Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 11 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Landen die laagst scoren in Press Freedom Index hebben alle wetten klaar om ‘fake news’ te counteren

Logo Business AM
Economie

03/04/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Singapore heeft beslist een wet tegen de verspreiding van nepnieuws door te drukken. Daarmee volgt de Aziatische stadstaat het voorbeeld van buurland Maleisië. De nieuwe wetgeving stelt de Singaporese overheid in staat op te treden tegen content die een ongepast karakter krijgt toegemeten. Singapore is daarmee een volgend bewijs dat landen met een beperkte persvrijheid snel geneigd zijn tegen nepnieuws op te treden.

De actie tegen nepnieuws is een deel van een breder pakket aanbevelingen van een parlementaire commissie die is belast met de strijd tegen desinformatie. De nieuwe regelgeving biedt aan de autoriteiten de mogelijkheid om online nepberichten onmiddellijk te laten verwijderen. In minder urgente gevallen kunnen websites de opdracht krijgen correcties of waarschuwingen te publiceren.

Nationale veiligheid

Een rapport van het Reuters Institute en de Universiteit van Oxford vorig jaar toonde aan dat digitale nieuwssites en sociale media in Singapore als primaire nieuwsbronnen fungeren. De onderzoekers ontdekten dat driekwart van de bevolking smartphones gebruikt om zich een toegang tot nieuwsberichtgeving te garanderen.

Janil Puthucheary, minister van communicatie en informatie van Singapore, omschreef online desinformatie eerder als een bedreiging voor de nationale veiligheid. De Singaporese premier Lee Hsien Loong benadrukte dat het onschadelijk maken van nepnieuws geen gemakkelijke opdracht is. Volgens hem overschatten de gebruikers in deze problematiek hun vermogens.

Singapore heeft zich een reputatie opgebouwd als een ontluikend centrum voor intelligente technologie. “Anderzijds moet men vaststellen dat een aanhoudende repressieve houding tegenover het internet de online innovatie en de vrije meningsuiting onderdrukt,” zeggen verdedigers van mensenrechten.

Persvrijheid

Singapore beschikt over een strenge mediawetgeving. Uitgevers van gedrukte, audiovisuele en digitale publicaties zijn verplicht om bij de overheid bedrijfslicenties aan te vragen. Zes jaar geleden voerde de overheid een wetgeving in die de gelicentieerde websites verplicht om gecontesteerde content binnen een periode van vierentwintig uur te verwijderen.

De Singaporese overheid viseert daarbij onder meer pornografisch, extremistisch of racistisch materiaal. De inbreuken worden tevens met boetes gesanctioneerd.

Reporters Without Borders plaatst Singapore in zijn index voor persvrijheid op een 151ste plaats. In totaal omvat de index honderdtachtig landen. Singapore staat drie plaatsen onder Rusland, dat recent eveneens een nieuwe wetgeving tegen de verspreiding van nepnieuws heeft geïntroduceerd.

Nog andere landen stellen zich tegenover het internet strenger op. Ook Egypte heeft onlangs een wetsvoorstel goedgekeurd dat specifiek op de gebruikers van sociale media is gericht. In India werkt de overheid eveneens aan strengere internetrichtlijnen. Daar had nepberichting op WhatsApp vorig jaar tot een aantal lynchpartijen geleid.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks