NAVO-lid Letland wil dienstplicht terug invoeren uit angst voor “snelle Russische aanval”

Letland, dat een grens deelt met Rusland, wil opnieuw de dienstplicht invoeren voor 18- tot 27-jarigen. Volgens minister van Defensie Artis Pabriks is dat nodig omdat een Russische invasie zo snel zou zijn, dat NAVO niet op tijd zou kunnen reageren.

Die angst bestaat, ondanks het feit dat Letland zelf lid is van het bondgenootschap. Als Rusland het land zou binnenvallen, zou dat immers betekenen dat alle NAVO-landen de wapens moeten opnemen

Hoewel dat dus min of meer zou garanderen dat Rusland een wereldoorlog ontketent, is de Letse regering dusdanig bang dat het de dienstplicht toch terug wil invoeren. Die was sinds 2007 afgeschaft. Volgens Pabriks is het plan nodig als het land wil “overleven” en ook de Letse president Egils Levits zegt de dienstplicht te steunen. 

“Klaarstaan om elke centimeter te verdedigen”

Pabriks liet zaterdag weten dat de dreiging van een Russische aanval zeer ernstig wordt genomen door de Letse regering. “Ook al zijn we lid van de NAVO, onze grootste uitdaging en gevaar komt van een snelle Russische aanval”, vertelde Pabriks aan Business Insider

Daarbij beweert de minister dat Letland zelfs al berekend heeft hoeveel strijdkrachten Rusland binnen 24 of 48 uur aan de Letse grens kan verzamelen. “Wetende dat NAVO een zekere tijd nodig heeft om te reageren, moeten wij klaarstaan om elke centimeter van ons grondgebied te verdedigen.” 

Dat uitgerekend Letland zo bang is voor een Russische invasie, is geen verrassing. Van 1940 tot 1990 was het land immers bezet door de Sovjet-Unie. Pabriks zegt dat het er alles aan zal doen om die “bittere geschiedenisles” niet te herhalen. 

Dienstplicht vanaf 2023

Voordat de dienstplicht effectief kan worden ingevoerd, moet het voorstel nog worden goedgekeurd door het Letse parlement. Volgens Pabriks is de kans groot dat dit zal gebeuren, waarna de eerste golf van vrijwilligers in januari 2023 meteen aan de slag kan. 

Nadat die eerste fase van het plan is uitgevoerd, zullen alle Letse mannen tussen 18 en 27 jaar verplicht worden om 11 maanden in het leger te dienen. Volgens het ministerie van Defensie zullen dienstplichtigen een maandelijks salaris van 400 euro ontvangen. Ook worden zij voorzien van gratis voedsel en accommodatie.

Hoewel dat er pas voor zou zorgen dat het Letse leger pas vanaf eind 2023 aangevuld wordt door de nieuwe troepen, probeert Pabriks op langere termijn te denken. “Rusland zal minstens een decennium lang nog een onbetrouwbare buurman met imperiale ambities blijven. Oekraïne heeft ons tijd gegeven om ons voor te bereiden. Wij hebben nog een kans om te overleven, als Letten en Europeanen”

Daarmee lijkt het erop dat de legerdienst in het land niet meteen zal weggaan. Pabriks bevestigt dat door te zeggen dat “de Rubicon is overgestoken”.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20