‘Laatste dictator van Europa’ beweert dat hij zal aftreden zodra nieuwe grondwet van kracht wordt

Alexander Loekasjenko, de zelfverklaarde president van Wit-Rusland, heeft gezegd dat hij zal aftreden wanneer zijn land een nieuwe grondwet heeft aangenomen. Critici vrezen dat hij louter tijd wil kopen. 

‘Ik ga de grondwet niet voor mezelf maken’, aldus Loekasjenko volgens het officiële Wit-Russische nieuwsagentschap Belta. ‘Met de nieuwe grondwet zal ik niet meer met jullie werken als president.’ 

Wit-Rusland is in de greep van grootschalige burgerprotesten, en de gewelddadige overheidsrepressie daarop, sinds Loekasjenko op 9 augustus de verkiezingen won. Algemeen wordt aangenomen dat de stembusgang vervalst was. 

Loekasjenko heet de bijnaam ‘de laatste dictator van Europa. Hij is al meer dan een kwarteeuw aan de macht. Ondanks massale protesten tegen zijn bewind bleef hij zich hardnekkig vastklampen aan zijn ambt. Het is de eerste keer dat hij aangaf te zullen aftreden. 

De oppositie, die mee de betogingen organiseert, vreest echter dat het gat om een poging om de bevolking te sussen, om zo tijd te kopen. Loekasjenko heeft nog geen datum geprikt voor zijn vertrek. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20