Horiuchi van IwaiCosmo Securities tegen AFP.

19.38 – Stijgende olieprijs geeft energieaandelen een zetje

De olieprijzen zitten opnieuw in de lift. Voor een vat Brent-olie betaal je 95 dollar. Dat is 7,8 procent meer dan een week geleden. De prijs van een vat WTI-olie is gedurende diezelfde tijdspanne gestegen met 9 procent tot 89,5 dollar.

Door de stijgende olieprijzen winnen energieaandelen terrein. Met nog twee uur te gaan voordat de Amerikaanse handelsdag voorbij is, staat het oliebedrijf Occidental Petroleum op een winst van 3 procent. Chevron, een ander oliebedrijf, staat momenteel op een winst van 1,95 procent. Peabody Energy, een kolenmijn- en energiebedrijf, noteert 2,6 procent in de plus.

18.47 – GameStop deelt NFT-ruilkaarten uit

GameStop voegt NFT-ruilkaarten voor het virtuele spel Gods Unchained toe als een van de extraatjes die klanten die lid zijn van het getrouwheidsprogramma van de keten krijgen. Het is een nieuwe stap van GameStop om zich te verdiepen in de virtuele wereld. In juli lanceerde het bedrijf al een NFT-marktplaats. In september kondigde het dan weer een samenwerking met cryptohandelsplatform FTX aan.

18.15 – Europese beurzen duiken lager

De Europese beurzen sluiten de handelsdag in mineur af. Zo moest de Bel20 vandaag 0,9 procent prijsgeven. VGP, de ontwikkelaar van logistiek vastgoed, is met een daling van 3,75 procent de grootste dagverliezer van de Belgische Sterindex. Argenx is dan weer de primus van de klas. Het biotechbedrijf boekte een beurswinst van 1,45 procent. De Eurostoxx50 zag 0,5 procent in rook opgaan.

18.11 – Zuid-Korea jaagt op bezieler geïmplodeerd cryptoproject

Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft vandaag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de oprichter van gefaald blockchainproject Terraform Labs, Do Kwon. Hier kun je het hele verhaal lezen.

The gist: het onderzoek rond het blockchainplatform Terraform Labs, het bedrijf achter de stablecoin TerraUSD (UST), wordt hiermee geïntensiveerd. Het Terra-project zond eerder dit jaar schokgolven door de cryptomarkt met z’n spectaculaire ineenstorting.

17.32 – Nasdaq in het groen, maar Meta verliest opnieuw terrein

De techindex Nasdaq staat na twee uur handelen op een winst van 0,6 procent. Toch is er niet bij alle techaandelen sprake van een bescheiden opwaartse beweging na de bloedrode handelsdag gisteren. Zo noteert Meta, het bedrijf boven Facebook en Instagram, 1,6 procent in de min.

Bill George, senior fellow aan de Harvard Business School en de voormalige CEO van het medisch technologiebedrijf Medtronic, zei eerder deze week dat het niet goed zal gaan met Facebook zolang Mark Zuckerberg aan het roer staat. “Hij is waarschijnlijk een van de redenen waarom zoveel mensen zich van het bedrijf afkeren. Hij is echt de weg kwijt“, klonk het. Lees er hier meer over.

17.10 – Frankrijk beperkt stijging energieprijzen tot 15 procent

Frankrijk zegt vanaf begin volgend jaar de stijging van de energieprijzen voor huishoudens te beperken tot 15 procent, om de last van de energiecrisis voor de consument te verlichten. De Franse staat was één van de eerste die ingreep tijdens de energiecrisis; zo had het vorig jaar al de gasprijs geblokkeerd.

Het prijsplafond zal de regering in 2023 netto 16 miljard euro kosten, zei minister van Financiën Bruno Le Maire. Zonder de maatregel zouden de prijzen met 120 procent stijgen, klonk het. De staat zal ook energiecheques blijven verstrekken, met een eenmalige betaling van maximaal 200 euro per stuk, aan 12 miljoen kwetsbare gezinnen, vermeldde premier Elisabeth Borne.

16.09 – Staat haalt 4,5 miljard euro op met groene staatsobligaties

De groene staatsobligaties van de overheid vielen in de smaak van de Belg. Er werd in totaal 4,5 miljard euro opgehaald. Dat maakt het Federaal Agentschap van de Schuld bekend.

De beleggers krijgen in ruil een coupon van 2,75 procent bruto. Dat is meer dan wat de recent uitgegeven staatsbons opbrengen. De groene obligaties zijn uitgegeven tegen 99,956 procent van de nominale waarde, waardoor het uiteindelijke brutorendement uitkomt op 2,754 procent. De lening loopt af in april 2039. De eerste coupon wordt in april uitgekeerd.

15.43 – Tesla voert productie Duitse fabriek verder op

De Amerikaanse autobouwer Tesla drijft de productie in zijn fabriek in Grünheide bij Berlijn verder op. Tijdens de zomer werden er duizend wagens per week gebouwd. Dat heeft het bedrijf gemeld tijdens een informatiedag waarop een vijfhonderdtal omwonenden aanwezig waren. Lees er hier alles over.

