Limburgs bedrijf Essers verdeelt coronavaccins over heel Europa

De Limburgse logistieker H. Essers sloot een samenwerking met Pfizer om het vaccin in alle landen van de Europese Unie te leveren. Dat is een huzarenstukje waar 600 koelcontainers bij betrokken zijn.

Het is zover. De eerste coronavaccins zijn goedgekeurd door de Europese autoriteiten en kunnen vanaf zaterdag verdeeld worden. Die verdeling zal heel wat voeten in de aarde hebben en zal voor een groot deel gebeuren door het familiebedrijf H. Essers uit het Limburgse Genk.

Het bedrijf werkt al sinds 2006 samen met Pfizer voor het vervoer van andere farmaproducten. De groep heeft magazijnen in België, Duitsland, Denemarken, Italië en Roemenië die puur voor farma worden gebruikt en waar de temperatuur gecontroleerd wordt. Dat komt van pas voor het Pfizer-vaccin dat zowel tijdens het vervoer als op locatie op -70 graden moet bewaard worden.

600 containers

‘We staan dan ook helemaal klaar om Pfizer te ondersteunen met een veilige en snelle distributie van de vaccins zodat mensen snel kunnen worden ingeënt’, zegt CEO Gert Bervoets in een persbericht.

Essers levert vanaf zaterdag de vaccins aan allerlei verdeelcentra en luchthavens in heel Europa. Daarvoor gebruikt het 600 temperatuurgecontroleerde trailers die alleen zullen gebruikt worden voor de opslag van de spuitjes.

Constante monitoring

‘In onze jarenlange samenwerking met Pfizer en andere farmaklanten hebben we een enorme gezamenlijke expertise opgebouwd op het vlak van temperatuurgevoelig transport’, zegt Bervoets. ‘Dat maakt dat we ook nu snel kunnen handelen. We hebben net de laatste hand gelegd aan een draaiboek dat een vlekkeloze en veilige distributie moet garanderen.’

‘Cruciaal in dat draaiboek zijn natuurlijk de transporttijden, de constante monitoring en de tracking van het transport’, vult Danny Hendrikse, Vice President Intercompany Operations bij Pfizer, aan. ‘Ook de temperatuur moet voortdurend worden opgevolgd.’ Essers doet dat via een eigen controletoren, waar de klok rond mensen alles in de gaten houden.

Ook België ontvangt zaterdag de eerste vaccins, dat zijn er 300.000. Maandag gaat de vaccinatie dan officieel van start in een woonzorgcentrum in Puurs-Sint-Amands, vlak bij de Belgische fabriek van Pfizer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20