Live Beursblog – 14 december 2022 – Business AM

22.10 – Na de Fed: ECB morgen aan zet

22.07 – Wall Street eindigt in het rood

VS-beleggers lijken niet goed te weten wat nu te denken van het rentebesluit. Na een grillige avond eindigden de grote indexen uiteindelijk lager:

 • De Dow Jones-index verloor 0,42 procent.
 • De brede S&P 500 zakt 0,61 procent.
 • Techbeurs Nasdaq ging 0,76 procent lager.

21.40 – “Powell toont zich een havik”

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve heeft zich opnieuw een havik (een voorstander van streng rentebeleid) getoond. Dit stelde marktanalist Philip Marey van Rabobank.

“Er komen geen renteverlagingen totdat de Fed er vertrouwen in heeft dat de inflatie op weg is naar de 2 procent”, aldus Marey. Dit terwijl de markten nog steeds op een renteverlaging rekenen in 2023. “De markten en Powell lijken niet veel dichterbij te komen.”

De Fed-watchers bij ING spreken van “50 basispunten with a hawkish twist”.

20.11 – Fed verhoogt rente met 50 basispunten, eerste beursreactie negatief

19.41 – Meningen verdeeld over Europese beurskansen

Terwijl de strategen van Belfius meer heil zien in Amerikaanse dan in Europese aandelen, breekt vermogensbeheerder Mainfirst een lans voor het Oude Continent. “De Europese markten hebben de afgelopen maanden duidelijk beter gepresteerd en er zijn goede redenen om aan te nemen dat de ommekeer zal aanhouden”, klinkt het. Lees verder

18.59 – Immobel verkoopt Sint-Michielswarande aan de Verenigde Staten

Immobel en vastgoedontwikkelaar Besix RED hebben de verkoop van het pand Sint-Michielswarande in Etterbeek/Brussel afgerond. Dat meldt Immobel. De twee bedrijven verkochten het gebouw aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken via de verkoop van CSM Properties, waar het pand door Immobel en Besix RED in was ondergebracht.

De Amerikaanse ambassade in België en de Amerikaanse missie in de Europese Unie zullen hun diplomatieke vertegenwoordigingen in het pand onderbrengen. De financiële details van de transactie werden niet gemeld.

17.45 – Pandoering Colruyt op vlakke Brusselse beurs

De Brusselse beurs is in het groen gesloten. De Bel20 index eindigde 0,2 procent hoger op 3.755,58 punten.

 • In de sterindex viel vooral de koersdaling van Colruyt op. Na tegenvallende halfjaarcijfers en een pessimistische outlook sloot het aandeel woensdagmiddag 14,8 procent in het rood. Verder leverde ook Aperam 4,6 procent in. Elia en UCB wonnen 2,0 procent.
 • In de BelMid ging Ontex 3,9 procent in het groen en steeg Shurgard 3,4 procent. Euronav verloor 4,3 procent. De redersfamilie Saverys heeft in een brief laten weten dat zijn Scandinavische sectorgenoot Frontline haar bod op Euronav niet moet doorzetten (zie post van 08.14). Mithra daalde zelfs 4,5 procent.
 • Bij de kleinere aandelen domineerde het rood. Nyxoah en Biocartis daalden 2,3 en 3,6 procent. Onward Medical daarentegen steeg 1,4 procent.

17.10 – Weber ziet vraag naar barbecues kelderen

Weber-Stephen Products heeft in het afgelopen boekjaar fors minder omgezet, als gevolg van een dalend consumentenvertrouwen en de hoge inflatie. Dat meldde de fabrikant van barbecues, die na korte tijd op de beurs alweer van het toneel lijkt te zullen verdwijnen:

 • Op 12 december meldde Weber dat BDT Capital Partners alle aandelen zal kopen voor 8,05 dollar per stuk. Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd op 3,7 miljard dollar. Het bestuur steunt de overname unaniem.
 • De deal wordt waarschijnlijk in de eerste helft van 2023 afgerond. Daarna wordt Weber van de beurs gehaald.
Een barbecue van Weber – foto Tom Williams via Getty Images

16.39 – Amerikaanse beurswaakhond SEC klaagt influencers aan

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft acht mensen beschuldigd van een fraude van 100 miljoen dollar, door het manipuleren van beursgenoteerde aandelen via socialemediaplatforms Twitter en Discord. Zeven van de acht verdachten deden zich voor als succesvolle handelaren en hadden honderdduizenden volgers op Twitter en in chatrooms over aandelenhandel op Discord. Lees verder

15.36 – Wall Street opent bijna vlak in afwachting van de Fed

Vanavond komt de Fed, zeg maar de Amerikaanse centrale bank, met haar rentebesluit. De Amerikaanse beurzen lijken de adem in te houden, want de belangrijkste beursindexen gaan maar heel licht hoger.

