Ledstrip om bedrijven te verduurzamen

Geschreven met branded content van Ledwereld

De term verduurzamen is ongetwijfeld nog nooit zo vaak benoemd als in dit jaar. Door de explosieve inflatie en torenhoge energieprijzen zoeken we massaal naar manieren om te besparen. Zeker van ondernemers wordt verwacht dat zij verduurzamen. De overheid hamert steeds vaker op duurzaam ondernemen. Niet alleen op gas kan flink worden bespaard, ook op de elektriciteitsrekening. In de wereld van verlichting is de afgelopen jaren flink wat veranderd. We zijn massaal overgestapt van de gloeilampen naar de spaarlampen en worden inmiddels verleidt tot de overstap naar led verlichting. Een ietwat onbekende vorm van led verlichting is de led strip. Dit terwijl deze minstens zo energiezuinig is. Hoog tijd dus om dat onbekende lichtje wat meer aandacht te geven.

Duurzaamheid

Een ledstrip wordt vaak gebruikt ter decoratie. Bijvoorbeeld om de binnenkant van een auto op te pimpen of in de woning een spiegel net wat gezelliger aan te kleden. Het imago van decoratieve verlichting is echter niet helemaal verdiend. Ledstrips kunnen namelijk ook uitstekend ter algemene verlichting dienen. Ook op kantoor.

Gebruik ledstrips bijvoorbeeld om delen van het kantoor te verlichten. Je kunt deze bijvoorbeeld eenvoudig onder het bureau bevestigen. Zo creëer je een heel warm en sfeervol licht en is andere verlichting nauwelijks nodig. Dit is zeer energiezuinig alternatief.

Om echt inzicht te krijgen in de duurzaamheid van de ledstrip is het belangrijk om hier meer over te leren. De duurzaamheid van een ledstrip wordt bepaald door de hoeveelheid lichturen dat deze meegaat, de wijze waarop hij elektriciteit omzet in licht en het missen van het schadelijke kwik voor het milieu. Het rendement van een ledstrip ligt hoog in vergelijking met de traditionele gloeilamp.

Hoe werkt het?

Led verlichting is eigenlijk pas recent populairder geworden. De eerste echte toepassingen van led stammen uit de jaren 70. Dit betekent echter niet dat er al eerder een doorbraak geweest is op dit vlak. Zo werd halverwege het jaar 1920 ontdekt dat diodes licht uitstralen. Hier werd vervolgens zelfs patent op aangevraagd. Het duurde echter nog ruim veertig jaar voordat een werkende led kon worden gemaakt.

Ledstrips worden ook wel halfgeleiders genoemd. Ze kunnen stroom maar één richting opgeleiden en bestaan uit twee stukjes: een anode en een kathode. Dit zijn twee geleiders die de energie naar elkaar toe willen geleiden. Tussen de geleiders zit een speciaal verontreinigd middel. Dit middel zorgt voor een speciale reactie tussen de twee geleiders. Het creëert licht zodra de elektriciteit door de geleiders gaat. Dit is een zeer efficiënte vorm van het gebruik van elektriciteit. 

Meer