Live Beursblog – 13 december 2022 – Business AM

22.03 – Wall Street ziet winsten grotendeels wegsmelten

In de VS was het beleggersoptimisme na meevallende inflatiecijfers maar van korte duur. Van de grote koerswinsten bleef er op het einde van de handelsdag nog maar weinig over:

 • De Dow Jones eindigde amper 0,30 procent hoger.
 • De S&P 500 won 0,73 procent.
 • De Nasdaq won ruim 1 procent.

Een opvallende daler was net als een dag eerder Tesla, dat nu 4 procent verloor. Topman Elon Musk, die verweten wordt te veel met Twitter bezig te zijn, is daardoor bijgehaald als rijkste persoon ter wereld door Bernard Arnault, de Franse magnaat achter luxegroep LVMH. Afhankelijk van de ranglijst, staan ze vrijwel gelijk (Bloomberg), of is Arnault inmiddels rijker (Forbes).

Morgen zijn alle ogen gericht op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Tot morgen!

21.11 – Cryptovertrouwen blijft broos na FTX-crash

19.36 – Europese beurzen sluiten hoger

De Europese beurzen zijn solidair hoger gesloten na de meevallende Amerikaanse inflatiecijfers:

 • De brede STOXX Europe 600 sloot 1,3 procent hoger op 442,60 punten.
 • De Duitse DAX steeg 1,3 procent naar 14.497,89 punten.
 • De Franse CAC40 won 1,4 procent tot 6.744,98 punten.
 • De Britse FTSE steeg 0,8 procent naar 7.502,89 punten.

18.37 – Colruyt ziet winst bijna halveren

Colruyt kon in de zes maanden tot 30 september een winst voor belastingen van 116 miljoen euro halen. Dat is 45 procent minder dan dezelfde periode een jaar eerder. Ook de meeste andere winstgraadmeters boeren achteruit. De nettowinst klokte af op 89 miljoen euro, eveneens een daling met 45 procent.

Daarmee presteert de supermarktgroep onder de verwachtingen. Vandaag zat het aandeel nog flink in de lift.

bron: Colruyt

17.35 – Topdag voor Brusselse beurs

De Bel20-index sloot 1,45 procent hoger af, voortgestuwd door het inflatienieuws uit Amerika dat alle beurzen een zetje gaf.

 • Binnen de Bel20 was Umicore de uitblinker, met een koerswinst van 3,9 procent. Aperam steeg met 3,6 procent, nadat de Nederlandse beursexpert Geert Schaaij zijn lezers vandaag adviseerde om het aandeel van de roestvrijstalen specialist te kopen. Colruyt won 2,7 procent. Onderaan de tabel stond Argenx. De indexzwaargewicht daalde met 3,5 procent.
 • In de Bel Mid index vielen Kinepolis en Melexis op. Die wonnen bijna 4 procent, terwijl Euronav 3,7 procent verloor na winstnemingen.
 • Bij de kleinste aandelen steeg CFE met 3,8 procent, terwijl Onward Medical daalde met 1,8 procent.

16.59 – OPEC: “Prijsplafond voor Russische olie heeft voorlopig weinig impact”

De nieuwste ramingen van het oliekartel OPEC duiden erop dat Rusland vooralsnog weinig pijn ondervindt van de westerse sancties in reactie op de invasie van Oekraïne. Sinds een week is een prijsplafond van kracht op Russische olie en geldt een importverbod in de Europese Unie.

Volgens OPEC is de Russische olietoevoer door de EU-ban in november met circa 1 miljoen vaten per dag gedaald, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Maar andere regio’s compenseren dit, volgens het kartel. Zo neemt Turkije fors meer olie in, tot 400.000 vaten per dag.

16.04 – Goldman Sachs en Bank of America zien koperprijs stijgen: goed nieuws voor de wereldeconomie in 2023?

15.44 – Felgroene opening op Wall Street

Zoals verwacht, is het, na het Amerikaanse inflatierapport, positiviteit troef op de Amerikaanse beurzen.

 • Zo liet de S&P500 na de openingsbel 2,4 procent winst optekenen;
 • de Dow Jones schoot 1,6 procent hoger;
 • de Nasdaq koerste zelfs 3,5 procent in het groen.

14.43 – Beurzen enthousiast over afkoelende inflatie

De Europese beurzen en de futures van de Amerikaanse beurzen reageren positief op het Amerikaanse inflatiecijfer. De afzwakking van de prijsstijgingen verhoogt immers de kans dat de Amerikaanse centrale bank minder fors de rente gaat verhogen, wat positief is voor aandelen.

14.35 – Amerikaanse inflatie lager dan verwacht: 7,1 procent

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in november minder hard gestegen dan verwacht. Dat bleek uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

 • De consumentenprijzen stegen afgelopen maand op maandbasis met 0,1 procent, na een plus van 0,4 procent in oktober. De verwachting van analisten lag voor november echter op een stijging met 0,3 procent.
 • Op jaarbasis stegen de prijzen met 7,1 procent, tegen 7,7 procent een maand eerder. Hiervoor was een daling tot 7,3 procent voorzien.

