Live Beursblog – 14 november 2022 – Business AM

22.09 – Wall Street staakt rit omhoog

Na enkele groene handelsdagen last Wall Street een adempauze in. De Dow Jones verloor vandaag 0,65 procent en de S&P500 dook 0,9 procent lager. De Nasdaq liet 1,1 procent liggen.

Dat was het voor vandaag! Morgen kan je hier opnieuw al het beursnieuws volgen!

21.16 – Prognose OPEC duwt olieprijs lager

De prijs van een vat WTI-olie is gezakt met 4 procent tot 85,43 dollar. Een vat Brent-olie gaat over de toonbank voor 92,55 dollar, wat 3,55 procent minder is dan gisteren.

De prognose over de vraag naar olie van OPEC weegt op de olieprijzen. Het oliekartel zei maandag dat de vraag naar olie dit jaar met 2,55 miljoen vaten per dag zal toenemen, 100.000 vaten per dag minder dan de vorige voorspelling. Het oliekartel verlaagde ook zijn ramingen voor volgend jaar. In 2023 zal de vraag naar verwachting stijgen met 2,24 miljoen vaten per dag, wat eveneens 100.000 vaten per dag minder is dat de vorige raming. Meer info hier.

20.39 – Jeff Bezos zegt dat hij grootste deel van zijn fortuin wil wegschenken

Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft tijdens een interview met CNN verteld dat hij het merendeel van zijn fortuin uiteindelijk wil weggeven. Lees er alles over op onze site.

19.53 – Adidas plant om 1 miljard dollar aan obligaties uit te geven

Het sportbedrijf Adidas plant een obligatie-uitgifte ten belope van 1 miljard euro. Dat meldt het persagentschap Bloomberg. Het nieuws komt er enkele weken nadat Adidas de samenwerking met de Amerikaanse artiest Ye, beter bekend als Kanye West, heeft stopgezet.

18.37 – Nextensa boekt winst in het derde kwartaal

Nextensa heeft het derde kwartaal van het jaar met winst afgesloten. Dat blijkt nabeurs uit de resultaten van de projectontwikkelaar. Het derde kwartaal werd afgesloten met een nettoresultaat van 41,5 miljoen euro, tegenover 35,7 miljoen euro in het derde kwartaal van 2021.

De winst per aandeel bedroeg 4,15 euro, in vergelijking met 3,57 euro in dezelfde periode een jaar eerder. Meer weten? Klik hier.

17.44 – Bel20 blijft ter plaatse trappelen

De Bel20 heeft de handelsdag dicht bij huis afgesloten. De Europese beurzen schoten wel hoger. De Eurostoxx50 won vandaag 0,4 procent.

  • Vandaag was Ageas de sterkhouder van de Belgische sterindex. De verzekeraar klom 3,45 procent.
  • Aedifica was de hekkensluiter. De specialist in zorgvastgoed dook 2,25 procent lager.

17.22 – New York Times: Amazon wil 10.000 werknemers de laan uitsturen

Ontslagronde op til bij e-ecommercereus Amazon, zo meldt de New York Times. Het Amerikaanse bedrijf volgt hiermee in de voetsporen van zijn Big Tech-rivalen Meta en Twitter. Die dankten eerder ook al een deel van hun personeelsbestand af.

De ontslagen zullen vallen bij de sectie die verantwoordelijk is voor onder meer de technologie van spraakassistent Alexa, alsook bij de detailhandel en bij HR, stellen bronnen van de Times. Het exacte aantal ontslagen is nog onbekend, maar het getal ligt mogelijk rond de 10.000.

Vorige week stuwde het nieuws van de ontslagronde bij Meta nog de koers van het socialemediaplatform naar een hoger peil. Mogelijk gebeurt nu het zelfde voor Amazon.

16.27 – OPEC verlaagt opnieuw groeiprognose voor vraag naar olie

Het oliekartel OPEC zegt in zijn maandrapport voor november dat de vraag naar olie dit jaar met 2,55 miljoen vaten per dag zal toenemen, 100.000 vaten per dag minder dan de vorige voorspelling. 

