Le Pen vindt geen geld om haar campagne te financieren

Het Front National, de Franse anti-Europa en anti-immigratiepartij van presidentskandidate Marine Le Pen, heeft moeite om de 20 miljoen euro op te halen die nodig zijn om haar campagne te financieren. In de peilingen staat Le Pen vandaag op een tweede plaats.

Le Pen had eerder dit jaar de toezegging gekregen van de Russische bank First Czech Russian Bank OOO, die haar het geld zou lenen, maar die bank zag haar licentie in juli ingetrokken door de Russische overheid.

Ook een overeenkomst met een niet nader genoemde Amerikaanse investeringsbank  ging in extremis niet door. Bij de klassieke Europese banken maakt de FN-coryfee geen kans (haar overwinning zou ongetwijfeld het einde van het Europese establishment betekenen), dus volgens schatbewaarder Wallerand de Saint Just van het FN wordt de zoektocht naar geld steeds moeilijker.

Le Pen heeft haar bewondering voor Vladimir Poetin nooit trachten te verbergen, maar nu gewag wordt gemaakt van Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, het Brexit-referendum en de aankomende Duitse kanseliersverkiezing, lijkt ze niet meer zo happig om in Moskou op bedeltocht te gaan.

Poetin zou trouwens ook de kandidatuur van François Fillon gunstig gezind zijn. Beide kennen elkaar goed van de tijd toen ze in hun respectieve landen premier waren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20