Legal aliens in Antwerpen

A.Lex Advocaten uit de streek van Kortrijk pakt de zaken graag anders aan. Het kantoor is al jaren actief in heel Vlaanderen en combineert straffe expertise met een persoonlijk en informeel contact naar de cliënt toe. Nu hebben ze ook in Antwerpen een filiaal geopend, met de legendarische song van Sting in het achterhoofd: “I’m an alien… I’m a legal alien…”. Geen Englishman in New York, maar wel West-Vlamingen in de Scheldestad.

Kevin Desmet en Julie Van Acker, de twee stichters van A.Lex Advocaten, kennen elkaar uit hun tienerjaren en vonden elkaar in 2014 als advocaat terug, door hun onderling complementaire expertises (HR, Commercial, Tax en Estate Planning) samen te brengen. Zo zag A.Lex Advocaten het levenslicht. Kevin: “Daarmee kunnen we ondernemers en vermogende particulieren van A tot Z bedienen. Die combinatie is voor kantoren van onze omvang vrij uniek, zeker in Zuid-West-Vlaanderen. Het zijn eerder de grotere advocatenkantoren die deze expertises volledig kunnen aanbieden.”

Typische dossiers zijn fiscale optimalisaties, familiale planningen, M&A, structureren van vennootschappen en aandeelhoudersovereenkomsten, commerciële en personeelskwesties. “Het vereist een heel persoonlijke benadering van de cliënt: hoe denkt die als ondernemer, als partner maar ook als familiemens?”, zegt Kevin. “De oplossingen zijn veelal geen zwart-wit-verhaal, maar een kwestie van prioriteiten stellen. Je moet als advocaat je cliënt begrijpen, maar je cliënt moet ook jouw voorstellen begrijpen om gefundeerde keuzes te kunnen maken.”

Op café

Die persoonlijke insteek zie je ook in de manier waarop A.Lex Advocaten de vinger aan de pols houdt bij zijn doelpubliek. “In onze beginjaren hebben we ook enkele massa-events georganiseerd, zoals destijds hip was”, vertelt Kevin. “Maar dat schoot zijn doel totaal voorbij. Honderden handjes schudden om mensen te verwelkomen en ze twee uur later weer bedanken voor hun komst. Resultaat: geen enkel persoonlijk gesprek.”

En dus groeide het idee van het A.Lex Café. “Dat is heel informeel, met een klein groepje genodigden dat onderling kan netwerken. Zodra je het Café binnenstapt, moet het weekendgevoel overheersen. Geen geplogenheden, geen pak-en-das… wel een drankje, een snack en een klapke doen aan de toog zoals we dat in Zuid-West-Vlaanderen zeggen. Bij de eerste editie hebben we om twee uur ’s nachts afgesloten. Door de positieve reacties volgt binnenkort een tweede editie.”

Gans Vlaanderen

Die aanpak lijkt aan te slaan, want A.lex Advocaten heeft een cliënteel over gans Vlaanderen uitgebouwd, met West-Vlaanderen en Antwerpen als kerngebieden. Vandaar dat het kantoor recent ook een filiaal in Antwerpen heeft geopend. “Zo kunnen we ons bestaande cliënteel ter plaatse bedienen en hoeven ook nieuwe cliënten niet meer in de file te staan om een “klapke” te komen doen”, zegt Kevin. “Of hoe zeggen ze dat juist in Antwerpen?”

We zien Sting al fronsen: “You can hear it in my accent when I talk…”.

Meer informatie over de diensten en vacatures bij A.Lex Advocaten vindt u hier.

Meer