22.09 – Gemengde sluiting Wall Street
De Dow Jones heeft de eerste handelsdag van december 0,55 procent in het rood afgesloten. De Nasdaq daarentegen kon net het hoofd boven water houden. De techindex won 0,15 procent. De S&P500 liet 0,1 procent liggen.
Dit was het dan weer voor vandaag. Morgen ben je hier opnieuw aan het juiste adres voor al het beursnieuws. Dan krijgen we onder meer inzage in de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. Iets waar de Fed ongetwijfeld ook veel aandacht zal voor hebben. Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, zei gisteren nog dat een oververhitte arbeidsmarkt moet afkoelen, alvorens de monetaire instelling er zeker van is dat de inflatie een duurzame neerwaartse beweging zal maken in de richting van haar doelstelling van 2 procent. Hoe dan ook, tot morgen!
21.42 – Austan Goolsbee wordt de nieuwe voorzitter van Chicago Federal Reserve
De econoom Austan Goolsbee zal volgend jaar in de voetsporen treden van Charles Evans. Goolsbee gaat officieel op 9 januari 2023 aan het roer van de Chicago Federal Reserve komen te staan. Als alles volgens plan verloopt, zal hij de voorzitter blijven tot 28 februari 2026.
21.09 – Olieprijs blijft stijgen
De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie is de afgelopen 24 uur met zo’n 1 procent gestegen tot iets minder dan 81,3 dollar. De prijs van een vat Brent-olie is ongeveer hetzelfde gebleven tegenover gisteren, wat dus betekent dat die over de toonbank gaat voor iets meer dan 86,9 dollar.
Volgens Peter Cardillo, analist van Spartan Capita, is de olieprijs de jongste dagen gestegen omdat verwacht wordt dat OPEC+ de productie gaat verlagen tijdens de vergadering op 4 december. “Er wordt ook gekeken naar de plannen van de Europese Unie om de Russische energieprijzen aan banden te leggen”, voegt hij er nog aan toe. The Wall Street Journal berichtte donderdag op basis van ingewijden dat de Europese Commissie de 27 lidstaten van de EU vraagt om overeenstemming te bereiken over een prijsplafond van 60 dollar per vat voor de export van Russische ruwe olie. Lees er hier meer over.
20.27 – Belg stort gemiddeld 818 euro in een pensioenspaarverzekering
Uit gegevens van de verzekeringskoepel Assuralia blijkt dat de Belg vorig jaar gemiddeld 818 euro heeft gestort in een pensioenspaarverzekering. Voorts sparen zo’n 1,3 miljoen landgenoten voor later via een pensioenspaarverzekering. Lees er meer over in deze bijdrage op onze site.
19.48 – Hybrid Software neemt Quadraxis over
Hybrid Software heeft de overname afgerond van de technologie en het intellectuele eigendom van Quadraxis.
Het Franse Quadraxis ontwikkelde volgens Hybrid Software een “baanbrekende” technologie op het gebied van 3D-scanning en beeldverwerking. Het bedrijf werd onder curatele gesteld, waarna Hybrid Software de succesvolle bieder was om het intellectuele eigendom van de vereffenaars te verwerven, inclusief softwarebroncode en handelsnamen.
De overname van Quadraxis versterkt het aanbod van Hybrid Software Group op het gebied van 3D- en additive manufacturing-oplossingen, aldus het bedrijf. Hybrid Software is van plan om Quadraxis-software te integreren in zijn uitgebreide portfolio, dat ook andere 3D-toepassingen omvat, zoals iC3D en Met3D.
19.09 – Immobel verkoopt kantoorgebouw in Brussel
Immobel heeft het BREEAM Outstanding kantoorgebouw ‘Commerce 46’ in de Europese wijk in Brussel verkocht. Immobel verkocht het gebouw van circa 14.200 vierkante meter aan Allianz via de verkoop van 100 procent van de aandelen van Michael Ostlund Property nv. Financiële details werden niet gemeld.
18.43 – Flink hogere huurinkomsten Inclusio
Inclusio heeft in de eerste negen maanden van het jaar flink meer huurinkomsten geboekt en herhaalde de dividendbelofte voor dit jaar. Uit een update over de eerste negen maanden bleek dat het bedrijf de huurinkomsten met 61 procent op jaarbasis zag stijgen tot 7,8 miljoen euro.
De kosten bleven onder controle en Inclusio denkt meer dan 85 procent van de huren te kunnen blijven indexeren. De bezettingsgraad was eind september 99,8 procent en de schuldratio was 29,8 procent.
De intrinsieke waarde per aandeel Inclusio bedroeg op 30 september 24,74 euro. Dat was 22,59 euro eind 2021. Inclusion bevestigde een brutodividend van minimaal 0,65 euro per aandeel voor 2022. Dat zou een stijging van 30 procent zijn.
18.19 – Care Property koopt woonzorgcentrum in Barcelona
Care Property Invest heeft een woonzorgcentrum in het Spaanse Barcelona gekocht. Care Property zal het woonzorgcentrum herontwikkelen en dan plaats bieden aan 78 bewoners. De totale investeringswaarde is circa 7 miljoen euro.
