Live Beursblog – 12 januari 2023 – Business AM

22.09 – Wall Street eindigt in het groen na twijfelachtige start van de dag

Wall Street wist bij de start van de handelsdag niet goed hoe te reageren op het Amerikaanse inflatierapport. Daaruit bleek dat het leven aan de overkant van de Atlantische Oceaan vorige maand 6,5 procent duurder was geworden tegenover een jaar eerder (zie bericht van 14.34 uur). In november was er nog sprake van een inflatie van 7,1 procent.

 • Wall Street dook tijdens het eerste handelsuur in het rood om vervolgens de groene zone op te zoeken.
 • De Nasdaq eindigde uiteindelijk 0,65 procent in het groen en de S&P500 klom 0,35 procent. De Dow Jones won 0,65 procent.

Dit was het voor vandaag! Morgen zijn we er opnieuw met meer beursnieuws. Dan krijgen we onder meer cijfers over de economische groei in Duitsland en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Voorts delen enkele Amerikaanse financiële instellingen, waaronder BlackRock en JPMorgan, de kwartaalcijfers. We hebben dus heel wat om naar uit te kijken. Tot dan!

21.48 – Wordt 2023 het jaar van de euro?

21.12 – Klimaatcrisis kan voor financiële sector zwaarder worden dan bankencrash

Indien de financiële sector van het land zich niet afdoende voorbereidt op het dreigende waardeverlies van activa in fossiele brandstoffen, moet het Verenigd Koninkrijk rekening houden met een economische crisis die zwaarder kan wegen dan de bankencrash van vijftien jaar geleden. Die waarschuwing staat in een rapport van One for One, een collectief van klimaatactivisten. Lees er alles over in deze bijdrage van onze collega Marc Horckmans.

20.41 – Shurgard sluit nieuwe leaseovereenkomst in regio Amsterdam

Shurgard heeft een langlopende leaseovereenkomst gesloten voor een opslagruimte in de regio Amsterdam. Dat kondigde de opslagspecialist deze avond aan.

 • Shurgard heeft daarbij ook een vergunning gekregen voor de opslagruimte die een oppervlakte krijgt van zo’n 7.500 vierkante meter, goed voor zo’n 1.100 opslagunits.
 • De opening van het nieuwe pand wordt voorzien voor eind 2023.
 • De direct projectkosten komen uit rond 6,1 miljoen euro, aldus Shurgard.

19.59 – Twaalf spaarboekjes brengen minstens 1 procent op

19.31 – Bullard: “Renteverhogingen moeten worden voortgezet”

Het beleid van de Federal Reserve om renteverhogingen te ‘frontloaden’ is succesvol gebleken en moet worden voortgezet, maar de kwestie is niet meer zo kritiek als die was. Dat zei St. Louis Fed-president James Bullard in een paneldiscussie met bankiers.

 • Bullard stelt dat de rentes moeten worden verhoogd tot boven de 5 procent om de hoge inflatie echt terug te dringen. De federal funds rate staat momenteel op 4,25 tot 4,50 procent.
 • “Mijn voorkeur is dat het gepast is om daar zo snel mogelijk te komen”, zei Bullard. “Ik zie het nut niet in om dit uit te stellen”, aldus de centraal bankier, die wel erkende dat de tactische overwegingen van toekomstige renteverhogingen minder belangrijk zijn voor de algehele economie. Dat zou betekenen dat het tempo van de renteverhogingen omlaag kan. Lees er hier meer over.
James Bullard – Tomohiro Ohsumi/Bloomberg via Getty Images

18.42 – Wall Street schiet verder de hoogte in

Na een twijfelachtige start van de handelsdag kleuren de Amerikaanse indexen groen.

 • De Dow Jones staat op een winst van 0,85 procent.
 • De S&P500 noteert momenteel 0,5 procent in de plus.
 • Ook de Nasdaq kleurt groen. De techindex wint na drie uur handelen 0,6 procent.

18.23 – “België gaat pijnlijke recessie tegemoet”

Onder economen leeft het debat of België en de eurozone een recessie, een lange periode van economische krimp, nog kunnen vermijden. KU Leuven-professor Joep Konings behoort tot het pessimistische kamp en ziet de nabije toekomst voor de Belgische economie somber in. Lees er hier meer over.

17.42 – Europese beurzen eindigen in de plus

De Europese beurzen doken even lager na de publicatie van het Amerikaanse inflatiecijfer (zie bericht van 15.03 uur), maar die dalende tendens was maar van korte duur. De voorbije 90 minuten schoten ze opnieuw hoger. De Eurostoxx50 klom uiteindelijk 0,8 procent en de Bel20 won 0,55 procent.

