Spaanse voetbalcompetitie LaLiga uit kritiek op transferwinter van Engelse clubs

De afgelopen transferperiode is er opnieuw zo goed als enkel in de Premier League met vele honderden miljoenen gegooid. LaLiga-voorzitter Javier Tebas spaart zijn kritiek voor de Engelse clubs dan ook niet. Hij noemt in een reactie de transfermarkt van de Premier League “gedopeerd” en vreest dat die de “duurzaamheid van het Europees voetbal bedreigt”.

De cijfers: De Engelse Premier League is al jarenlang de voetbalcompetitie waarin het meest geld wordt uitgegeven aan transfers. Tijdens de afgelopen wintertransferperiode was het verschil met de andere competities echter groter dan ooit.

 • De Premier League heeft afgelopen winter, volgens de website Transfermarkt, voor 829,86 miljoen euro aan inkomende transfers gedaan.
  • Chelsea FC – met de Amerikaanse sportinvesteerder Todd Boehly als nieuwe eigenaar – gaf het meeste geld uit met een totaalbedrag van 329,5 miljoen euro.
 • De vier andere grote voetbalcompetities – uit Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk – gaven samen maar 249,77 miljoen euro aan inkomende transfers.
  • Van die vier competities was de Spaanse LaLiga de meest zuinige met amper 31,88 miljoen euro.

LaLiga: Javier Tebas, voorzitter van de Spaanse competitie, heeft zich in een video op Twitter kritisch uitgelaten over de Premier League.

 • “De Britse markt is een gedopeerde markt. Je kan dat duidelijk zien afgelopen winter”, zei Tebas. “Het is een competitie die de afgelopen jaren miljarden euro’s verlies heeft geleden. Dat wordt allemaal gefinancierd met geld van mecenassen, in dit geval Amerikaanse investeerders.”
 • LaLiga heeft recent voor alle clubs een bestedingslimiet ingesteld, die individueel is voor alle clubs en ieder seizoen kan veranderen afhankelijk van hun financiële situatie. Die limiet heeft invloed op hoeveel spelerslonen en transferbedragen de clubs kunnen betalen.
 • “Dat clubs zo’n grote verliezen draaien, gebeurt niet in de Spaanse en Duitse competitie”, legt Tebas uit. “Door onze controle van de duurzaamheid op economisch vlak staan we dit niet toe.”
 • “Ik erken dat de Premier League commercieel een hogere omzet heeft dan wij, maar niet zo groot als nu lijkt door de bedragen die er worden uitgegeven”, gaat hij verder. “De situatie nu is gevaarlijk en kan de duurzaamheid van het Europees voetbal in gevaar brengen.”
 • Het is niet de eerste keer dat Tebas zich uitspreekt tegen exuberante bedragen die in het voetbal door sommige clubs betaald worden. Zo had hij vorig jaar al kritiek op het nieuwe monstercontract dat PSG zijn sterspeler Kylian Mbappé had gegeven. Door die nieuwe deal kwam de Franse aanvaller niet naar het Spaanse Real Madrid.

(as)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20