Legalisering maakt Mexico nu grootste cannabismarkt ter wereld. Maar wie is daar mee gediend?

Het Mexicaanse parlement keurde woensdagavond een wetsvoorstel goed om recreatief gebruik van marihuana te legaliseren. Het is een mijlpaal voor een land dat in de greep is van een drugsoorlog en meteen de grootste geregulariseerde cannabismarkt ter wereld wordt. De vraag is maar wie daar mee gediend is. Twee derde van de bevolking wou de legalisering niet en experts zeggen dat het ook geen jota zal veranderen aan het geweld van de kartels dat het land in een wurggreep houdt.

De stemming van 316 tegen 129 in Mexico’s kamer van volksvertegenwoordigers kwam meer dan twee jaar nadat het Mexicaanse Hooggerechtshof oordeelde dat het verbod op recreatieve marihuana in het land ongrondwettelijk was en meer dan drie jaar nadat het land medicinale cannabis heeft gelegaliseerd.

De wet zal volwassenen in staat stellen marihuana te roken en, met een vergunning, thuis een klein aantal cannabisplanten te kweken. Er kunnen ook vergunningen worden verleend aan producenten – van kleine boeren tot commerciële telers – om cannabis te telen en te verkopen.

Het wetsvoorstel moet nog wel goedgekeurd worden door de Senaat en bekrachtigd worden door president Andrés Manuel López Obrador, maar die heeft aangegeven zijn steun te verlenen voor legalisatie. Daarmee zal Mexico zich voegen bij Canada en Uruguay in een kleine maar groeiende lijst van landen die marihuana op het Amerikaanse continent hebben gelegaliseerd.

Niemand gelooft dat het geweld van de kartels gaat stoppen

Critici zeggen echter dat het onwaarschijnlijk is dat de cannabiswet een serieuze deuk zal veroorzaken in Mexico’s stijgende cijfers van kartelgeweld. Bovendien blijkt volgens recente peilingen dat bijna twee derde van de Mexicanen tegen legalisering van marihuana is.

Veiligheidsexperts zijn het erover eens dat de praktische impact van de wet op geweld waarschijnlijk minimaal zal zijn: met 15 Amerikaanse staten die nu marihuana hebben gelegaliseerd, stellen ze dat cannabis een relatief klein onderdeel is geworden van de Mexicaanse drugshandel. De kartels richten zich steeds vaker op meer winstgevende producten zoals fentanyl en methamfetamine.

Voorstanders van legalisering van marihuana beweren dat het wetsvoorstel een te beperkte reikwijdte heeft, ook al vertegenwoordigt het een symbolische doorbraak in de poging om een ​​drugsoorlog te beëindigen die naar schatting 150.000 levens heeft gekost. Legalisatie ‘is een belangrijke stap op weg naar vrede in een land als het onze, waar we al minstens tien jaar of langer in een absurde oorlog zijn ondergedompeld’, zei Lucía Riojas Martínez, een Mexicaans congreslid die in 2019 de krantenkoppen haalde toen ze gaf een opgerolde joint aan de minister van Binnenlandse Zaken, Olga Sánchez Cordero, na een toespraak in het Mexicaanse parlement. ‘Maar dit wetsvoorstel voldoet niet’, voegde ze eraan toe.

Financiële reddingsboei in tijden van corona. Maar voor wie?

Het is ook onduidelijk hoeveel de wet ten goede zal komen aan de arme boeren in Mexico, die al tientallen jaren marihuana verbouwen en vaak midden in conflicten tussen strijdende drugshandelgroepen terechtkomen. Het wetsvoorstel schrijft voor dat kleine boeren en inheemse volkeren voorrang moeten krijgen bij het verlenen van vergunningen, maar zegt niet hoe. En zonder aanvullend staatsbeleid om de georganiseerde misdaad aan te pakken, met name in gebieden waar marihuana wordt verbouwd, hebben dergelijke goedbedoelde intenties misschien geen betekenisvolle impact voor boeren in de regio’s die worden gecontroleerd door kartels.

Cannabis zou big business kunnen worden in Mexico, een potentiële financiële reddingsboei voor een economie die zwaar gehavend is door de coronaviruscrisis. Met meer dan 120 miljoen mensen zou Mexico qua bevolking de grootste marihuanamarkt ter wereld vertegenwoordigen. Maar sommige activisten vrezen dat de wet grote bedrijven te goed zal bevoordelen die een ‘integrale licentie’ zouden kunnen krijgen, waardoor ze toegang krijgen tot de hele toeleveringsketen van marihuana, van zaad tot verkoop, terwijl kleine producenten en verkopers buitengesloten blijven van die lucratieve markt.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20