Van arm weeskind tot multimiljardair: Leonardo Del Vecchio, de Godfather van de Italiaanse brillen, overleden

Leonardo Del Vecchio, de oprichter van brillenconglomeraat Luxottica, is op 87-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de rijkste Italianen en laat een indrukwekkend zakenimperium achter.

Del Vecchio lag al enige tijd op intensieve zorgen in een ziekenhuis in Milaan. De discrete ondernemer was in 1961 de stichter van Luxottica, het brillenbedrijf met merken als Ray-Ban, Dolce & Gabanna, Armani en Oakley in de portefeuille. Het bedrijf ging in 2018 een fusie aan met het Franse Essilor, tot EssilorLuxottica. Die fusiegroep (180.000 werknemers) is ook het moederbedrijf van optiekketen Pearle.

Bandwerker

Zijn vermogen wordt door de miljardairslijst van nieuwsdienst Bloomberg op 24 miljard dollar geschat. Nochtans had hij zijn afkomst tegen. Hij groeide op in een weeshuis, nadat zijn moeder hem wegens financiële problemen afstond. Del Vecchio deed ook geen hogere studies, maar was aanvankelijk bandwerker in een fabriek voor auto-onderdelen.

In 1961 besloot hij een werkplaats in de mijnstad Agordo te openen. Toen die stad na het sluiten van de mijn leegliep, opende Del Vecchio er op een oppervlakte van 3.000 vierkante meter een fabriek die onderdelen voor brillen maakte.

“Del Vecchio was een grote Italiaan. Zijn verhaal, van weeshuis tot het runnen van een zakenimperium, lijkt een verhaal uit een andere tijd. Maar hij is een voorbeeld voor vandaag en morgen”, reageerde EU-commissaris voor economie Paolo Gentiloni op Twitter. Ook Beppe Sala, de burgemeester van Milaan, had woorden van lof.

Onverwachte comeback

Een jaar of acht geleden maakte de Godfather van de Italiaanse brillensector nog een onverwachte comeback als CEO van zijn bedrijf en ook bij de fusie met Essilor nam de selfmade man de operationele leiding op zich. Tot aan zijn dood bleef hij voorzitter van de raad van bestuur van EssilorLuxottica.

Del Vecchio had ook nog andere belangrijke participaties bij Italiaanse topbedrijven, waaronder verzekeraar Generali. Hij laat zes kinderen uit drie huwelijken achter.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20