Kustburgemeesters plannen zomer aan zee: geen evenementen, tweedeverblijvers voorrang op dagjestoeristen

Deze namiddag zaten de Belgische kustburgemeesters samen met provinciegouverneur Carl Decaluwé om te bespreken op welke manier het kusttoerisme deze zomer kan doorgaan. Daarbij worden vooral de voorschriften van de Nationale Veiligheidsraad gevolgd.

Volgens gouverneur Decaluwé werd beslist dat de zogeheten ’tweedeverblijvers’ opnieuw welkom zijn aan de kust vanaf 8 juni, op voorwaarde dat het aantal besmettingen tegen dan niet opnieuw sterk stijgt. Daarmee lijkt hij zijn slag thuis te halen op enkele burgemeesters die dat liever vroeger zagen gebeuren. Hoewel het nog af te wachten valt of iedereen zich aan de voornemens gaat houden. In een volgende fase, waarvan de datum nog te bepalen is, kunnen toeristen die voor een tijd een woning huren terug naar zee. Dagjestoeristen kunnen pas als laatste opnieuw de dijk aandoen.

Alles afgelast

Veel meer dan genieten van zon, zee en strand zit er waarschijnlijk niet in deze zomer. Er werd beslist om geen enkel evenement te laten doorgaan aan de kust. ‘We willen als kustburgemeester niet verantwoordelijk zijn voor een opstoot van het virus’, klinkt het. Daarom willen ze vermijden dat er te veel mensen samenkomen op één plaats. Alle grote én kleine evenementen worden in alle kustgemeenten afgelast tot en met eind augustus.

Verder werd er een gemeenschappelijk kader opgesteld met veiligheidsmaatregelen, die elke burgemeester dan kan invoeren naargelang de noden en grootte van zijn kustgemeente. Volgens de openbare omroep omvat dat kader: een verkeerscirculatieplan voor zowel personenwagens als personen, een strandplan met focus op toegang tot het strand, bewaakte zwemzones vanaf 27 juni en een circulatie- en terrassenplan voor de dijk, winkelstraten en andere publieke ruimtes. Elke gemeente kan op basis van het aantal bezoekers zelf invulling geven aan deze plannen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20