Gebruik van leasefiets stijgt met 25 procent: “Werknemer houdt netto meer loon over”

Een recordaantal werknemers gebruikt een leasefiets voor het woon-werkverkeer. Dat blijkt uit cijfers van HR-consultancy Acerta Consult. Mobiliteitsexpert bij Acerta Charlotte Thijs licht de stijging toe.


Beluister hier het volledige interview met Charlotte Thijs:


De essentie: het gebruik van de leasefiets kent een stijging van 25 procent. Dit komt doordat de kostprijs van het brutoloon afgehouden kan worden.

  • Thijs: “1,62 procent van de werknemers gaat op dit moment met een leasefiets naar het werk. Dat is een kwart meer in vergelijking met vorig jaar. Dit is te danken aan de werkgevers die mee zijn met de trend. Zij willen een aantrekkelijk maar ook flexibel beloningsbeleid opzetten met oog voor het milieu.”
  • “Werkgevers bieden aan om de leasefiets via het brutoloon te financieren, waardoor die fiets voor de werknemer vrij is van lasten. Een kleine, maar niet onbelangrijke voorwaarde: werknemers moeten ook effectief met die fiets woon-werkverkeer afleggen.”
  • “De werkgeverskost vertegenwoordigt hetzelfde bedrag als de kostprijs van de fiets. Doordat die verrekening via het brutoloon gaat, betekent dit dat de werknemer netto veel meer van zijn loon overhoudt dan wanneer hij de fiets privé zou kopen.”
  • “De fiets zelf heeft een hele gedaanteverwisseling ondergaan. Het elektrische gamma is enorm uitgebreid. Ook de infrastructuur van de fietswegen heeft een invloed. Het zijn factoren die de cijfers stimuleren. De gemiddelde afstand die werknemers per fiets naar het werk afleggen is 11 kilometer”, aldus Thijs.

(nd)

Meer