Laporta keert terug als voorzitter van FC Barcelona: ‘Ik weet hoe we club weer financieel gezond maken’

De 58-jarige advocaat Joan Laporta, tussen 2003 en 2010 al aan het roer, keert terug als voorzitter van FC Barcelona. Hij won zondag overtuigend de voorzittersverkiezingen.

Met 54 procent van de ruim 110.000 stemgerechtigde leden, de ‘socio’s’, achter zich, haalde Laporta het ruim van de twee andere kandidaten, Victor Font en Toni Freixa.

Laporta staat voor de zware uitdaging om de belabberde financiële toestand van de club te saneren. De voorbije weken kwamen er erg verontrustende berichten. Het gerecht viel binnen bij zijn voorganger Josep Bartomeu en volgens Victor Font is Barça virtueel failliet.

‘De situatie is erg vergelijkbaar met hoe de club er in 2003 aan toe was’, verklaarde Laporta de voorbije weken. ‘Een wedergeboorte is mogelijk, net als toen.’ De pas verkozen sterkhouder voerde campagne rond een driestappenplan.

1/ De kosten onder controle krijgen

Het fundamentele probleem is volgens Laporta simpel: de uitgaven zijn hoger dan de inkomsten. Op korte termijn moet de kosten dus naar omlaag. Het wordt uitkijken in welke mate hij in de enorme spelerslonen bij FC Barcelona gaat snoeien. Volgens sommige vergelijkingen is in geen enkele sportclub ter wereld de loonmassa zo hoog als bij de Catalanen. Grootverdiener is uiteraard superster Lionel Messi, die 555 miljoen euro op vier jaar tijd verdient.

2/ Schuldherschikking

Om een faillissement af te wenden, gaat Laporta meteen op zoek naar manieren om de schulden te herschikken, zodat de club meer ademruimte krijgt voor zijn afbetalingen. Hij zegt dat zijn team al volop met het dossier bezig is.

3/ Nieuwe entertainment-inkomsten

Laporta ziet enorme zakelijke kansen voor de club op het vlak van entertainment en social media. ‘In de nieuwe digitale wereld moeten we nieuwe inkomsten kunnen genereren.’ Over de lancering van een nieuwe Europese clubcompetitie, het idee van een Super League, spreekt hij zich niet uit, al liet hij zich wel fijntjes ontvallen dat zo’n supercompetitie zonder FC Barcelona geen echte supercompetitie kan zijn.

En Messi?

Op het sportieve vlak willen de supporters vooral weten of icoon Lionel Messi, die in juni 34 wordt en vorige zomer aanstuurde op een vertrek, bij de club blijft. Volgens Laporta is dat geen geldkwestie, maar eerder een emotionele en een sportieve. ‘We moeten ervoor zorgen dat Leo zich nog steeds thuis voelt bij ons en hem het perspectief geven dat Barcelona terug de Champions League kan winnen.’

De nieuwe voorzitter zegt te zullen proberen om de Argentijnse clublegende, die al maanden gelinkt wordt aan Manchester City en PSG, bij Barça te houden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20