Het Midden-Oosten stevent af op een nieuwe oorlog en de gevolgen voor de EU zullen kolossaal zijn

De Libanese premier Saad Hariri (foto) zorgde 10 dagen geleden voor een verrassing van formaat. In de Saoedische hoofdstad Riyad kondigde hij zijn ontslag aan ‘omdat hij vreest voor zijn leven’. Tegelijkertijd uitte hij zware beschuldigingen aan het adres van de door Iran gesteunde Hezbollah. Die maakt nochtans deel uit van zijn regering.

In Libanon ontwikkelt zich stilaan een scenario waarbij het land de inzet wordt van een oorlog tussen Riyad en Teheran. Europa doet er best aan deze situatie serieus te nemen, maar kijkt voorlopig de andere kant op.

Het ‘kruitvat van de Balkan, versie Midden Oosten 2017’ garandeert een  oorlog tussen de belangrijkste moslimmachten. Met aan een kant Saoedi-Arabië (soennieten) en aan de andere kant Iran (sjiieten). Rusland stelt zich traditiegetrouw op als bondgenoot van Iran, terwijl de Saoedi’s worden beschermd door de VS.  Het spel van de bondgenootschappen lijkt begonnen.

De frustratie van het Saoedische koningshuis kan moeilijk nog groter

De Saoedische strategie blijft in de eerste plaats anti-Iranees. Ze is er op gericht de VS ertoe te bewegen het nucleaire akkoord met Teheran op te zeggen om dan een oorlog te starten.

De rol van de 32-jarige kroonprins Mohammed bin Salman in deze nieuwe escalatie mag niet worden onderschat. Die liet vorige week in eigen land verschillende ex-ministers en prinsen oppakken op verdenking van corruptie. Onder hen ook de miljardair prins Al-Waleed bin Talal. Gesteund door Donald Trump wil bin Salman (foto onder) dus duidelijk zijn macht consolideren. Niet enkel door zijn lokale vijanden te elimineren, maar ook door een regionaal offensief in te zetten. De frustratie van het Saoedische koningshuis kan moeilijk nog groter. Niet enkel speelt het in Syrië geen enkele rol van betekenis, blijkt nu ook dat het in Libanon de hoofdrol aan de door Iran gesteunde Hezbollah moet laten.  De enige invloed die de Saoedi’s in de regio hebben is een boycot organiseren van de 500.000 Libanese gastarbeiders die in de Perzische Golf aan het werk zijn. Het geld dat deze mensen elke maand opnieuw naar Libanon sturen is de smeerolie van de Libanese economie. Die geldstroom doen opdrogen zou Beiroet in chaos storten. [media-credit name=”KENZO TRIBOUILLARD / AFP” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]

Verontrustend gevaarlijk voor Europa

Maar de ontwikkelingen in Saoedi-Arabië zijn zeer verontrustend en gevaarlijk voor Europa. Want een nieuwe oorlog zou opnieuw een vluchtelingenstroom op gang brengen. Ook de olieprijs zou als een raket de hoogte inschieten, wat het nog broze herstel van de wereldeconomie in gevaar zou brengen. Het Midden-Oosten blijft dus een vulkaan die op uitbarsten staat. Een nieuwe oorlog zal onvoorspelbare gevolgen hebben. Wat vast staat, is dat Europa er een enorme socio-politieke prijs voor zal betalen.

Brussel, Londen en Berlijn doen er goed aan deze dreiging zeer serieus te nemen. Maar allen lijken te druk met hun eigen beslommeringen. Europa dreigt een enorme prijs te betalen voor zijn inactiviteit. Al zou dat niet de eerste keer zijn. Gelukkig gaan de aandelenbeurzen enkel omhoog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20