15.32 – Apple minst slechte van de Big Tech-klas

Waarom doet Apple het zoveel beter op de beurs dan Google, Amazon en Tesla? Lees hier een poging tot antwoord.

14.57 – Colruyt moet kelk tot op bodem ledigen

13.55 – Is ons geld ergens veilig in 2023?

Onze columnist Xavier Verellen buigt zich hier over die vraag.

13.14 – Kinepolis neemt bioscoop over van concurrent

Kinepolis Group neemt vanaf vandaag een bioscoop van Pathé in het Franse Amnéville over. Kinepolis neemt zowel de uitbating als het vastgoed van de bioscoop over, weet ABM

 • Het bioscoopcomplex telt 12 zalen en 2.462 stoelen. In 2019, voor de coronacrisis, ontving de bioscoop meer dan 410.000 bezoekers.
 • Met de overname versterkt Kinepolis zijn aanwezigheid in het noordoosten van Frankrijk. Inclusief de overname heeft Kinepolis nu 16 bioscopen in Frankrijk.
Pathé-cinema in Amsterdam — Foto van Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto via Getty Images

12.33 – Europese beurzen lager rond middaguur

De Europese beurzen noteerden vandaag lager in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond.  

 • De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde rond het middaguur een verlies van 0,5 procent op 439,90 punten.
 • De Duitse DAX liet een daling zien van 0,7 procent naar 14.394,50 punten.
 • De Franse CAC 40 noteerde een min van eveneens 0,7 procent met een stand van 6.700,98 punten.
 • De Britse FTSE zakte 0,3 procent naar 7.479,18 punten.

11.51 – Industriële productie eurozone gedaald

De industrie in de eurozone heeft in oktober minder geproduceerd dan een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De productie daalde in oktober met 2 procent ten opzichte van september. In België daalde de productie ook met 2 procent en in Nederland met 1,5 procent. Op jaarbasis steeg de productie in de eurozone in oktober wel, zelfs met 3,4 procent.

11.10 – Wordt Binance de volgende cryptobeurs die met liquiditeitsproblemen kampt?

Zie post van 08.49. Lees er vervolgens alles over op onze homepage.

10.38 – IEA verwacht dat de vraag naar olie zal stijgen

Het Internationaal Energieagentschap rekent op een sterkere vraag naar olie in 2022 en werd ook nog iets positiever over volgend jaar.

Het IEA verhoogde de groeiraming voor de vraag naar olie in 2022 met 140.000 vaten. Dat betekent dat de vraag dit jaar met 2,3 miljoen vaten per dag stijgt, naar een totale vraag van 99,9 miljoen vaten per dag.

Het aanbod per dag komt dit jaar volgens IEA uit op 100 miljoen vaten, een verhoging met 100.000 vaten per dag. In 2023 verwacht IEA een stijging van de vraag naar olie met 1,7 miljoen vaten per dag. Dat is 100.000 vaten meer dan in de oude raming.

10.07 – Warren Buffett verkleint belang in BYD

Warren Buffett, voorzitter van het conglomeraat Berkshire Hathaway, heeft zijn belang in BYD, een Chinese producent van elektrische wagens verkleind. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Het Orakel van Omaha heeft 1,33 miljoen BYD-aandelen van de hand gedaan, waardoor hij nog 14,95 procent van de aandelen bezit, tegenover 15,07 procent eerder.

Warren Buffett – Christopher Goodney/Bloomberg via Getty Images

09.53 – VS wil nog eens ruim 30 Chinese bedrijven op zwarte lijst zetten

Het Amerikaanse ministerie voor Economische Zaken, het US Commerce Department, wil de bedrijven deze week nog op de zwarte lijst krijgen, zeggen mensen met kennis van de zaak tegenover het persbureau Bloomberg.

Door bedrijven toe te voegen aan de Entity List, zal hen de toegang tot Amerikaanse technologie worden ontzegd. Zij zullen dat enkel nog kunnen inkopen indien zij een speciale exportvergunning krijgen van de Amerikaanse regering. Lees er alles over in deze bijdrage van onze collega Andrei Stiru.

09.21 – Colruyt tuimelt bijna 15 procent naar beneden

Uit het halfjaarrapport van Colruyt bleek gisteren dat de retailgroep de winst forser ziet terugvallen dan wat beursanalisten hadden verwacht. Resultaat: het aandeel wordt vandaag afgestraft. Na ongeveer twintig minuten handelen, noteert Colruyt 14,9 procent in de min.

Koersverloop Colruyt het voorbije jaar

09.11 – Europese beurzen starten handelsdag in het rood

Na gisteren nog positief te reageren op het Amerikaanse inflatiecijfer verliezen de Europese beurzen vandaag terrein. Beleggers wachten in spanning af wat de impact zal zijn van het inflatiecijfer op het rentebesluit van de Federal Reserve. Na het luiden van de openingsbel noteert de Eurostoxx50 0,4 procent in het rood en laat de Bel20 0,5 procent liggen.

