League of Legends-maker schikt voor 10 miljoen met vrouwelijk personeel

Riot Games, een onderdeel van het Tencent-imperium, betaalt zijn (ex)-werkneemsters een schadevergoeding uit. Het gaat om een minnelijke schikking van 10 miljoen dollar.

Daarmee koopt Riot Games, dat vooral bekend staat om topgame League of Legends, een rechtszaak af. De studio is gedagvaard voor loonverschillen, discriminatie en zelfs seksuele intimidatie.

Er liepen verschillende groepszaken tegen Riot Games. Als de schikking wordt goedgekeurd, zijn die meteen allemaal van de baan.

Het idee is dat Riot Games een fonds opzet met 10 miljoen dollar in. Alle vrouwen die bij Riot gewerkt hebben tussen 2014 en vandaag, kunnen een bedrag uit dat fonds krijgen. Wie in een groepsrechtszaak stapte, krijgt daardoor maximaal 1.000 dollar. Wie dat niet deed, mag nog op 500 euro rekenen.

Promotie

Bij Riot Games zouden vrouwen minder betaald worden voor dezelfde job dan mannen. Volgens de advocaten van de slachtoffers werden vrouwen ook minder gepromoveerd, hoewel ze dezelfde vaardigheden hadden. Daarnaast zou er in het bedrijf een sfeer hebben gehangen ‘waarbij vrouwelijke personeelsleden blootgesteld werden aan discriminatie, intimidatie en vergeldingsacties.’

In de schikking staat dat beide partijen erkennen dat Riot Games nog voor de schikking al maatregelen had getroffen om de bedrijfscultuur te verbeteren. Zo is er nu meer transparantie in het hr-beleid en is er een vertrouwenspersoon aangesteld.

League of Legends-plannen

Dat de rechtszaak nu geschikt is, komt Tencent goed uit. Naast het succes van League of Legends wil de techreus uit Shenzen graag uitbreiden naar onder andere kaartspelletjes en shootergames. Er komt ook een tekenfilmreeks die zich in het League of Legends-universum afspeelt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20