 • Aperam was met een stijging van 3,45 procent de sterkhouder van de Belgische sterrenklas.
 • Umicore verloor 1,95 procent en was daarmee het kneusje van de sterindex.

17.13 – Evolutie Amerikaanse inflatie het voorbije jaar

Bron: Trading Economics

16.56 – American Airlines schiet hoger na positieve winstwaarschuwing

American Airlines na een dik uur handelen 5 procent in de plus. Het aandeel wint terrein na een positieve winstwaarschuwing.

 • In plaats van een kwartaalwinst van 0,50 tot 0,70 dollar per aandeel, rekent American Airlines nu op 1,12 tot 1,17 dollar. En daarmee zit de maatschappij ook veel hoger dan de 0,60 dollar per aandeel die analisten geraadpleegd door FactSet verwachten.
 • Verder denkt de maatschappij dat de omzet 16 tot 17 procent hoger uitvalt dan in 2019. De oude raming wees op een omzetstijging van 11 tot 13 procent.
 • Tot slot meldde American Airlines nog dat de omzet per stoel per mijl 24 procent hoger lag dan in 2019.

16.27 – Nieuwe steunaanvragen VS vrijwel stabiel

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 7 januari nauwelijks gedaald. Dat blijkt uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

 • Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde met 1.000 tot 205.000. Het cijfer van een week eerder werd opwaarts bijgesteld van 204.000 naar 206.000.
 • De verwachting van economen lag op 210.000 nieuwe aanvragen.
 • Het vierweeks voortschrijdend gemiddelde bedroeg 212.500 aanvragen. Dat is 1.750 minder dan een week eerder.
 • Het aantal verlengde steunaanvragen in de week eindigend op 31 december kwam uit op 1,634 miljoen aanvragen, 63.000 minder dan een week eerder.

15.53 – “Bitcoin is back”

Negen dagen in het groen; de sterkste rally sinds 2020: BTC is goed op dreef. Een koersrally die zal aanhouden, zo betogen sommige cryptostieren. Meer hier

BTC-koers de voorbije 7 dagen — bron: CoinMarketCap

15.36 – Wall Street weet niet goed hoe te reageren op het inflatiecijfer

Het afzwakkende inflatiecijfer in de Verenigde Staten (zie bericht van 14.34 uur) neemt Wall Street niet op sleeptouw. Kort na het luiden van de openingsbel noteren de S&P500 en Dow Jones 0,1 procent hoger. De Nasdaq laat dan weer 0,1 procent liggen.

15.03 – Europese beurzen doken even lager na publicatie Amerikaans inflatiecijfer

In een eerste reactie op het inflatierapport verloren de Europese beurzen terrein, maar intussen schieten ze opnieuw de hoogte in. De Bel20 noteert momenteel 0,25 procent in de plus en de Eurostoxx50 staat op een winst van 0,7 procent.

14.34 – Amerikaanse inflatie bedraagt 6,5 procent

De inflatie aan de overkant van de Atlantische Oceaan bedroeg vorig maand 6,5 procent (op jaarbasis). Daarmee klopt de voorspelling van de economen.

 • Op maandbasis zijn de prijzen gezakt met 0,1 procent.

14.14 – Meme-aandeel Bed Bath & Beyond stijgt tegen beter weten in

‘Meme-aandeel’ Bed Bath & Beyond is nog niet aan het einde van de rit, nadat het bedrijf vorige week bekendmaakte krap bij kas te zitten. Voor de derde dag op rij stijgt het aandeel van het retailbedrijf. Dat heeft het te danken aan individuele beleggers die de krachten bundelen via sociale media. Lees er alles over in deze bijdrage van onze collega Nathan Dewaele.

13.43 – Is de Chinese uitdaging voor Tesla nog groter dan gedacht?

12.27 – Vermogen Belgische gezinnen komt uit op ruim 1.119 miljard euro

De Nationale Bank publiceerde haar jongste cijfers over het financieel vermogen van de gezinnen. Ze slaan op het derde kwartaal van 2022. In dat trimester daalde het netto financieel vermogen van de particulieren met 23,6 miljard euro, tot 1.119,9 miljard euro, vooral een gevolg van de dalende beurzen.

bron: NBB

11.49 – Spanning stijgt in aanloop naar inflatiecijfer VS

Zelden hebben de aandelenmarkten – evenals de obligatie-, wissel- en goudmarkten – zo reikhalzend uitgekeken naar de officiële Amerikaanse inflatiecijfers als vandaag. Ze worden om 14.30 uur gepubliceerd, maar de beurzen gaan er deze ochtend – net als gisteren al vanuit dat ze een verdere afvlakking van de prijsstijgingen zullen laten zien.