17.41 – Europese beurzen sluiten in het groen
De Europese beurzen hebben de handelsdag met een positieve noot afgesloten. De Eurostoxx50 won 0,3 procent en de Bel20 schoot 0,35 procent hoger.
- Proximus was vandaag de primus van de Belgische sterrenklas. Het telecombedrijf eindigde 3,8 procent in de plus.
- UCB was dan weer de hekkensluiter. Het farmabedrijf dook 6,55 procent nadat de Amerikaanse bank JPMorgan het koersdoel verlaagd van 120 naar 105 euro. Het advies blijft houden.
17.19 – Umicore onderzoekt deal met PowerCo
Umicore en PowerCo, het batterijbedrijf van Volkswagen, gaan hun samenwerking op het vlak van batterijmaterialen uitbreiden. De twee bedrijven onderzoeken een strategische langetermijnovereenkomst voor de bevoorrading van PowerCo’s toekomstige gigafabriek voor elektrische voertuigen in Noord-Amerika.
Als dit doorgaat, betekent dit een belangrijke klant voor de batterijmaterialenfabriek die Umicore van plan is te bouwen in het Canadese Ontario.
Umicore is momenteel met verschillende potentiële klanten in onderhandeling over productiecontracten in Noord-Amerika.
16.47 – CEO Bel20-bedrijf komt relatief jong aan de top
De Bel20-CEO’s werden gemiddeld op 45,7-jarige leeftijd benoemd. Dat blijkt uit een internationale vergelijking door headhuntersbureau Heidrick & Struggles. Dat is de laagste gemiddelde startleeftijd van de 25 geanalyseerde landen. Ruim een derde van de Bel20-bedrijfsleiders werd al voor hun 45ste benomed, terwijl dat elders in de wereld maar een kwart is.
16.26 – Amerikaanse industrie krimpt
De economische activiteit in de industrie in de Verenigde Staten is in november gekrompen. Dat blijkt uit definitieve cijfers van S&P Global. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 50,4 tot 47,7 punten. Uit voorlopige data bleek eerder een indexstand van 47,6 punten. Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, waar minder dan 50 krimp betekent.
Terwijl de zorgen over de aanvoerketen aanhouden, met name met betrekking tot de coronalockdowns in China, verschuiven de zorgen van bedrijven over de aanbodkant naar de somber wordende outlook voor de vraag, volgens econoom Chris Williamson van S&P Global. “Het [huidige] ondernemersvertrouwen blijft een van de somberste van het afgelopen decennium”, aldus de econoom.
15.39 – Gemengde opening Wall Street
Kort na het luiden van de openingsbel noteert de Dow Jones 0,3 procent in het rood. De S&P500 en de Nasdaq daarentegen staan op een winst van respectievelijk 0,2 en 0,25 procent.
14.37 – Heineken sust beleggers
Het aandeel Heineken zit 3 tot 4 procent in de lift. Niet omdat de bierbrouwer nieuws uitbracht, maar net omdat er geen nieuws is: het bedrijf herhaalde op zijn beleggersdag gewoon zijn eerder uitgebrachte doelstelling. Omdat beleggers vreesden dat die verlaagd zouden worden, sturen ze opgelucht de beurskoers hoger.
13.28 – Stichter FTX voert PR-offensief
Sam Bankman-Fried (SBF), de veelbesproken stichter van het gekapseisde cryptoplatform FTX, geeft in interviews bij de mediareuzen New York Times en ABC zijn versie van de feiten. Daarin bevestigt hij dat vrijwel zijn hele vermogen in rook is opgegaan. Hij ontkent dat hij fraude heeft willen plegen.
12.14 – Zaak Arco: 13.000 coöperanten doen mee aan ultieme groepsvordering
Het juridisch advieskantoor Deminor meldt dat al 13.000 coöperanten zich aangemeld hebben om samen eind 2022 een nieuwe rechtszaak starten in het dossier Arco. Die coöperatie werd tijdens de bankencrisis meegesleurd in de val van Dexia, met een put van 1,5 miljard euro tot gevolg.
“Wij zijn ervan overtuigd dat een positief resultaat mogelijk is om de deelnemers aan onze groepsvordering ten minste een gedeeltelijke compensatie te bieden”, zegt Deminor over wellicht de grootste groepsvordering van dit type ooit in België.
12.09 – Boël-holding Sofina Brusselse uitblinker van de dag
De Brusselse beurs boekt vandaag voorlopig een kleine winst. De Bel20 index stijgt richting het einde van de voormiddag 0,4 procent naar 3.698,99 punten.
- In de sterindex wint Sofina 4,9 procent en WDP 2,4 procent. Aperam koerst 2,0 procent hoger.
- Argenx, gisteren nog de uitblinker in Brussel, verliest 1,0 procent. VGP wordt 1,8 procent goedkoper en UCB daalt 5,6 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wijst op een negatief rapport van JPMorgan voor UCB.
- In de BelMid wint Gimv 5,3 procent en Econocom 4,8 procent. Intervest daalt 5,7 procent na een kapitaalverhoging.
- Bij de kleinere aandelen stijgt Van de Velde 1,2 procent en daalt Unifiedpost 1,3 procent.