15.32 – Wall Street komt inflatierapport VS lichtjes te boven

De Amerikaanse indexen starten de handelsdag in de plus. De Dow Jones wint 0,2 procent en de S&P500 schiet 0,3 procent hoger. De Nasdaq staat kort na het luiden van de openingsbel op een winst van 0,3 procent.

De beurzen herstellen een beetje van de pandoering die ze gisteren hebben gekregen. De indexen waren toen enkele procentpunten in het rood gedoken na de tegenvallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. Die lagen hoger dan verwacht.

15.13 – Amerikaanse producentenprijzen dalen op maandbasis

De Amerikaanse producentenprijzen zijn in augustus (op jaarbasis) gestegen tot 8,7 procent. In juli was er nog sprake van een toename met 9,8 procent. Op maandbasis is er wel sprake van een daling met 0,1 procent. Dat ligt in lijn met de verwachtingen.

De kernprijzen – zonder voeding en energie – zijn in augustus met 5,6 procent gestegen tegenover het voorgaande jaar. In juli werd er een stijging opgetekend van 5,8 procent.

14.59 – Duitse overheid overweegt nationalisatie gasreus Uniper

De Duitse overheid zou een meerderheidsbelang in Uniper kunnen nemen en zou er voor open staan om het bedrijf volledig te nationaliseren.

“Nationalisatie is de enige oplossing die overblijft, de kapitaalmiddelen van Uniper staan volledig onder water. Mathematisch gezien is er niets anders dat kan worden gedaan,” vertelde een bron met kennis van de zaak aan persagentschap ReutersMeer hierover op onze site.

14.39 – Domoticabedrijf Basalte lonkt naar internationale jetset na Duitse kapitaalinjectie

Basalte uit Merelbeke, een producent van design domotica voor slimme luxewoningen, kondigt de komst van het Duitse investeringsfonds EMH Partners aan in zijn kapitaal. Het familiebedrijf groeit met meer dan 30 procent per jaar. Meer hier.

13.52 – Grootste haven ter wereld zet zich schrap voor tyfoon

De inwoners van de grootste stad van China, Shanghai, bereiden zich op voor de komst van de tyfoon Muifa. Meer dan zevenduizend schepen hebben, in afwachting van de storm, al hun toevlucht gezocht in de haven van Shanghai, die de grootste ter wereld is.

Hoewel Muifa inmiddels al over zijn hoogtepunt heen is, gaan de autoriteiten in Shanghai toch uit van heftige weersomstandigheden, zodra de storm daar aan land komt. Dat gebeurt vanavond, halverwege de avond, lokale tijd.

De Yangtze-delta in het oosten van China is de meest welvarende regio van het land, met Shanghai als financiële en commerciële hoofdstad, en de naburige steden als belangrijke industriële centra. De haven van Ningbo-Zhoushan, en de haven van Shanghai behoren tot de allerdrukste ter wereld wat de behandelde vrachten betreft.

12.57 – Deutsche Bank voorspelt marktherstel bij milde recessie

Moeten beleggers gewoon wat geduld hebben? De beursstrategen bij Deutsche Bank houden er rekening mee dat de aandelenmarkten nog verder gaan dalen, maar voorzien ook dat ze weer kunnen herstellen, zodra de markt gelooft dat de recessie zal meevallen. Op de korte termijn zullen de economische onzekerheden de markten volatiel houden, omdat zowel de Verenigde Staten als Europa een periode van economische krimp te wachten staat.

“Maar als markten beginnen te geloven dat deze recessies waarschijnlijk mild, van korte duur en halverwege 2023 ruimschoots achter de rug zullen zijn, dan zullen mogelijke verdere marktdalingen in de komende maanden uiteindelijk worden gevolgd door marktwinsten”, zegt wereldwijd hoofd beleggingsstrategie Christian Nolting aan ABM Financial News.

12.29 – Weer somber signaal over Europese economie

De industrie in de eurozone heeft in juli beduidend minder geproduceerd dan een maand eerder, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. De productie daalde in juli met 2,3 procent ten opzichte van juni. Op jaarbasis daalde de productie in juli met 2,4 procent.

11.57 – Europese miljardenboete voor Google bevestigd

Het EU-Gerecht bevestigt nagenoeg volledig de boete die de Europese Commissie oplegde aan Google (Alphabet), wegens misbruik van zijn machtspositie. De boete van 4,3 miljard euro wordt wel licht bijgesteld tot 4,125 miljard euro.

11.29 – Von der Leyen jaagt gasprijs hoger

De gasprijs op de Nederlandse groothandelsmarkt stijgt met 5 procent, tot bijna 209 euro per megawattuur. Analisten zien een verband met de aankondiging van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen om “overwinsten” in de Europese energiesector af te romen.

Ursula von der Leyen – Getty Images

10.40 – Gaat Peking de Chinese economie stutten?

De verkoopgolf op de Aziatische beurzen was minder dramatisch dan op Wall Street gisteren, omdat gehoopt wordt op Chinese overheidssteun voor de economie. Leer meer hier.