 • “Beleggers wachten in spanning op het Amerikaanse inflatiecijfer van vanmiddag”, zegt ook investment manager Simon Wiersma van ING in Nederland. De markt gaat volgens hem uit van een verdere vertraging van de inflatie, van 7,1 naar 6,5 procent. In juni piekte de inflatie nog op 9,1 procent. Een meevallend inflatiecijfer zal volgens Wiersma voor verdere opluchting zorgen. “Een snel vertragende inflatie kan de Fed immers bewegen om de geldkraan minder ver dicht te draaien.”
 • De inflatieverwachtingen zijn volgens beleggingsadviseur Justin Blekmolen van Lynx in de afgelopen weken wel al wat naar beneden gekomen. “Dit zorgt ervoor dat de kans op een grote verrassing iets is afgenomen.”
 • Analist Michael Hewson van CMC Markets waarschuwt dat als de kernprijzen vanmiddag tegenvallen, er een “scherpe correctie” op de loer ligt voor aandelen, en een even scherp herstel van de Amerikaanse dollar. “Dan zal de focus zich weer verschuiven naar een renteverhoging van 50 basispunten door de Fed in februari.”

10.42 – Jonge Belgische beleggers blijven geloven in crypto

09.22 – “Eén lithiumaandeel bijzonder interessant in het licht van de energietransitie”

De Britse (aspirant-)lithiumdelvers van CleanTech Lithium hebben de wind in de zeilen op de beurs. En dat zonder ooit zelfs maar één stukje van het metaal te hebben gewonnen. Hoe komt dat, en waarom tipt zakenbank Cannacord dat de beurskoers nog eens met 600 procent kan stijgen?
Meer hier 👇

09.05 – Bel20 opent vlak

Net als de Aziatische markten lijkt de Brusselse beurs de adem in te houden voor de Amerikaanse inflatiecijfers, met een vrijwel status-quo voor de Bel20-index rond 3.900 punten tot gevolg.

 • Onder de Bel20-aandelen won Proximus 2,2 procent, ondanks een kleine koersdoelverlaging van Deutsche Bank. Analisten zijn het onderling niet eens: gisteren kreeg Proximus een koopadvies van Citi, maar zette UBS het aandeel juist op de verkooplijst. Aperam won vanochtend 2,7 procent. Cofinimmo leverde juist 4,2 procent in en Umicore gaf 1,1 procent prijs.
 • In de BelMid won Care Property 4,9 procent en Montea 1,1 procent. Sipef verloor 2,6 procent, net als IBA.
 • Onder de kleinere aandelen won Roularta 1,4 procent, maar leverde Biotalys krap een procent in.

08.57 – Chipsreus TSMC haalt hogere omzet en winst

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, beter bekend als TSMC, heeft in het vierde kwartaal de omzet en de winst zien stijgen. Dit bleek uit cijfers van de Taiwanese fabrikant van halfgeleiders.

 • In het vierde kwartaal kwam de omzet uit op 625,5 miljard Taiwanese dollar. Dat is op jaarbasis een stijging van bijna 43 procent. Op kwartaalbasis is dat een plusje van 2,0 procent.
 • De operationele marge kwam in het vierde kwartaal uit op 52,0 procent.
 • Dit leverde afgelopen kwartaal een winst op van 296 miljard Taiwanese dollar, 78 procent meer dan een jaar eerder en ruim 5 procent meer dan in het derde kwartaal. De winst is ook hoger dan analisten hadden verwacht.
Een faciliteit van TSMC in China – Getty Images

08.35 – Australische mijnaandelen flirten met recordkoersen

De index die Australische mijnreuzen als BHP, Rio Tinto en Fortescue omvat, staat dicht bij zijn hoogste koers ooit:

08.01 – Aziatische beurzen maken pas op de plaats

De indexen Nikkei (Tokio) en Hang Seng (Hongkong) dobberen op vrijwel hetzelfde niveau als een dag eerder. Volgens de futures gaan de Europese beurzen over een uurtje een licht hogere opening tegemoet.

07.22 – Opvallend weinig faillissementen in Nederland

07.05 – Alle ogen op Amerikaans inflatierapport

Goeiemorgen! Een agendapunt staat bij beleggers vandaag in het rood omcirkeld: om 14.30 uur komt het Amerikaanse inflatierapport voor de maand december uit. De beursvloer gaat ervan uit dat de prijsstijgingen aan het afvlakken zijn, wat zou betekenen dat de Fed de rente minder hard hoeft op te krikken. Hoe lager de rente, hoe beter dat in principe is voor aandelenkoersen.

De Amerikaanse beurzen namen gisteren al een voorschot op het verwachte inflatienieuws:

 • De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,3 procent tot 3.969,59 punten.
 • De Dow Jones index won 0,8 procent en ging naar 33.972,87 punten.
 • De Nasdaq sloot 1,8 procent hoger op 10.931,67 punten.
Meer