Lening oversluiten, hoe begin ik eraan?

Heb je ooit een paar veel te dure leningen afgesloten en wil je hier een einde aan maken? Denk er dan eens aan om je leningen te oversluiten. Dit is een goedkopere lening aangaan om alle dure leningen in een keer af te lossen. Maar wat houdt het allemaal in?

Meestal zijn de kosten hoog als je een lening bent aangegaan wanneer de rente hoog stond. Als je nu kan lenen aan een lagere rente is het een goed idee om je lening over te sluiten. Heb je meerdere leningen lopen en zie je door de bomen het bos niet meer? Dan is dit ook een goede optie om meer overzicht te krijgen. Wat je mogelijkheden zijn, zal je maar te weten komen als je dit aanvraagt bij verschillende banken. Dit kan gratis en vrijblijvend.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Wanneer een lening oversluiten? 

Of een lening oversluiten interessant is, hangt meestal af van de situatie waarin je zit. Maar dikwijls geldt de regel: oversluiten is mogelijk wanneer het gaat om kleinere kredieten die min of meer dezelfde voorwaarden hebben en waar veel rente mee kan uitgespaard worden. De nieuwe bank regelt meestal alle afhandelingen met de oude bank.

Voor- en nadelen 

De voordelen: 

  • Lagere rente
  • Kleinere maandelijkse last
  • Minder kosten
  • Een beter financieel overzicht
  • Je moet je enkel nog richten naar één schuldeiser
  • Je bent meestal sneller af van je lening

De nadelen: 

  • Sommige banken zijn tegen een oversluiting. In dat geval kunnen ze een boeteclausule opnemen. Zo zal je vaak bij vertrek boeterente of een boete moeten betalen. Maar er zijn er ook veel banken die helemaal niets aanrekenen. Lees dus zeker goed de voorwaarden na en kijk of de voordelen opwegen tegenover de nadelen.
  • Het komt ook veel voor dat je niet op elk moment uit je huidige lening kan stappen.
  • Je zal altijd goed rekening moeten houden met de specifieke voorwaarden. Zoals welke kosten je moet betalen bij het aangaan van een nieuwe lening en of je in aanmerking komt voor de lage rente.
  • Bij het oversluiten van een hypothecaire lening komen er meestal nog notariskosten bij.

Wil je meer overzicht, een lagere rente of betere voorwaarden? Ga dan eens langs bij verschillende banken, in de buurt of online. Maar vraag zeker goed naar alle voorwaarden en mogelijke kosten. 

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20