Lachaert: “Btw op elektriciteit moet definitief naar 6 procent, maar aardgas moet terug naar 21 procent”

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert is er nu toch voor gewonnen om de btw op elektriciteit definitief op 6 procent te houden, zo vertelt hij in een interview met Het Laatste Nieuws. Hij was daarover eerder deze maand nog minder uitdrukkelijk.

Om de forse stijging van de energiefacturen te dempen, besliste de federale regering om het btw-tarief voor elektriciteit (sinds 1 maart) en aardgas (sinds 1 april) te verlagen van 21 procent naar 6 procent voor de gezinnen, en dat zeker tot 30 september.

Sindsdien leeft de vraag of dat stelsel, na een verlenging voor de komende winter die vrijwel vaststaat, niet definitief gemaakt moet worden. Lachaert maakt een onderscheid tussen elektriciteit en aardgas.

“Op termijn lijkt het mij ook logisch om de btw op elektriciteit definitief op 6 procent te houden”, zegt Lachaert in Het Laatste Nieuws. “Zeker omdat alles – van onze auto’s tot onze verwarming – in de toekomst elektrisch moet worden om de CO2-uitstoot te verminderen. Gas is niet duurzaam dus dat moet dus terug naar 21 procent.”

Door de btw-verlaging alleen definitief te maken voor elektriciteit, zou het gecreëerde gat in de begroting halveren tot “slechts” 500 tot 750 miljoen euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20