Lening op afbetaling zonder bank?

Wanneer je in geldnood zit, maar niet bij je bank aan kunt kloppen voor financiële hulp, dan kan de vraag rijzen: kan ik ook geld lenen zonder tussenkomst van een bank? Hoewel dit een vraag is die van tijd tot tijd zal worden gesteld, kunnen er een heleboel verschillende antwoorden op mogelijk zijn. Geld lenen zonder bank betekent immers dat je geld leent, zonder tussenkomst van een traditionele bancaire instelling. Vanzelfsprekend zullen er dan uiteenlopende mogelijkheden zich aandienen, de meest populaire vormen van geld lenen zonder bank hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Waarom geld lenen zonder bank?

Geld lenen bij een bank is niet in alle gevallen even gemakkelijk. Niet alleen kan dit het gevolg zijn van een financiële crisis, maar eveneens met een heleboel persoonlijke omstandigheden. Om die reden is het altijd uitermate interessant om meerdere kredietverstrekkers en leningen met elkaar te vergelijken en op die manier op zoek te gaan naar de meest gunstige lening. Zolang je immers nog geen handtekening hebt gezet onder een leencontract, zal iedere aanvraag voor een lening, maar eveneens een leensimulatie, gratis en vrijblijvend zijn. Er zijn een heleboel mogelijkheden om geld te lenen zonder dat de tussenkomst van een bank hierbij aan de orde komt. Crowdfunding is bijvoorbeeld een steeds populairder wordend fenomeen om bepaalde projecten financieel rond te kunnen krijgen, maar eveneens het aangaan van een onderhandse lening of het lenen van geld bij een gespecialiseerde instelling zullen tot de opties behoren.

Zie ook: checklist, geld lenen zonder bank

Online een lening op afbetaling afsluiten

Een groot aantal kredietverstrekkers hebben zich alleen gericht op het verstrekken van leningen op afbetalingen. Deze financiële instellingen zullen dan ook, behalve deze leningen, geen andere bancaire diensten in hun assortiment hebben. Deze financiële instelling kun je dan ook (strikt genomen) onder de noemer van ‘geld lenen zonder bank’ onderbrengen. Online een lening zonder bank aangaan is mogelijk bij dit soort kredietverstrekkers. De leenvorm is echter volkomen gelijk aan die reguliere banken aanbieden. Het gaat immers om leningen op afbetalingen, ook wel aangeduid als persoonlijke leningen.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Steeds meer kredietverstrekkers bieden tegenwoordig online zogenaamde leensimulaties aan waarmee potentiële kredietnemers na kunnen gaan hoeveel er elke maand terugbetaald dient te worden en wat de uiteindelijke leenkosten zijn. Om leningen met elkaar te kunnen vergelijken, ga je bij voorkeur uit van het JKP (Jaarlijks kostenpercentage). Elke aanbieder van leningen is zelfs bij wet verplicht om het JKP te vermelden bij leningen die aan worden geboden. Het JKP geeft aan hoe hoog de totale kosten van een lening zullen zijn. Deze kosten omvatten dus niet alleen de rente, maar eveneens allerlei bijkomende dossierkosten. Door op deze wijze te werk te gaan zul je als particulier in staat zijn om zonder al te veel moeite leningen met elkaar te vergelijken. 

Vergelijken van meerdere leningen op afbetaling

Een advies dat vrijwel altijd wordt gegeven, als je op zoek bent naar een gunstige lening op afbetaling, is om altijd eerst meerdere leningen met elkaar te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt. Voor het maken van een dergelijke vergelijking kun je uiteraard de leningen op afbetaling van je eigen bank gebruiken, samen met vergelijkbare leningen van andere fysieke- en online kredietverstrekkers. Op de websites van steeds meer kredietverstrekkers kun je namelijk leensimulaties uitvoeren en zo een groot aantal leningen onder de loep nemen in een relatief korte tijd. Start zelf dus met leningen vergelijken door naar verschillende websites te gaan of door gebruik te maken van zogenaamde vergelijkingswebsites. In beide gevallen kun je aan de hand van uitgevoerde leensimulaties bepalen welke kredietaanbieder je de mest gunstige lening op afbetaling aan kan bieden.

Crowdfunding als lening op afbetaling

De meeste mensen zijn wel enigszins bekend met het begrip crowdfunding: eveneens een manier om geld te lenen zonder tussenkomst van een bank. Vooral over onze landsgrenzen is crowdfunding een populaire vorm van geld lenen door en aan particulieren. Via speciale websites kunnen ook particulieren de meest uiteenlopende projecten financieren. Wanneer je besluit om op deze manier geld te gaan lenen, is het zaak om altijd realistisch te blijven.

Bovendien zullen crowdfundingwebsites vaak een kredietcheck uitvoeren als je je aanmeldt om zo na te kunnen gaan of je wel voldoende kredietwaardig bent. Op het moment dat je echter geregistreerd staat op de zwarte lijst, dan kun je enige problemen ondervinden om je aanmelding rond te krijgen. Daarnaast is het mogelijk dat de aanmelding wel goed wordt gekeurd, maar dat het risicoprofiel hoger zal worden gelegd en de rente die je op deze lening dient te betalen eveneens in de lift zal worden gezet.

