Langere sluiting van scholen schaadt toekomstig inkomen van studenten

Amerikaanse scholieren die tijdens de pandemie de langste schoolsluitingen meemaakten, zullen in de toekomst minder kans maken om naar de universiteit te gaan en minder verdienen. Dat blijkt uit een nieuwe studie

Middelbare scholen zijn in de VS langer gesloten gebleven dan basisscholen. Dat betekent dat leerlingen die tijdens de pandemie naar de middelbare school zijn gegaan, het grootste verlies in hun verdienpotentieel zullen lijden, zegt de studie.

Sommige leerlingen keren pas dit schooljaar voor het eerst sinds het begin van de pandemie terug naar de klas. De gemiddelde leerling heeft mogelijk maanden belangrijke onderwijstijd verloren. Die hoeveelheid varieert wel sterk naar leeftijd, etnische achtergrond en sociaal-economische status. 

Publieke scholen versus privéscholen

Privéscholen werden bijvoorbeeld korter gesloten dan openbare scholen. Leerlingen van privéscholen – die meestal mensen met een rijkere achtergrond aantrekken – zullen op lange termijn waarschijnlijk meer verdienen en een hogere opleiding volgen. 

Kinderen vanuit de onderste laag van de inkomensverdeling lijden volgens het onderzoek een procentueel inkomensverlies dat gemiddeld beduidend groter zal zijn dan dat voor kinderen uit de bovenste laag. Maar hoe korter de schoolssluitingen, hoe kleiner het verlies.

Een voorbeeld: openbare scholen in het Zuiden en het Midwesten van de Verenigde Staten sloten de deuren korter dan veel privéscholen aan de kustregio’s van de VS. Hoewel de kinderen uit armere gezinnen doorgaans het zwaarst getroffen zijn door de Covid-19-crisis, zouden deze korte sluitingen de onderwijsschade dus beperkt hebben. Hun verliezen in menselijk kapitaal en levenslange inkomsten zijn daarom mogelijk minder erg dan die van kinderen uit rijkere gezinnen. 

Bijlessen

Veel districten in de VS zijn nu van plan om federale Covid-stimuleringsfondsen aan te spreken om bijkomende opleidingssteun te financieren. Dat gaat van het inhuren van extra personeel, bijlessen of nieuwe technologie tot de ondersteuning van de geestelijke gezondheidszorg van leerlingen die uit de boot vielen. 

(evb)

Meer
Mijn Volglijst

Europese beurzen hoger rond middaguur

07/12/2021 11:07

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag hoger nu de coronazorgen van vorige week zijn afgenomen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een winst van 1,8 procent op 477,50 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 2,2 procent naar 15.710,30 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 2,1 procent met een stand van 7.012,95 punten. De Britse FTSE steeg dinsdag 1,2 procent naar 7.319,13 punten.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20