Live Beursblog – 11 januari 2023 – Business AM

22:15 – Amerikaanse beurzen sluiten op hoger niveau

Economen maken gewag van een hernieuwd optimisme, een gevolgd van een afname van de knelpunten in de wereldwijde toeleveringsketen en de heropening van China.

  • De S&P 500 steeg 1,3 procent;
  • De Dow Jones won 0,8 procent;
  • De Nasdaq sloot 1,8 procent hoger.

18:05 – De Bel20 beleeft positieve dag

De beurs van Brussel beleefde een bevredigende dag. De Bel20 heeft zelfs zijn hoogste peil in anderhalf jaar laten optekenen.

  • De goede dag kon onder meer worden gelinkt aan een daling van de langetermijnrentes en bemoedigende berichten over de Amerikaanse inflatiecijfers.
  • De Bel20 realiseerde een stijging met 1,3 procent tot 3.899 punten. Sinds zijn dieptepunt in oktober is de Bel20 erin gelukt om al 18 procent te winnen. Sinds begin dit jaar is er sprake van een plus met 5 procent.
  • Holding Sofina steeg met 4 procent. Ook WDP en Aedifica konden een groei met nagenoeg 3 procent optekenen.

15.42 – Voorzitter Powell: “Fed is geen klimaatbeleidsmaker”

14.55 – Euronav overweegt rechtbank na afspringen fusie met Frontline

Het tankerbedrijf Euronav vindt dat zijn Noorse sectorgenoot Frontline geen afdoende reden heeft gegeven om de combinatie tussen de twee bedrijven te annuleren en dat Frontline daarmee geen recht doet aan de bestaande overeenkomst. Dit meldde Euronav in een persbericht.

“Euronav heeft voldaan aan haar verplichtingen onder de combinatieovereenkomst en deed alles wat in haar macht lag om deze transactie tot een goed einde te brengen”, klinkt het. De mogelijke opties worden nu bestudeerd door Euronav, waaronder een rechtszaak of arbitrage.

13.47 – Moedergroep Uniqlo verhoogt lonen met 40 procent

De Japanse groep Fast Retailing, de groep boven de keten Uniqlo, gaat in maart de lonen van circa 8.400 werknemers in Japan in een klap met 40 procent verhogen. Het startloon zal zo in de buurt van omgerekend 2.100 euro komen.

De lonen in Japan bleven jaren onaangeroerd door besparing en een klimaat van dalende prijzen (deflatie). Maar sinds kort heeft het wereldwijde inflatiespook ook Japan bereikt.

Volgens analisten heeft de beslissing van Fast Retailing met krapte op de Japanse arbeidsmarkt. Wellicht wil het bedrijf ook de loonverschillen tussen de internationale Uniqlo-vestigingen kleiner maken, zodat Japanse werknemers die tijdelijk in de VS en Europa opdrachten uitvoeren zich niet onderbetaald voelen.

Foto Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images

12.01 – De bevoorradingscrisis die er uiteindelijk geen was

11.57 – “Beleggers nemen voorschot op positief inflatienieuws”

De Brusselse beurs noteert aan het einde van de ochtend weer stevig in het groen. De Bel20 index wint 0,8 procent op 3.880 punten.  “Groen is de dominante kleur vanochtend”, aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Volgens de analist stellen beleggers hun geluk op de proef in aanloop naar het belangrijke inflatiecijfer uit de VS, dat voor donderdag geagendeerd staat. Economen rekenen op een daling van de inflatie van 7,1 naar 6,5 procent.

“Het lijkt er inmiddels op dat de Amerikaanse inflatie vorig jaar heeft gepiekt, maar de vraag is nu hoeveel verder de inflatie nog kan zakken in de VS en hoe lang het duurt voordat de inflatie op het gewenste niveau komt.” 

11.01 – Meer orders voor Boeing Dreamliner

Vliegtuigbouwer Boeing heeft in het vierde kwartaal 152 passagiersvliegtuigen afgeleverd, wat het jaartotaal voor 2022 op 480 toestellen bracht. Dat maakte de fabrikant gisteren bekend.

  • Met name voor de Boeing 787 Dreamliner is de productie weer op stoom aan het komen, met 22 geleverde toestellen in het afgelopen kwartaal en een jaartotaal van 31.
  • Er werden 110 Boeing 737 toestellen afgeleverd in het vierde kwartaal en 387 in het hele jaar. Bij de 747, 767 en 777 gaat het om veel kleinere aantallen.

