Levering van wapens aan Oekraïne blijft delicaat, maar gebeurt blijkbaar massaal

Rusland raakt steeds meer geïrriteerd door wat ze “de inmenging van het Westen” noemen in de oorlog in Oekraïne. Het haperende offensief van het Russische leger, dat zich nu helemaal focust op de verovering van de grote steden en daarbij verwoestend uithaalt in Kiev en Charkov, dreigt de komende dagen en weken echter nog meer verliezen te gaan leiden.

  • Verschillende berichten wijzen erop dat Oekraïne echt wel letterlijk de wapens aangereikt krijgt om terug te slaan. Het belangrijkste nieuws daarbij zijn misschien wel de vluchten van Turkse Airbus-A400M’s naar de militaire luchthaven van Rzeszów, in Polen. Daarbij werd een niet nader genoemd aantal van de zogenaamde Turkse killerdrones, de Bayraktar TB-2-drones geleverd. “Nieuwe drones zijn gearriveerd in Oekraïne en klaar voor de strijd”, zo liet de minister van Defensie van Oekraïne Oleksiy Reznikov weten op Facebook.
  • Rzeszów, op 150 kilometer van Lviv in Oekraïne, is zo de draaischijf geworden voor militaire vluchten en transport van daar richting Oekraïne. De Polen organiseren discreet de overgang. En de hoeveelheid materiaal die daar ondertussen is aangekomen is verbluffend, volgens een oplijsting die Forbes maakte: in totaal zijn 14.800 antitankwapens geleverd. Die kunnen enorme schade toebrengen aan de Russische konvooien.

Ingezoomd: Straaljagers leveren blijkt tegelijk dansen op een slappe koord.

  • Meer symbolisch kon het niet, toen Josep Borrell, de hoge EU-gezant voor het Buitenlandbeleid, deze week aankondigde dat de Europese Unie gevechtstoestellen zou leveren aan Oekraïne. Straaljagers zijn immers, zoals dat in militair jargon heet, “het hoogste spectrum van aanvalswapens”, het topje van de militaire voedselpiramide.
  • De afgelopen dagen werd het nieuws eerst wat afgezwakt vanuit de EU: het waren uiteindelijk de lidstaten (in dit geval Slovakije, Bulgarije en vooral Polen) die de juiste toestellen konden leveren, Russische MiG’s om precies te zijn. Het zijn die toestellen waar de luchtmacht van Oekraïne mee vliegt, en nog drie EU-landen ook.
  • Dinsdag kwam de Oekraïense luchtmacht dan ook met een nogal triomfantelijk bericht: ze kondigden op hun Facebookpagina aan dat er 70 MiG’s en Su-25’s zouden geleverd worden, waarbij ze er bovendien aan toevoegden dat “indien nodig de toestellen zouden gestald worden op Poolse luchthavens, vanwaar Oekraïense piloten hun missies zouden uitvoeren.
  • Dat bracht vooral Polen en heel de EU toch in verlegenheid, zo bericht New/Lines. Want missies vanop EU-grondgebied waren duidelijk twee bruggen te ver. Meer zelfs: het plan om Oekraïense piloten simpelweg in de MiG’s in Polen te laten klimmen en ze naar het buurland in oorlog te laten vliegen, is ook al te complex, diplomatiek gezien. De MiG’s zullen meer dan waarschijnlijk via de landroute vanuit Rzeszów tot in Oekraïne moeten geraken.

Meer