08.49 – Neemt ‘bescheiden’ bankrun op cryptobeurs Binance problematischer proporties aan?

Gecentraliseerde cryptobeurzen zijn niet meer populair in de cryptowereld. Zo is Binance, de grootste dergelijke exchange, de afgelopen dagen geconfronteerd met vragen over de transparantie van zijn reserves. Het vertrouwen in cryptobeurzen daaromtrent was te voet gekomen, maar is sinds de implosie van FTX te paard gegaan.

Wellicht met het FTX-debacle in het achterhoofd, namen gebruikers van Binance de laatste zeven dagen voor 3,6 miljard dollar aan crypto op, zo blijkt uit gegevens van blockchaindatabedrijf Nansen. Kan een bankrun Binance binnenkort liquiditeitsproblemen opleveren? Later meer.

08.44 – Inditex houdt opwaartse trend vast

Inditex heeft in de eerste negen maanden van het lopende gebroken boekjaar de omzet en de resultaten verder zien stijgen.

De omzet van het Spaanse modehuis liet op jaarbasis een stijging zien van 19 procent naar 23,1 miljard euro, terwijl de online omzet, die in het eerste kwartaal nog onder druk stond, maar in het tweede kwartaal progressie liet zien, inmiddels boven het niveau over de eerste negen maanden van 2021 ligt.

De EBITDA  steeg met 20 procent naar 6,5 miljard euro en de EBIT met 27 procent naar 4,2 miljard euro. De EBIT-marge bedroeg 18,1 procent. De kosten voor het bedrijf stegen weliswaar met 17 procent, maar bleven daarmee wel onder de omzetstijging. Netto resteerde er voor Inditex een winst van 3,1 miljard euro, een stijging met 24 procent. Meer info hier.

08.32 – Britse consumentenprijzen stijgen iets minder hard

De consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk zijn in november in een iets lager tempo gestegen dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau ONS.

De prijzen stegen op jaarbasis met 10,7 procent. Dat was een maand eerder 11,1 procent. Economen rekenden voor november op 10,9 procent. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,4 procent, waar een stijging met 0,6 procent voor was ingecalculeerd. In oktober steeg het prijspeil met 2,0 procent.

08.14 – Saverys kan fusie Euronav en Frontline blokkeren

De familie Saverys heeft een belang van 25 procent verworven in Euronav. Daardoor kan die de fusie tussen de Antwerpse olietankerrederij en Frontline blokkeren. De familie is immers een koele minaar van die samensmelting. “De situatie wordt onwerkbaar en zal leiden tot belangenconflicten en waardevernietiging voor alle partijen”, klinkt het in een brief van de familie, waarover De Tijd bericht.

Volgens de Belgische redersfamilie moet Euronav omvormen tot een vervoerder van groene-energieproducten. Er wordt aangestuurd op een samengaan met de waterstofdivisie van CMB, een scheepvaartgroep in handen van de familie.

07.31 – VGP kondigt closing derde joint venture in München aan

VGP heeft de oplevering aangekondigd van VGP Park München. Als gevolg van de succesvolle voltooiing van het project binnen het budget en binnen het oorspronkelijke tijdschema zal VGP een betaling van Allianz Real Estate ontvangen.

VGP Park München is de derde 50:50 joint venture tussen VGP en Allianz Real Estate, die in juni 2020 is opgericht met als doel VGP Park München te ontwikkelen.

“De voltooiing van het nieuwe bedrijvenpark in München vertegenwoordigd een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van ons bedrijf. Naast de A-locatie, de geavanceerde toegepaste ESG-normen en de omvang van het project, ben ik bijzonder trots op ons team dat in staat was om zo’n complex project op tijd en ruim binnen budget op te leveren, ondanks de zeer moeilijke marktomstandigheden tijdens en in de nasleep van de Covid pandemie”, zei CEO Jan Van Geet in een toelichting.

07.19 – Wat gaat de Fed doen?

Vandaag komen de bestuursleden van de Federal Reserve samen om het rentebeleid te bespreken. Verwacht wordt dat Fed-voorzitter Jerome Powell een minder forse renteverhoging (lees: 50 basispunten) zal aankondigen. Tijdens de voorgaande vier vergaderingen heeft de Amerikaanse centrale bank de rente telkens met 75 basispunten opgetrokken.

Jerome Powell – Al Drago/Bloomberg via Getty Images

06.51 – Wall Street eindigde in het groen

Wall Street heeft de handelsdag gisteren in het groen afgesloten. Al verloren de indexen wel wat terrein na de dag zeer enthousiast te zijn begonnen. Beleggers reageerden aanvankelijk zeer positief op het lager dan verwachte inflatiecijfer.

 • De Dow Jones eindigde amper 0,30 procent hoger.
 • De S&P 500 won 0,73 procent.
 • De Nasdaq won ruim 1 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20