11.42 – Europese werkloosheid licht gedaald
De werkloosheid in de eurozone is in oktober licht gedaald. Dit meldt het statistiekbureau Eurostat vandaag.
- De werkloosheid in de muntunie kwam uit op 6,5 procent, tegen 6,6 procent in september.
- In oktober 2021 stond de werkloosheid in de eurozone nog op 7,3 procent.
10.57 – De 20 aanraders van beurshuis Leleux
De analisten van Leleux hebben twintig aandelen aangevinkt voor het komende jaar. Analist Bram Vanhevel: “In onze selectie primeert de kwaliteit van de activa, en dit in overeenstemming met onze langetermijnbenadering.”
“We hebben 20 kwaliteitsbedrijven uit verschillende sectoren en regio’s geselecteerd die het potentieel hebben om duurzaam in de tijd waarde te creëren en die correct gewaardeerd zijn.”
Het geografische zwaartepunt van de selectie ligt in de VS (50 procent van de selectie), gevolgd door Frankrijk (15 procent). Net als in voorgaande jaren werd ook dit jaar de Europese financiële sector uitgesloten. Dit is de lijst:
Accenture | General Dynamics |
Aedifica | Intercontinental Exchange |
Air Liquide | LVMH |
Allianz | Microsoft |
Alphabet | Nestlé |
ASML | Nextera Energy |
Berkshire Hathaway | Roche |
Coca-Cola | Schneider Electric |
Estée Lauder | Shell |
GBL | Visa |
10.12 – Industrie eurozone krimpt iets minder hard
De industrie in de eurozone is in november minder sterk gekrompen. Dat blijkt uit definitieve cijfers van databureau S&P Global. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 46,4 in oktober naar 47,1 in november, de hoogste stand in twee maanden. Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.
Econoom Chris Williamson van S&P Global zei dat de indexstijging in november welkom is. “Misschien dat de winterperiode minder erg uitpakt dan aanvankelijk door velen gevreesd.” Desalniettemin wijzen de inkoopcijfers volgens de econoom nog altijd op een krimp van 4 procent.
De verbetering is merkbaar in onder meer Duitsland, Italië en Frankrijk.
09.08 – Europese beurzen starten met winst
Na de openingsbel schiet de Belgische sterindex Bel20 0,8 procent hoger. De breed samengestelde Euro Stoxx 50 laat dan weer een winst van 1 procent optekenen.
De boodschap van Fed-voorzitter Jerome Powell gisteren (zie post van 07.01) wordt duidelijk positief onthaald door de Europese belegger. Ook het vooruitzicht op een versoepeld “Zero COVID”-beleid in China, helpt mogelijk met de beurskoersen.
08.54 – Biobedrijf UCB presenteert studiedata
UCB presenteert tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het American Epilepsy Society onderzoeksresultaten van zijn behandelingen tegen epileptische aanvallen, zo bericht ABM.
07.27 – Japan: industrie krimpt en consumentenvertrouwen krijgt knauw
De inkoopmanagersindex voor de Japanse industrie daalde donderdag in de definitieve meting van 50,7 in oktober naar 49,0 in november. De voorlopige meting hield het op 49,4.
- Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.
Ook het consumentenvertrouwen is in november gedaald in het land van de rijzende zon. Dit bleek donderdag uit cijfers van de Japanse overheid.
- De vertrouwensindex daalde van 29,9 in oktober naar 28,6 in november. Alle deelindexen daalden, waarbij die voor de werkgelegenheid het sterkst terugviel.
07.08 – Reuters: “China verzacht toon over ernst COVID”
Het persagentschap Reuters meldt dat enkele Chinese grootsteden hun coronamaatregelen gaan versoepelen. Zo zou de praktijk om hele wijken in quarantaine te plaatsen, worden stopgezet. Ook zou het sommige bedrijven worden toegestaan te heropenen. Dit, wellicht, als gevolg van de protestgolf tegen het hardvochtige Zero COVID-beleid, die het land overspoelt.
Een voorbeeld: “Minder dan 24 uur na de gewelddadige protesten in Guangzhou zeiden de autoriteiten in ten minste zeven districten van het uitgestrekte productiecentrum ten noorden van Hongkong dat zij de tijdelijke lockdowns opheffen. Een van de districten zei dat er weer lessen op scholen mochten worden gegeven en dat restaurants en andere bedrijven, waaronder bioscopen, weer open mogen.”
De Hongkongse Hang Seng Index en de Chinese Shanghai Composite Index laten alvast winsten noteren.
07.01 – Wall Street heeft weer hoop
Goedemorgen!
Jerome Powell, voorzitter van de centrale banken-koepel Federal Reserve, zei gisteren tijdens een toespraak dat er heel waarschijnlijk een minder forse renteverhoging onze richting uitkomt in december. Dat nieuws gaf Wall Street een stevige boost.
- De Dow Jones sloot 2,2 procent in de plus
- en de S&P500 won 3,1 procent.
- De Nasdaq deed er maar liefst 4,4 procent bij.
Vandaag krijgen we meer inzicht in de Europese werkloosheidscijfers.