Geld lenen voor jongeren: waarop moet ik letten?

Tenzij je een ongelofelijke geluksvogel bent en een fortuin gewonnen hebt, komt er een moment in je leven waarop je toch een lening gaat nodig hebben. Daarom alvast deze beknopte handleiding, zodat je weet waarop je moet letten.

Hoe werkt een lening?

Om een lening aan te gaan bij een bank, moet je minstens 18 jaar zijn. Als je nog niet meerderjarig bent, moeten je ouders hun toestemming geven en zijn zij verantwoordelijk als je de lening niet meer kan afbetalen. Het is belangrijk om te onthouden dan geld lenen je ook geld kost. Op het bedrag dat je krijgt, betaal je namelijk intrest. Die wordt uitgedrukt in JKP of jaarlijks kostenpercentage. In het bedrag dat je maandelijks afbetaalt, zit dus een percentage inbegrepen dat je ‘te veel’ stort. Op het einde van de rit wil dat zeggen dat je meer geld gegeven hebt aan de bank dan dat je oorspronkelijk gekregen hebt.

Tip: Maak een gratis simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Steeds vaker kiezen jongeren er ook voor om een lening af te sluiten bij een online bank. Het gaat dikwijls sneller en is ook makkelijk. Dat komt goed van pas wanneer je het geld onmiddellijk nodig hebt. Met behulp van een online simulatie weet je meteen wat je kosten zijn en hoe je maandelijkse terugbetalingen er zullen uitzien.

Het woonkrediet en de schuldsaldoverzekering

Over het algemeen gaan de meeste mensen een lening aan voor een woning. In een mensenleven is dat vaak de grootste som geld die we in 1 aankoop steken en waarvoor bijna iedereen een lening nodig heeft. Bij een woonkrediet hoort een waarborg voor de bank in de vorm van een hypotheek. Als je dan op een moment komt waarop je je schuld niet langer kan aflossen, mag de bank beslag leggen op je woning of bouwgrond. In ruil geniet de persoon die de lening aangaat van fiscale voordelen.

Wie een lening aanvraagt om een woning te kopen, bouwen of verbouwen, kiest bijna altijd ook voor een schuldsaldoverzekering. Dat houdt in dat je bank de lening zal aflossen als jij komt te overlijden voor je lening afbetaald is. Zo bespaar je je partner of familieleden heel wat lasten en schulden.

Een lening voor je wagen

Autoleningen zijn dit jaar uitzonderlijk goedkoop en heel wat banken zetten ze daarom in de kijker. Jongeren die een autolening aangaan, zijn op zoek naar een lening voor een relatief klein bedrag en op korte termijn. Ze willen de vrijheid van een eigen wagen, maar zien het niet zitten om een grote hap uit hun spaargeld te nemen. Een autolening heeft een looptijd die wettelijk bepaald is en afhankelijk is van het bedrag dat je leent. Bovendien geniet je sowieso van een vaste rentevoet. In de meeste gevallen kan je ook bij een autolening een schuldsaldoverzekering nemen.

Een lening voor je studies

Wanneer je begint aan hogere studies komen er heel wat kosten op je af. Naast het inschrijvingsgeld heb je natuurlijk ook boeken, lesmateriaal en een laptop nodig. Afhankelijk van de richting die je volgt, kan dat bedrag al serieus oplopen. Bovendien moet je ook nog op de campus geraken en of je nu op kot gaat of pendelt met de wagen of het openbaar vervoer, het kost allemaal geld. Sommige studenten komen in aanmerking voor een studietoelage van de Vlaamse overheid, of een toelage van je hogeschool of universiteit zelf. Voor anderen bestaat er de mogelijkheid om geld te lenen in de vorm van een persoonlijke lening. Zo kan je bedragen lenen van 500 tot 50.000 euro die je zelfs vaak online kan aanvragen. De termijn waarop je kan terugbetalen, hangt dan af van het bedrag.

Een lening kan je dus makkelijk online aanvragen, maar je weet best wel op voorhand waar je aan begint. Check zeker de voorwaarden en formaliteiten van je bank en vergelijk ook verschillende rentevoeten bij verschillende banken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20