De defensietak van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant leverde onder andere 5 nieuwe Apache AH-6 gevechtshelikopters af in de laatste drie maanden van 2022, op een jaartotaal van 25 stuks, en 9 nieuwe Chinooks CH-47, op een jaartotaal van 19.

Een Boeing Dreamliner van Qatar Airways landt in Barcelona. – Foto: Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto via Getty Images

10.17 – Activistische aandeelhouder dringt aan op opsplitsing chemieconcern Bayer

De activistische aandeelhouder Bluebell Capital heeft een belang opgebouwd in het Duitse Bayer en wil het concern nu opgesplitst zien. Dit schrijft de nieuwssite Bloomberg op basis van bronnen. Volgens Bloomberg wil Bluebell de farmaceutische en de agrarische activiteiten van Bayer apart zetten.

Meer hier

09.40 – Delphine Arnault wordt CEO van Dior

Delphine Arnault, de dochter van ’s werelds rijkste persoon Bernard Arnault, is aangesteld tot CEO van Dior, een van de modehuizen van de luxegroep LVMH. De familie versterkt daarmee haar greep op het mode-imperium. Haar promotie kadert in een bredere reshuffle van het management.

09.05 – Brusselse beurs opent voorzichtig in het groen

  • De Bel20 gaat bij de opening van de handel zowat 0,17 procent hoger, tot 3.854 punten. In de sterindex trok Argenx de kop met een koerswinst van 1,5 procent. VGP steeg 1,4 procent. Ageas, gisteren nog de uitblinker, daalde vandaag een procent.
  • In de BelMid ging Euronav 2,3 procent hoger na de koersdaling van dinsdag. Fagron won 1,3 procent, maar Care Property daalde 4,3 procent. Care Property wil tot 111 miljoen euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen.
  • Bij de kleinere aandelen steeg Biocartis 2,5 procent, maar verloor Texaf 0,6 procent.

08.16 – “Europa kan recessie vermijden”

Dat er een groeivertraging komt, daar zijn alle economen het over eens. Maar komt er ook een echte recessie, een relatief lange periode van economische krimp? De economen bij Wall Street-bank Goldman Sachs denken alvast dat Europa niet langer in een recessie zal terechtkomen.

  • De groep economen verwachten wel dat het laatste kwartaal van vorig jaar een krimp van de economie van de eurozone zal laten zien. Maar vervolgens verwachten ze een lichte groei in het eerste kwartaal van dit jaar.
  • Goldman voert aan dat de Europese industrie beter stand houdt dan verwacht en dat de gasprijzen scherp zijn gedaald. Daar komt de sneller dan verwachte heropening van de economie van China dan nog eens bovenop.
  • Voor heel 2023 verwachten de economen voor de eurozone een economische groei van 0,6 procent. Eerder ging de bank nog uit van een krimp met 0,1 procent.

07.40 – Aziatische beurzen in de lift

De grote Aziatische beursindexen lijken de klim van Wall Street gisteren te volgen. In Tokio staat de Nikkei-index met 1 procent winst op de tabellen, in Hongkong doet de Hang Seng-index er 1,2 procent bij.

07.01 – Wereldbank somber over groei mondiale economie

De Wereldbank heeft zijn verwachting voor de mondiale economie dit jaar sterk verlaagd, omdat de aanhoudend hoge inflatie het risico op een wereldwijde recessie vergroot.

  • De bank rekent op een vertraging van de groei tot 1,7 procent in 2023. In juni was de verwachting nog 3 procent.
  • Het zou daarmee het op twee na het zwakste jaar voor de wereldeconomie zijn in bijna drie decennia, slechts overschaduwd door de recessie in 2009, als gevolg van de kredietcrisis, en die in 2020 door het coronavirus.

06.33 – Mooie winsten op Wall Street

Goeiemorgen! Wall Street is gisteren hoger gesloten, ondanks een oplopende tienjaarsrente, en breidde zo de bescheiden winsten van de eerste twee weken van het jaar uit.

  • De S&P 500 index sloot 0,7 procent hoger op 3.913,90 punten.
  • Technologie-index Nasdaq steeg 1,0 procent tot 10.724,59 punten.
  • De Dow Jones-index steeg 0,6 procent tot 33.705 punten.

Het sentiment werd bepaald door de verwachting dat de Federal Reserve het monetaire beleid blijft aanscherpen. Voorzitter Jerome Powell sprak in Zweden over het belang van een onafhankelijke centrale bank, die impopulaire maatregelen kan nemen, zoals het afremmen van economische groei met een hogere beleidsrente om de inflatie in te perken.

Jerome Powell – Getty Images
Meer