Lening op afbetaling bij een autodealer

Specifiek aan mensen die met geleend geld de aankoop van een nieuwe auto willen regelen, kan een verkoper vragen f de financiering wellicht door de autodealer geregeld mag worden bij een financiële partner die zich toe heeft gelegd op het verstrekken van autoleningen. In bepaalde gevallen zal de autolening dat worden gekoppeld aan enkele interessante aankoopvoorwaarden en kun je dus eveneens geld lenen zonder de tussenkomst van een bank.

Wanneer je met een dergelijke situatie te maken krijgt, is het echter zaak om altijd alert te blijven. Ondanks het feit dat het afsluiten van een lening op afbetaling langs deze weg te regelen erg makkelijk is, hoeft de aangeboden lening niet per definitie ook het meest gunstige aanbod te zijn. Tijdens allerlei voordeelacties zullen bijvoorbeeld een heleboel kredietverstrekkers eveneens hun rentetarieven naar beneden bijstellen. Bovendien zal er in een groot aantal gevallen een voorschot worden gevraagd waar je absoluut rekening mee zult moeten houden.

Zelfs wanneer er een lening tegen 0 procent rente aan wordt geboden, zul je je aandacht er goed bij moeten houden. Je dient je dan onder andere af te vragen op welke manier de autodealer dan winst zal gaan maken. Zal er namelijk worden geprobeerd om deze winstmarge te optimaliseren door een lagere overnameprijs voor de oude auto te hanteren. In de praktijk betekent dit dus dat je eerst goed moet onderhandelen over de aankoopprijs van de auto en vervolgens pas over de lening zelf.

Lening op afbetaling bij een grote winkelketen

Op het ogenblik dat je plannen hebt om een aankoop uit te voeren bij een grote winkelketen, dan kan het bedrijf in kwestie je soms ook een lening op afbetaling aanbieden tegen 0 procent rente. Maar ook in dit geval zul je alert moeten zijn en je goed moeten beseffen wat de gevolgen zullen zijn. Een winkelketen zal namelijk vaak samenwerken met een specifieke kredietverstrekker.

De spreiding van de betaling die je toegezegd krijgt, zal echter wel gekoppeld worden met het aangaan van een lening op afbetaling. Over het algemeen zul je eveneens een kredietkaart ontvangen die je in de toekomst eventueel weer binnen de betreffende winkelketen kunnen gebruiken. In dit laatste geval heb je dus te maken met een soort doorlopend krediet (en dus met een kredietopening) waardoor er ook altijd bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) na zal worden gegaan of je wel voldoende kredietwaardig bent. Tevens zal de nieuwe schuld aan worden gemeld bij de CKP. Het afsluiten van deze lening kan dan ook zeker invloed uitoefenen op leningen die je in de nabije toekomst af zou willen sluiten. Een lening op afbetaling bij een winkelketen kan in bepaalde gevallen best handig zijn, maar dan dien je uiteraard wel altijd de kleine lettertjes en andere voorwaarden die aan deze lening zijn gekoppeld door te nemen. Uiteraard zul je ook na moeten gaan of alles klopt wat er in het leencontract staat vermeld.

Conclusie

Geld lenen kun je doen door een lening op afbetaling aan te gaan. Dit kun je doen bij een bank, maar eveneens bij andere kredietverstrekkers. Ongeacht bij met welke kredietverstrekker je uiteindelijk in zee wilt gaan, zal het absoluut noodzakelijk zijn om je aandacht er volledig bij te houden en goed te weten waar je mee bezig bent. Doe je dit immers niet, en ga je dus als een kip zonder kop met de eerste de beste aanbieder van leningen in zee, dan kan je dat onnodig veel leenkosten opleveren.

Om te voorkomen dat je te veel gaat betalen voor een lening op afbetaling, zul je dan ook voor het definitief aangaan van een lening een goede vergelijking moeten maken. Je vergelijkt dan bij voorkeur meerdere leningen van verschillende aanbieders. In de vergelijking neem je bovendien niet alleen de rente mee, maar ook”

  • de looptijd,
  • bijkomende kosten,
  • overige leenvoorwaarden.

Het is dus zaak om altijd goed de algemene voorwaarden en de kleine lettertjes van het leencontract door te nemen voordat je je handtekening onder dit belangrijke document plaatst. Indien bepaalde aspecten of termen die worden genoemd niet geheel duidelijk zijn, doe je er bovendien goed aan om uitleg te vragen alvorens je akkoord gaat. Pas dan weet je namelijk zeker tegen welke voorwaarden en kosten je de betreffende lening op afbetaling aangaat. Door op deze manier te werk te gaan, kun je jezelf een heleboel onnodige leenkosten en allerlei onplezierige verrassingen achteraf besparen. Een lening afsluiten kosten dan wel altijd extra geld, maar op onnodig veel geld betalen, zal waarschijnlijk geen enkele kredietnemer zitten te wachten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20