Late vrieskou en zomerhitte wegen op Belgische wijnproductie

Belgische wijnboeren hebben het voorbije jaar bijna 1,50 miljoen liter wijn geproduceerd. Dat betekent een gevoelige daling tegenover het jaar voordien, toen een productie van 1,98 miljoen liter kon worden gemeld. De daling moet worden toegeschreven aan een aantal ongunstige weersomstandigheden.

De wijngaarden moesten immers achtereenvolgens afrekenen met vorst, hagel en hitte. Dat blijkt uit cijfers van Nathalie Muylle, federaal minister van Economie. De cijfers tonen verder dat er vorig jaar in België 154 wijnboeren actie waren, tegen 136 producenten het jaar voordien.

Areaal

Het aantal Belgische wijnbouwers stijgt van jaar tot jaar. Midden vorig decennium werden slechts 103 producenten gedeeld. Ook het areaal van de Belgische wijnboeren blijft toenemen. Vorig jaar omvatten de Belgische wijngaarden gezamenlijk een gebied van 441 hectare, tegenover 385 hectare het jaar voordien.

De productie van de Belgische wijnbouw neemt eveneens van jaar tot jaar toe. Vorig jaar was echter een uitzondering. Tijdens de tweede helft van de maand april werden de wijngaarden geteisterd door een late vorst, terwijl nadien de oogst door zonnebrand werd beschadigd. Daarnaast zorgde zware zomerhagel dat een aantal wijngaarden een gedeelte van hun druiven verloren.

Vlaanderen produceerde vorig jaar 749.164 liter wijn, terwijl de Waalse wijnproductie een volume van 742.022 liter opleverde. Wallonië kende echter een sterke concentratie van mousserende wijnen. In totaal werd in België vorig jaar 682.612 liter mousserende wijn geproduceerd. Wallonië bracht daarvan 488.117 liter aan.

Vlaanderen was daarentegen meer gericht op witte wijnen. België kende vorig jaar een productie van 576.940 liter witte wijn. Daarvan was 404.639 liter afkomstig uit Vlaanderen. De productie van rode wijnen 199.552 liter) en rosé (37.082 liter) is in België beduidend minder aanwezig.

Bescherming

De Belgische wijnboeren werkten het voorbije jaar vooral met de druivensoorten Chardonnay, Pinot Noir, Johanniter en Pinot Gris.

Verschillende Belgische wijnen hebben een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) of een beschermde geografische aanduiding (BGA).

Dat geldt voor de producenten van de regio’s Heuvelland, Hageland, Haspengouw, Maasvallei Limburg, Vlaamse landwijn, Pays des Jardins de Wallonie en Côtes de Sambre et Meuse.

In de loop van de volgende jaren verwacht de sector een areaal van 1.000 hectare te kunnen uitbouwen. Ook op exportgebied zijn er volgens de producenten nog veel groeimogelijkheden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20