Lidl plooit voor boze Duitse varkenskwekers en verhoogt inkoopprijzen

Na wekenlange protesten en blokkades van distributiecentra heeft harddiscounter Lidl toegegeven aan boze Duitse varkenskwekers. De retailer verhoogt zijn inkoopprijs voor een tiental producten. Concurrent Aldi staat nu onder druk om hetzelfde te doen.

De lokale krant Oldenburgische Volkszeitung bracht als eerste de knieval van Lidl naar buiten. Concreet verhoogt de discountketen zijn inkoopprijs voor een tiental producten in het varkensvleesgamma met 1 euro per kilogram.

De beslissing komt er nadat een eerder verzoeningsgebaar de protesten van boze boeren niet deed verstommen. Lidl had geprobeerd de gemoederen te sussen met een schenking van 50 miljoen euro aan de landbouwers via het Dierenwelzijnsinitiatief.

Lees ook: Duitse melk in Lidl-rekken zet kwaad bloed bij Belgische melkveeboeren

De federaties die de landbouwers vertegenwoordigen, reageren voorzichtig positief op de beslissing van Lidl. Zij voeren al langer campagne tegen het prijsbeleid van de supermarktketen. Vooral het feit dat Lidl wel hogere prijzen aanrekent aan zijn klanten, is hen een doorn in het oog. ‘Van de hogere klantenprijzen is niks tot bij de landbouwers geraakt’, betoogt Torsten Staack, directeur van de Belangenvereniging van de Varkenshouders in Duitsland in de stad Damme in de deelstaat Nedersaksen.

Lees ook: Afrikaanse varkenspest in Duitsland bezorgt Belgische varkenshouders nachtmerries

De beslissing van Lidl verhoogt de druk op diens grote concurrent Aldi, die eveneens in het vizier loopt van de varkenskwekers. Aldi zit vrijdag samen met het platform ‘Land zorgt voor Verbinding’, dat het landbouwersprotest overkoepelt. Hun einddoel: een structureel prijsbeleid dat ook voor de varkenskwekers op lange termijn duurzaam is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20