Lieve Truyman verrassend verkozen tot ondervoorzitter van N-VA

De partijraad van N-VA heeft niet favoriete Maaike De Vreese, maar Lieve Truyman, een schepen uit Temse, verkozen tot nieuwe ondervoorzitter. Zij wordt zo een van de twee luitenanten van voorzitter Bart De Wever.

De ruim 200-koppige partijraad van N-VA heeft altijd al de reputatie gehad grillig en onvoorspelbaar te zijn. Ook nu weer: Lieve Truyman haalde het met 54 procent van de stemmen van de bekendere tegenkandidate Maaike De Vreese, Vlaams parlementslid en voormalig medewerkster van kopstuk Theo Francken.

Lokale verankering

Truyman (41), die de lokale verankering van de partij als een van haar stokpaardjes heeft, wordt zo een van de twee ondervoorzitters, naast Steven Vandeput. De plaats was vrijgekomen na het politieke afscheid van Valerie Van Peel.

Truyman is een onbekende voor het grote publiek, maar geniet binnen de N-VA wel bekendheid als voorzitter van het comité van toezicht van de partij. Ze begon haar loopbaan in het onderwijs en gaf enkele jaren les aan de technische school VTS in Sint-Niklaas. In 2006 maakte ze de overstap naar de banksector.

Het is zo al de tweede keer dat De Vreese de duimen moet leggen. Eerder verloor de Brugse van Vandeput, die de naar de Pro League vertrokken Lorin Parys mocht vervangen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20