10.14 – ‘Duitse staat stapt uit Lufthansa’

Duitsland heeft het resterende belang van 9,92 procent in luchtvaartmaatschappij Lufthansa verkocht. Dit schrijft persbureau Bloomberg op basis van een verklaring die gisterenavond laat de deur uit ging. De transactie verliep via een versnelde boekprocedure.

Het Wirtschaftsstabilisierungsfonds van Duitsland verkocht de aandelen volgens Bloomberg voor 6,11 euro per stuk. Woensdag worden de aandelen verhandeld voor 6,20 euro per stuk. Eerder al loste Lufthansa de laatste steun van het Duitse reddingspakket ter waarde van 9 miljard euro af.

9.47 – FSMA waarschuwt voor beleggingsfraude

De voorbije weken ontving toezichthouder FSMA klachten van consumenten over nieuwe frauduleuze online-tradingplatformen die actief zijn op de Belgische markt. “Deze tradingplatformen proberen potentiële slachtoffers nieuwsgierig te maken via nepadvertenties op sociale media.”

Het gaat onder meer om Bitraderpro.com en Tradingcentrals.com. “De voorbije weken zijn op het internet daarnaast diverse nieuwe tradingplatformen opgedoken”, waarschuwt de FSMA.

9.41 – WDP ziet Doornik als belangrijke logistieke draaischijf

WDP heeft 7 logistieke sites van de firma Sedimmo in de industriezone Tournai West Zoning in Doornik gekocht. Dit liet de logistiekvastgoedinvesteerder deze ochtend weten. De totale verhuurbare oppervlakte van ongeveer 100.000 vierkante meter wordt voor ongeveer 120 miljoen euro gekocht. WDP betaalt in eigen aandelen.

9.13 – Brusselse beurs opent iets lager

De Bel20-index gaat in de eerste handelsmomenten van de dag een klein beetje lager tegenover gisteren. Maar van een verdere duikeling na de klappen op Wall Street gisteren, is geen sprake.

8.59 – CFE bouwt Pools pretpark voor Plopsa

Maya de Bij (foto Plopsa)

CFE gaat Majaland Gdansk bouwen, al het derde pretpark dat de bouwgroep mag bouwen voor een joint venture van Plopsa Group en Momentum Leisure. CFE heeft het in 2018 geopende Majaland Kownaty in de grensstreek met Duitsland nabij Berlijn gebouwd en het sinds dit jaar geopende Majaland Warschau.

Het nieuwe park in Gdansk zal naar verwachting tegen de zomer van 2024 haar deuren openen en 300.000 bezoekers per jaar aantrekken. Met de bouw is een investering gemoeid van 27,5 miljoen euro.

8.13 – Britse inflatie koelt licht af

De Britse inflatie klokt voor augustus af op 9,9 procent, zo maakte het Office for National Statistics bekend. Dat is iets lager dan de klim van de consumptieprijsindex met 10,1 procent in juli. Analisten hadden voor augustus 10,0 procent verwacht.

7.43 – Aziatische beurzen krijgen klappen

In navolging van de duik op Wall Street laten de beurzen van Tokio, Hong Kong en Sydney verliezen van circa 2 procent zien. De verwachting is dat ook de Europese beurzen straks verder dalen.

7.21 – Bitcoin terug richting 20.000 dollar

Bitcoin is na een val met circa 9 procent in de voorbije 24 uur weer teruggekeerd naar wat zijn referentieniveau van de voorbije maanden was, ongeveer 20.000 dollar. Volgens FTX-CEO Sam Bankman-Fried hebben zowel het strenge monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve als de stijgende inflatie dit jaar op de koersen van cryptomunten gewogen.

7.05 – Topman Recticel koopt aandelen van zijn bedrijf

Olivier Chapelle, de CEO van isolatiespecialist Recticel, kocht gisteren 10.422 aandelen van zijn bedrijf op de beurs van Brussel, aan een koers van 13,60 euro, zo blijkt uit de insidermeldingen van toezichthouder FSMA. De aankoop kan als een blijk van vertrouwen in het eigen bedrijf gelezen worden.

Olivier Chapelle (foto Recticel)

6.42 – “ECB trekt dit jaar de rente nog fors op”

De analisten van ABN Amro trekken hun prognose voor de ECB-rentes op. Ze verwachten nu een renteverhoging van 75 basispunten in oktober en van nog eens 50 basispunten in december. Vorige week verhoogde de ECB al haar belangrijkste rentes met 75 basispunten.

6.05 – Apple zag 154 miljard dollar verdampen

Beleggers meten de schade op na de donkerrode dag op Wall Street gisteren. Apple, dat 5,9 procent zakte, verloor in een dag ruim 154 miljard dollar aan beurswaarde. Dat is het op vijf na grootste waardeverlies op de beurs ooit gemeten, zo blijkt uit cijfers van Bloomberg. Microsoft zag 107 miljard in rook opgaan en Amazon bijna 99 miljard.

Meer