De Organisatie van olie-exporterende landen verlaagde ook haar ramingen voor volgend jaar. In 2023 zal de vraag naar verwachting stijgen met 2,24 miljoen vaten per dag, wat eveneens 100.000 vaten per dag minder is dan bij de vorige raming.

De neerwaartse bijstellingen komen voort uit uit zorgen dat een snellere inflatie en snel stijgende rentetarieven wereldwijd zullen drukken op de energiebehoeften. Lees er hier meer over.

15.58 – Cryptobeurs Kraken bevriest rekeningen van FTX en Alameda

“Kraken heeft gesproken met wetshandhavers met betrekking tot een handvol accounts die eigendom zijn van de failliete FTX Group, Alameda Research en hun leidinggevenden. Die rekeningen zijn bevroren om hun schuldeisers te beschermen”, zo tweette de in de VS gevestigde beurs zondag.

15.34 – Wall Street duikt in het rood

De Amerikaanse koerstabellen kleuren rood op de eerste handelsdag van de week. De Dow Jones blijft ter plaatse trappelen na het luiden van de openingsbel en de S&P500 duikt 0,4 procent lager. De Nasdaq laat 1 procent liggen.

De indexen waren vorige week fors de hoogte ingeschoten na de publicatie van het Amerikaanse inflatierapport. Daaruit bleek dat de inflatie minder hoog lag dan verwacht. Beleggers hopen dat dat de Fed zal aanzetten om tijdens de rentevergadering in december minder fors aan de handrem te trekken.

14.53 – NBB schiet ruim 10 procent hoger

De beleggers vinden opnieuw hun weg richting de Nationale Bank van België (NBB). Dat aandeel noteert momenteel zo’n 12 procent in de plus. Daarmee is het goed op weg om opnieuw de kaap van 1.000 euro te ronden.

NBB dook in het midden van september fors lager na bezorgdheden over de impact van de Europese renteverhogingen op de nationale monetaire instellingen. De Nationale Bank waarschuwde toen dat het jaar 2022 met verlies zou worden afgesloten. Voor die aankondiging was één aandeel iets meer dan 1.600 euro waard.

13.47 – Licht optimisme op Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan wellicht een licht hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,25 procent in het groen. De lager dan verwachte inflatiecijfers uit de VS hebben geleid tot hernieuwd optimisme.

Beleggers anticiperen momenteel op een renteverhoging door de Fed in december van 50 basispunten, terwijl eerder nog werd gerekend op een verhoging met 75 basispunten. Hoe lager de rente, hoe beter voor aandelen.

13.05 – Industriële productie eurozone veert op

De industrie in de eurozone heeft in september meer geproduceerd dan een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van statistiekenbureau Eurostat. De productie steeg in september met 0,9 procent ten opzichte van augustus. In België steeg de productie met 7,1 procent en in Nederland met 1,6 procent.

Op jaarbasis steeg de productie in de eurozone in september met 4,9 procent.

Is een heropleving van de economie dan in de maak? ING-econoom Bert Colijn blijft voorzichtig. “De sterke industrie in het derde kwartaal lijkt toch vooral te komen door wegebbende aanbodsproblemen. Beetje inhaalproductie”, schrijft hij op Twitter. “De outlook blijft heel mager door wegvallende vraag, volle voorraden en hoge energieprijzen.”

12.02 – Dit zijn de stijgers en dalers in Brussel

In de Bel20-index trekt Argenx de kop met een koerswinst van 3,6 procent, gevolgd door Galapagos met een plus van 2,0 procent. De aanvragen van UCB voor Zilucoplan werden zowel in Amerika als in Europa aanvaard. Het aandeel daalt 0,5 procent.

Aperam en KBC noteren onderaan de Bel20 met verliezen van respectievelijk 3,2 en 3,1 procent. Beide aandelen noteren vandaag ex-dividend. Deutsche Bank en Kepler Cheuvreux hebben hun koersdoelen voor de bank vanochtend licht verhoogd.

