‘Laatste dictator van Europa’ meet zich cryptovriendelijk imago aan

Aleksandr Loekasjenko, de Wit-Russische president, heeft een decreet ondertekend waarin hij formeel de steun uitspreekt voor de regulering van cryptomunten in zijn land. Concreet stemt hij in met “het vrije verkeer van cryptovaluta’s zoals Bitcoin”. Het nieuws werd opgepikt door zakenmedia als Cointelegraph en Business Insider.

Waarom is dit belangrijk?

Een opvallende paradox binnen het Wit-Russische regime is de onderdrukking van dissidenten versus het voortvarende voluntarisme op het vlak van crypto-acceptatie. Belarus profileert zich als democratisch op financieel vlak, maar is het tegenovergestelde op politiek vlak.

De richtlijn stelt een juridisch kader vast voor het Belarus Hi-Tech Park (HTP) om een register bij te houden van adressen van virtuele wallets die worden gebruikt voor illegale operaties. Het in Minsk gelegen Hi-Tech Park, dat geldt als het Wit-Russische Silicon Valley, houdt zich bezig met de crypto-regelgeving in het land.

“Vrije circulatie van digitale valuta”

“Wit-Rusland ontwikkelt consequent het juridische veld voor het reguleren van activiteiten met betrekking tot digitale activa, en staat, in tegenstelling tot veel andere staten, de vrije circulatie van digitale valuta’s toe”, luidt de officiële aankondiging van het decreet.

Volgens het decreet vereisen crypto-activiteiten “voortdurend toezicht” en indien nodig “aanvulling en verduidelijking van de maatstaven bij de regelgeving.”

Het Oost-Europese land wil cryptobeleggers en -bedrijven beschermen tegen mogelijke verliezen, en voorkomen dat ze “onbedoeld betrokken raken bij activiteiten die bij wet verboden zijn.”

Cryptovriendelijke natie

De autocratische president gelooft dat zijn land “alle kans heeft om een regionaal centrum te worden op (crypto)gebied.”

Belarus heeft eerder al een rist cryptovriendelijke maatregelen genomen. Zo keurde Loekasjenko in 2017 al een wet goed die officieel de creatie, uitgifte, opslag, verkoop of uitwisseling van digitale tokens toestaat, evenals cryptobeurzen en mijnbouwactiviteiten.

Ook wat belastingen betreft is de wetgeving er vrij liberaal. Activiteiten met betrekking tot het delven, creëren, verwerven en verkopen van tokens blijven belastingvrij tot 1 januari 2023.

Opvallend is ook dat Wit-Rusland het eerste land is dat smart contracts heeft gelegaliseerd, door ze in de jurisdictie in te voeren en bedrijven het recht te geven ze te gebruiken bij transacties.

4 procent van de Wit-Russische bevolking bezit crypto

In Wit-Rusland kunnen cryptomunten echter niet worden beschouwd als geld (of het nu elektronische of buitenlandse biljetten zijn), of effecten. Dit in tegenstelling tot in Zwitserland, waar digitale activa aan dezelfde regelgeving zijn onderworpen als buitenlandse valuta’s.

Volgens gegevens van datasite TripleA bezitten meer dan 350.000 Wit-Russen, of 3,73% van de bevolking, momenteel cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20