13.55 – Officieel: Amerikaanse beurswaakhond SEC klaagt gevallen cryptokoning SBF aan voor fraude

Volgens gerechtelijke documenten die door de toezichthouder zijn ingediend, “fraudeerde Bankman-Fried massaal en jarenlang, en leidde hij miljarden dollars van klanten van het handelsplatform om voor zijn eigen persoonlijk gewin en om zijn crypto-imperium te helpen groeien.”

De aanklacht volgt nadat SBF op de Bahama’s werd gearresteerd. Het comité Financiële Diensten van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zal de kwestie later vandaag onder de loep nemen, bericht CoinDesk.

13.33 – United Airlines bestelt 100 vliegtuigen bij Boeing

United Airlines heeft bij vliegtuigbouwer Boeing een order voor honderd 787-toestellen geplaatst. Dit maakten de ondernemingen vandaag bekend, zonder financieel in detail te treden.

United Airlines Boeing 787 Dreamliner-vliegtuig — Foto door Nik Oiko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

12.34 – Beleggers positiever over Europese aandelen

Op de korte termijn zijn beleggers negatief over Europese aandelen, maar op de middellange termijn is het plaatje rooskleuriger. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van Bank of America.

Op korte termijn rekent 88 procent op een neerwaartse trend voor de winst per aandeel van Europese bedrijven, als reactie op een groeivertraging in combinatie met margedruk. Dat was een maand geleden nog 83 procent, aldus Bank of America.

Bijna driekwart verwacht dat de aandelenrally spoedig voorbij is en ruim een kwart vindt Europese aandelen momenteel overgewaardeerd. Op de middellange termijn zijn beleggers evenwel positiever, aldus Bank of America, waarbij 42 procent rekent op een opwaarts potentieel van 5 procent voor Europese aandelen in de komende 12 maanden. Sinds maart van dit jaar waren beleggers niet meer zo positief, volgens de analisten. Meer weten? Klik hier.

12.21 – Lees hier het opiniestuk van Nouriel Roubini over een dreigende schuldencrisis

We schreven eerder al in deze blog dat Nouriel Roubini, emeritus hoogleraar economie aan de New York University’s Stern School of Business, waarschuwt voor een schuldencrisis (zie bericht van 11.53 uur). Je kan op onze site het volledige opiniestuk lezen.

Nouriel Roubini – Getty Images

12.18 – Chinezen slaan crypto-witwasbende in de boeien

De Chinese politie heeft 63 mensen gearresteerd die beschuldigd worden van het witwassen van maar liefst 12 miljard Chinese yuan (1,6 miljard euro) met behulp van Tether. Het onderzoek kwam in juli op gang nadat op een bankrekening van een van de verdachten maandelijkse stortingen van meer dan 10 miljoen yuan in contanten werden waargenomen, zo schrijft Business Insider.

11.53 – Stevenen we af op een schuldencrisis?

Nouriel Roubini en andere economen hebben onlangs gewaarschuwd dat de wereldeconomie binnenkort getroffen kan worden door een schuldencrisis. Dat zou dan bovenop een recessie komen. “De moeder van alle crisissen staat voor de deur”, aldus Roubini. Lees er alles over op onze site.

11.36 – Lotus Bakeries kan recordkoers niet vasthouden

Na gisteren op een recordhoogte te sluiten (6.400 euro) moet Lotus Bakeries nu wat terrein prijsgeven. Het aandeel van de koekjesproducent noteert momenteel 0,65 procent in het rood. Een aandeel kost nu 6.360 euro.

11.02 – Lufthansa verhoogt winstoutlook 2022

Deutsche Lufthansa heeft dinsdag de winstverwachting voor 2022 verhoogd, omdat de vraag naar vliegreizen sterk aantrekt.

De winstontwikkeling in oktober en november overtrof de verwachtingen, aldus Lufthansa, dat daarom de outlook kon verhogen. De luchtvaarder mikt voor 2022 op een EBIT van circa 1,5 miljard euro tegen een eerdere verwachting van meer dan 1 miljard euro.

Verder voorziet de luchtvaartmaatschappij voor Lufthansa Cargo en zijn onderhoudstak Lufthansa Technik recordresultaten in het huidige boekjaar.

Op 3 maart presenteert het bedrijf de jaarresultaten. Het aandeel van Lufthansa noteert momenteel zo’n 4 procent in de plus.

10.17 – Beurshuizen passen hun advies voor Bpost aan

De onzekere situatie bij Bpost zorgt er ook voor dat de beurshuizen hun advies aanpassen.

 • Zo heeft Degroof Petercam het advies voor het postbedrijf verlaagd van “kopen” naar “houden”, waarbij het koersdoel daalde van 8 naar 7 euro.
 • Vandaag volgt Kepler Cheuvreux. Dat beurshuis hanteert nu het advies om het aandeel te houden met een koersdoel van 5,3 euro. Eerder nam Kepler het advies voor Bpost al onder herziening. Daarvoor adviseerde de instelling nog om het aandeel te kopen. Het koersdoel bedroeg 8,5 euro.