In de BelMid stijgt Ontex 3,2 procent, terwijl Shurgard 3,1 procent inlevert. Berenberg verlaagde het koersdoel voor Telenet fors, maar herhaalde het koopadvies. Het aandeel stijgt toch 0,9 procent. Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor Agfa-Gevaert, bij een ongewijzigd koopadvies. Het aandeel geeft 1,0 procent prijs.

Bij de kleinere aandelen schrijft Hyloris 3,7 procent bij. Sequana verliest 2,8 procent. Na de halfjaarcijfers hebben de analisten hun modellen voor Greenyard aangepast, wat tot lagere koersdoelen bij KBC Securities en Degroof Petercam leidde. KBC verlaagde ook het advies voor het aandeel van Kopen naar Accumuleren. Het aandeel daalt 1,7 procent.

11.57 – Topindustrieel Filip Balcaen blijft Recticel inslaan

Topondernemer Filip Balcaen, grootaandeelhouder van isolatiebedrijf Recticel, heeft via zijn bedrijf Baltisse op 4 november een pakket van 250.000 aandelen Recticel gekocht via de Brusselse beurs, meldt toezichthouder FSMA. Op 30 september kocht hij ook al eens ruim 196.000 aandelen.

De Vlaamse industrieel manifesteerde zich begin dit jaar verrassend tot ‘verankeraar’ van Recticel, na een maandenlange overnamestrijd waarbij de Oostenrijkse kandidaat-overnemer Greiner zich uiteindelijk terugtrok.

11.07 – Beurs Parijs groter dan die van Londen

Niet de London Stock Exchange, maar Euronext Parijs is voortaan de Europese beurs met de grootste marktkapitalisatie in dollar uitgedrukt. Dat meldt nieuwsdienst Bloomberg. Enkele oorzaken:

  • De Franse luxegroepen LVMH en Kering zitten recentelijk in de lift.
  • Britse aandelen hebben het dit jaar moeilijk.
  • Het pond verloor meer dan de euro tegenover de dollar.
  • De kloof tussen Londen en Parijs was al aan het slinken sinds de Brexit-stemming in 2016.

10.55 – Hoogspanning rond Duitse lonen

Duitsland bereidt zich voor op grootste loonsverhoging sinds 2008. De vakbonden dreigen met stakingen om bij de werkgevers het onderste uit de kan te halen. De Europese Centrale Bank wil ten allen prijze een loon-prijsspiraal vermijden en volgt de onderhandelingen met argusogen. Meer hier

10.10 – Chinees vastgoed krijgt ondersteuning van overheid

Vastgoedaandelen in Hongkong zaten deze ochtend in de lift na de aankondiging van een groot plan van de financiële toezichthouders om de Chinese immobiliënsector er weer bovenop te plan. Het zou onder meer gaan om soepelere kredietvoorwaarden voor projectontwikkelaars.

10.04 – Goud klaar voor comeback?

Goud kon in het voorbije jaar zijn historische reputatie van waardevaste belegging bij hoge inflatie niet waarmaken. Maar volgens kenners staan de sterren goed voor een remonte van het edelmetaal. Lees verder

Getty Images

9.39 – Meer omzet, maar minder winst voor Greenyard

Greenyard heeft in de eerste helft van zijn boekjaar de omzet verder zien stijgen, terwijl de winst iets daalde. Dat blijkt uit de update van de groenten- en fruitteler uit Sint-Katelijne-Waver.

  • De vergelijkbare halfjaaromzet steeg op jaarbasis met 7,3 procent, tot bijna 2,3 miljard euro.
  • De maatstaf voor winstgevendheid (aangepaste EBITDA) daalde wel van 82,6 miljoen naar 80,4 miljoen euro.

“Greenyard overkwam lagere marktvolumes, hoge inflatie, hogere energie-, transporten arbeidskosten, die allemaal zwaar wogen op de winstgevendheid van de hele sector”, klinkt het.

