Kwart Vlaamse bedrijven kan maandag niet openen zonder extra geld

Een vierde van de Vlaamse bedrijven heeft te weinig geld in kas om maandag herop te starten. Zonder extra overheidssteun dreigt het faillissement. Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van bedrijfsdata-analist Graydon.

De eerste fase uit de lockdown begint zoals gepland maandag. Dat betekent onder andere dat alle bedrijven opnieuw mogen opstarten, behalve winkels. De meeste bedrijven zullen daar goed genoeg in slagen, maar een kwart van de Vlaamse bedrijven zit in geldnood na de coronacrisis.

Het grootste deel van die bedrijven (23,5%) is in de problemen gekomen doordat de economie is stilgevallen sinds Covid-19 ons land bereikt heeft. Een heel klein deel (1,7%) zat al in serieuze moeilijkheden voor de crisis.

Drie opties

Die bedrijven moeten dus op zoek naar extra geld. Dat kan via een kapitaalverhoging, meer leningen of overheidssteun. De eerste optie lijkt niet zo evident in een crisis. Weinig aandeelhouders zullen staan te springen om een bedrijf in moeilijkheden in zulke zware tijden extra geld toe te stoppen.

De tweede optie is al iets logischer, nu de overheid borg staat voor bedrijfsleningen, maar dat kost het bedrijf natuurlijk extra geld. De voorkeur zal dus vooral uitgaan naar extra overheidssteun. Onder andere Brussels Airlines drong daar al op aan.

10 miljard euro

De coronacrisis kost ons land dit jaar al minstens 10 miljard euro, volgens berekeningen van minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).

De rest van de bedrijven zou in principe heropgestart moeten raken maandag. De meerderheid daarvan (40%) heeft zelf genoeg buffers, een kleine groep (2,7%) heeft het gered dankzij de overheidssteun van de voorbije maanden en een middengroep van 32 procent zou het moeten halen, zij het nipt.

Meer