09.59 – Bpost tuimelt verder naar beneden

Ook vandaag krijgt Bpost de wind van voren. Na een uurtje handelen, noteert het aandeel 2,05 procent in de min. Het ontslag van CEO Dirk Tirez blijft de beleggers parten spelen.

09.17 – Officieel: Duitse inflatie licht gedaald

De consumentenprijzen bij de locomotief van de eurozone zijn in november iets minder sterk gestegen en kwamen op jaarbasis weer uit op het peil van september, zoals eerder gemeld. Dit bleek vandaag uit definitieve cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.

 • Op jaarbasis stegen de prijzen in november met 10,0 procent na een stijging met 10,4 procent in oktober. In september stegen de prijzen ook met 10,0 procent.
 • In november daalden de prijzen ten opzichte van oktober met 0,5 procent. In oktober was er nog een stijging op maandbasis van 0,9 procent.
Frankfurt — foto: Unsplash

09.11 – Europese beurzen starten voorzichtig in het groen

De Europese beurzen hebben de dag in het groen gestart. Na zo’n tien minuten handelen, noteert de Eurostoxx50 0,5 procent hoger en staat de Bel20 op een winst van 0,2 procent.

08.29 – Zet Lotus Bakeries recordkoers verder?

De koekjesproducent Lotus Bakeries heeft de handelsdag gisteren 1,6 procent in de plus afgesloten en eindigde daarmee op 6.400 euro, een recordhoogte. Binnen een half uur openen de Europese beurzen de deuren: zal Lotus Bakeries verder de hoogte inschieten?

Koersverloop Lotus Bakeries 10 jaar

08.18 – Britse werkloosheid licht omhoog

De Britse werkloosheid, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, is in de drie maanden tot en met oktober gestegen. Dit blijkt uit cijfers van het Britse bureau voor de statistiek ONS.

In de betreffende periode kwam de werkloosheid uit op 3,7 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan een kwartaal eerder en 0,3 procentpunt onder het peil van voor de uitbraak van de coronapandemie.

08.07 – Crypto-oplichter Sam Bankman-Fried (SBF) is gearresteerd op de Bahama’s

Op de Bahama’s is crypto-oplichter Sam Bankman-Fried gearresteerd. De Verenigde Staten hadden een aanklacht ingediend tegen de voormalige cryptomiljardair en CEO van het ondertussen failliete FTX. Verwacht wordt dat de VS om zijn uitlevering zullen vragen. Lees er hier alles over.

Sam Bankman-Fried, CEO FTX – Getty Images

07.54 – De winnaar in de strijd om 5G? De geïnformeerde belegger

“De mondiale omgeving vandaag is uitdagend, met vertragende economieën en een dreigende recessie. Het is in die omgeving dat de 5G-technologie overal zal groeien”, zegt Maxim Manturov, hoofd beleggingsadvies bij Freedom Finance Europe, in een bijdrage op onze site.

Hij voegt er wel aan toe dat investeren in op 5G gerichte bedrijven niet zonder risico’s is. “Groei is zelden lineair, en hangt af van hardware-upgrades en technologische doorbraken”, klinkt het.

07.21 – Galapagos presenteert studiedata

Galapagos en CellPoint hebben vandaag op het 64th Annual American Society of Hematology Congress eerste gegevens van de lopende ATALANTA-1 fase 1/2 studie met GLPG5101 gepresenteerd. Galapagos noemde die eerste data “bemoedigend”.

Zes van de zeven patiënten met recidief-refractair non-Hodgkin lymfoom reageerden op de behandeling en alle responderende patiënten bereikten een complete respons. “We zijn verheugd om de eerste bemoedigende veiligheids-, doeltreffendheids- en haalbaarheidsgegevens te presenteren […] We liggen op schema om in de eerste helft van 2023 topline-gegevens van de voltooide studie te rapporteren”, zei CEO Paul Stoffels in een toelichting.

GLPG5101 is een CD19 CAR-T-kandidaat die point-of-care wordt geproduceerd. CellPoint is een dochterbedrijf van Galapagos, dat eerder dit jaar werd overgenomen.

De ASH vindt plaats van 10 tot en met 13 december in het Amerikaanse New Orleans.

06.52 – Wall Street eindigde gisteren in de plus

Goedemorgen,

Mede dankzij een sterk laatste uur eindigden de belangrijkste Amerikaanse indexen flink hoger:

 • De Dow Jones won 1,58 procent.
 • De brede S&P 500 ging 1,43 procent hoger.
 • Techbeurs Nasdaq bleef wat achter met een winst van slechts 1,26 procent.

Vandaag is het uitkijken naar het Amerikaanse inflatiecijfer. Dat zou wel eens een grote impact kunnen hebben om het rentebesluit van de Federal Reserve dat later deze week volgt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20