“Dit zijn ongekende tijden. We beleven de wereldwijde gevolgen van macro-economische en geopolitieke onrust, die impact heeft op economieën, toeleveringsketens en bedrijven over de hele wereld. Ondanks de druk op bedrijven heeft Greenyard laten zien dat het in staat is gebruik te maken van haar sterke, centrale positie in de voedselwaardeketen”, aldus co-CEO Marc Zwaaneveld in een toelichting op de cijfers.

9.35 – Crash FTX heeft weinig impact op de beurzen

09.16 – Bel20 opent toch iets lager

Ondanks de hoopgevende futures laat de Bel20-index kort na de beursbel een daling met 0,3 procent zien, tot 3.652,86 punten. Argenx trekt de kop met een koerswinst van 1,3 procent. VGP daalt 1,5 procent. De aanvragen van UCB voor Zilucoplan werden zowel in Amerika als in Europa aanvaard. Het aandeel daalt 1,0 procent.

In de BelMid stijgt Ontex 2,2 procent. Montea verliest 0,9 procent. Bij de kleinere aandelen schrijft Nextensa 2,2 procent bij. Quest for Growth geeft 2,1 procent prijs.

Greenyard verliest 1,8 procent, na halfjaarcijfers.

08.15 – Beurs Brussel heeft uitzicht op mooie start

De Brusselse beurs gaat naar verwachting hoger van start. Futures op de Euro Stoxx 50 index wezen ongeveer een uur voor de beursbel op een winst van krap een half procent.

07.33 – Het narcisme van Musk, Zuckerberg en Bankman-Fried van FTX

Het chaotische Twitter van Elon Musk, het ontgoochelende Meta van Mark Zuckerberg en het instortende cryptorijk FTX van Sam Bankman-Fried. Alle delen dezelfde kenmerken, een gevolg van uit de hand gelopen narcistisch gedrag. Lees verder

06.36 – Bitcoin duikt onder 16.000 dollar

De chaos rond cryptobeurs FTX stuurt Bitcoin weer 5 procent lager tegenover een dag eerder. Daardoor duikt de belangrijkste cryptomunt weer onder de grens van 16.000 dollar.

Naast de vermoedens dat FTX-stichter Sam Bankman-Fried met geld van klanten speculeerde via zusterbedrijf Alameda, duiken er berichten op over een mogelijk hack van de cryptobeurs.

06.15- Beursagenda van de week

Goeiemorgen! Beleggers gaan een relatief drukke week tegemoet, met een serie inflatiecijfers en de laatste bedrijfsresultaten. Vorige week zorgde een licht meevallend inflatiecijfer uit de VS voor een rally op de aandelenmarkten, een zwakkere dollar en een dalende rente.

Beleggers rekenen erop dat de Federal Reserve nu minder agressief de rente zal gaan verhogen. Maar, zo waarschuwen analisten, één meevallend cijfer is daarvoor vermoedelijk te weinig.

  • Vandaag maandag krijgen beleggers de industriële productie in de eurozone te horen en komt de OPEC met zijn maandrapport over de oliemarkt. Dinsdag begint al vroeg met richtinggevende macrocijfers uit China en Japan.
  • Verder staan er morgen dinsdag groeicijfers in de eurozone op de rol en het Duitse economisch sentiment berekend door ZEW. In de VS wordt gelet op de producentenprijzen en de Empire State Index.
  • Woensdag zijn er inflatiecijfers uit het VK en Frankrijk en volgt in de VS een serie aan cijfers die belangrijk zijn voor de staat van de Amerikaanse economie, waaronder de industriële productie en de detailhandelsverkopen.
  • Donderdag volgen er dan inflatiecijfers uit de eurozone en staan de wekelijkse steunaanvragen in de VS op de agenda.
  • Vrijdag sluiten beleggers de week af met de Japanse inflatie, Britse detailhandelsverkopen en de Amerikaanse leidende indicatoren.

In Brussel openen Greenyard en Nextensa vandaag de boeken en morgen volgt Azelis. Woensdag is de agenda leeg, maar donderdag is een drukke dag met EVS, Gimv, IBA, Atenor, Home Invest en Cenergy. Op vrijdag eindigt de Brusselse beurs met de cijfers van VGP en Bekaert.

Meer