Linkshandige is makkelijker een genie

Linkshandigen zijn voor probleemoplossing het best gevormd. Dat is de conclusie van een onderzoek van psychologen aan de University of Liverpool.

De wetenschappers kwamen naar eigen zeggen immers tot de vaststelling dat linkshandigen gemiddeld over een sterker ontwikkelde rechter hersenhelft beschikken. Dat gebied is echter gespecialiseerd in processen zoals de ruimtelijk inzicht en de capaciteit om mentale beelden van objecten te roteren. Bovendien blijkt het corpus callosum – een bundel zenuwcellen die de twee hersenhelften moet verbinden – bij linkshandigen ook sterker ontwikkeld te zijn. Daardoor beschikken de linkshandigen over een grotere connectiviteit en kunnen ze terugvallen op een betere verwerking van informatie. “Uit een onderzoek bij meer dan 2.300 Britse scholieren bleek dat linkshandigen beter geschikt zijn voor de oplossing van complexe problemen, zoals de koppeling van mathematische functies aan een bepaalde reeks data,” benadrukken de onderzoekers Giovanni Sala en Fernand Gobet, docenten cognitieve psychologie aan de University of Liverpool.

Voorzichtig

“Het effect kon vooral bij mannelijke adolescenten worden vastgesteld. Wanneer daarentegen relatief eenvoudige opdrachten – zoals simpele rekensommen – werden gegeven, bleek tussen linkshandigen en rechtshandigen geen verschillen meer te kunnen worden vastgesteld. Sala en Gobet stelden ook vast dat extreem rechtshandigen, die voor alle handelingen de rechterhand zouden hanteren, in alle experimenten inferieure resultaten lieten optekenen in vergelijking met gematigd rechtshandigen en linkshandigen. De onderzoekers merken wel op dat het gebruik van de handen slechts een indirecte uitdrukking van de werking van de hersenen vormt. “Onder meer is gebleken dat linkshandigen slechts één derde van de volledige populatie met een sterker ontwikkelde rechter hersenhelft vertegenwoordigen,” aldus Sala en Gobet. “Veel rechtshandigen zullen dan ook dezelfde hersenstructuur hebben als linkshandigen.” “De nodige voorzichtigheid is dan ook noodzakelijk wanneer door het gebruik van de handen een inschatting van de cognitieve capaciteiten wordt gemaakt,” waarschuwen de onderzoekers. (mah) [media-credit name=”AFP PHOTO / SAUL LOEB” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20