Lenen via internet – gevaren en mogelijke risico’s

Lenen via het internet is vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Dit wil overigens niet zeggen dat deze methode om een lening of krediet af te sluiten ook volkomen vrij is van risico’s. Om je een beetje op weg te helpen, en te zorgen dat de kans op risicovol lenen tot een minimum wordt beperkt, hebben we een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Registratie bij Kamer van Koophandel

Online kredietverstrekkers moeten, net zoals reguliere banken en overige bedrijven, zich registreren bij de Kamer van Koophandel. Op die manier heeft de overheid de mogelijkheid om ook hen te controleren. Verder moeten aanbieders van online leningen en kredieten zich houden aan allerlei wettelijk vastgestelde regels. Om zeker te weten dat een (online) kredietverstrekker, bij wie je een lening aan wilt gaan, aan is gesloten bij de Kamer van Koophandel dien je op zoek te gaan naar het Kamer van Koophandelnummer. Ieder bedrijf is bij wet verplicht om zich op deze manier te registreren. Wanneer een online kredietverstrekker een nummer van de Kamer van Koophandel heeft dan weet je zeker dat het zich aan bepaalde wettelijke voorwaarden moet houden.

Veilig lenen via internet

[table id=3 /]

Voorwaarden voor het aangaan van een lening of krediet

Op het moment dat je een online lening of krediet aan wilt gaan dan is het verstandig om ook de voorwaarden, zoals die gesteld worden door de kredietverstrekker, goed door te lezen en in acht te nemen. In deze voorwaarden kun je terugvinden wat je kunt verwachten van de kredietverstrekker, maar ook wat de verplichtingen zijn van de kredietnemer.

Voordat je online geld gaat lenen, is het verstandig om te berekenen of je aan de gestelde betalingsverplichtingen kunt voldoen. Een dergelijke berekening kun je onder andere maken met een zogenaamde leningvergelijken of een andere online rekenhulp. Zo kunnen de risico’s van het afsluiten van een lening voor een belangrijk deel worden beperkt en krijg je achteraf niet te maken met vervelende financiële verrassingen.

Geld lenen kost altijd geld

Bij het lenen van geld dien je je ervan bewust te zijn dat dit altijd gepaard gaat met bepaalde kosten. Bij elke verstrekker van leningen en kredieten kun je te maken krijgen met verschillen, zoals:

  • de wijze van betaling,
  • de hoogte van de te betalen geldsom,
  • de soort betaling.

Bij een aantal online aanbieders van kredieten en lening hoef je bijvoorbeeld geen rente te betalen, maar worden wel een soort afsluit- of administratiekosten in rekening gebracht. De hoogte van dit soort kosten staat vermeld in de voorwaarden van de betreffende kredietverstrekker en de gekozen leenvorm.

In alle gevallen dien je er dus rekening mee te houden dat geld lenen je meer gaat kosten dan het je zal opleveren. Om die reden is het alleen aan te raden om geld te lenen als het echt niet anders kan. Bovendien is het afsluiten van een lening of krediet meestal niet de oplossing om uit geldzorgen te komen. Wanneer je geld wilt lenen voor het aanpakken van financiële problemen dan is het eerder aan te bevelen om deskundige hulp te in te schakelen. Samen met een financieel hulpverlener kun je dan onder andere kijken of bijvoorbeeld een zogenaamd saneringskrediet een geschikte oplossing is om je geldzorgen terug te dringen.

Financiële problemen voorkomen

Financiële problemen voorkomen is, zoals bij een heleboel andere dingen, beter te voorkomen dan te genezen. Om geldproblemen te voorkomen kun je:

  • informatie inwinnen over de mogelijkheden die een lening of een krediet je te bieden heeft,
  • te berekenen wat de totale leenkosten zijn,
  • te beoordelen of je in staat bent deze kosten volgens de leenvoorwaarden af te lossen.

Als er al sprake is van financiële problemen dan kun je vrijblijvend advies inwinnen over onder andere:

  • de mogelijkheden van een saneringskrediet,
  • verbetering van je financiële situatie.

Bij voorkeur sluit je een saneringskrediet niet zelf af omdat dit juist je geldproblemen erger kan maken. Een saneringskrediet is immers een nieuwe lening waar je de bestaande schulden volledig mee aflost. De gulden regel bij het voorkomen van financiële problemen is het inwinnen van betrouwbare informatie en op die manier de leenrisico’s tot een minimum beperken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20