Italiaans concern Leonardo: “Kansen voor bedrijven in de defensiesector”

Het Italiaanse defensieconcern Leonardo verwacht dit jaar zijn winst sterk te kunnen opvoeren. Het bedrijf denkt immers een groter aantal orders te zullen ontvangen, aangezien regeringen over de hele wereld in een reactie op de invasie van Rusland in Oekraïne hun militaire bestedingen opvoeren.

“De geopolitieke ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat de creatie van een Europese defensie wordt versneld”, benadrukte Leonardo in een commentaar bij de voorstelling van zijn resultaten over het voorbije jaar.

“Bovendien geven vele lidstaten van de Europese Unie, maar ook andere landen, aan hun militaire bestedingen te zullen verhogen. Dit creëert kansen voor bedrijven die in de defensiesector actief zijn.”

Rusland

Leonardo voegde eraan toe dat zijn blootstelling aan operatoren die rechtstreeks door sancties tegen Rusland werden getroffen tot ongeveer 30 miljoen euro oplopen. Russische orders hebben in die portefeuille een waarde van ongeveer 25 miljoen euro.

De blootstelling aan Oekraïne was volgens het bedrijf verwaarloosbaar. Leonardo, dat door de Italiaanse overheid wordt gecontroleerd, merkte nog op de geopolitieke situatie nauwlettend in de gaten te houden en zijn beleid af te stemmen op de Italiaanse regering.

Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 14,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. De winst liep daarbij met 142 procent op tot 587 miljoen euro.

Leonardo ontving vorig jaar voor 14,3 miljard euro nieuwe orders. Dat vertegenwoordigde een toename met 4 procent tegenover het jaar voordien.

Orders

Het totale orderboek van het Italiaanse concern had begin dit jaar een waarde van 35,5 miljard euro. Het bedrijf merkte daarbij nog op dat activiteiten voor defensie en overheden 88 procent van de totale omzet vertegenwoordigden.

Dit jaar verwacht Leonardo voor ongeveer 15 miljard euro nieuwe orders te zullen ontvangen. De inkomsten zouden oplopen tot een bedrag tussen 14,5 miljard euro en 15 miljard euro. De vrije kasstroom zou daarbij van 209 miljoen euro naar ongeveer 500 miljoen euro stijgen. 

Alessandro Profumo, topman van Leonardo, benadrukte daarbij over de eerste helft van dit decennium een gecumuleerde vrije cashflow van 3 miljard euro te verwachten. “Daarbij kunnen we dit jaar een aanzienlijke stijging in het vooruitzicht stellen”, voerde Profumo aan.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20