Kustburgemeesters op ramkoers met West-Vlaamse gouverneur over tweedeverblijvers: ‘Er is geen tijd voor kluchtjes, hé’

Oorlog aan de kust: Het zat er onvermijdelijk aan te komen. Het ego van de gouverneur komt dat van de burgemeesters aan de zee tegen.

  • In deze coronacrisis zijn al een paar politici opgestaan, die zich stevig hebben kunnen profileren. In het lijstje zijn er een paar die op eenzame hoogte boven de rest uit zweven. Wij noemen enkele namen: Carl Decaluwé (CD&V), de West-Vlaamse gouverneur die vlot de pers haalt, of Bart Tommelein (Open Vld) die nauwelijks van het scherm is weg te branden, en uiteraard Jean-Marie Dedecker (LDD) die zichzelf blijft in de kijker spelen.
  • Dit trio gaat nu naar een clash. Immers, de kustburgemeesters zijn behoorlijk in hun wiek geschoten over het feit dat hun tweedeverblijvers maar niet terug naar de kust mogen. Daar waar onder meer Tommelein bij het begin van de crisis absoluut niet zat te wachten op die bewoners, heeft hij nu z’n aanpak 180 graden gedraaid.
  • Tommelein kondigde al aan dat het onmogelijk is om de handhaving van die maatregelen nog te gaan voeren, want bezoeken aan vier personen mag nu, per familie, maar naar het eigen appartement aan zee gaan dus niet? Dedecker was nog feller. In de Kamer kondigde hij aan ‘vanaf 18 mei geen enkele controle meer te laten uitvoeren door zijn politieagenten‘. ‘En ik hou mij meestal aan wat ik zeg, u mag de federale politie op mij af sturen, als u dat wil’, zo maakte Dedecker zich sterk in het Parlement, ten opzichte van premier Sophie Wilmès.
  • Maar daar komt Decaluwé nu opzetten. ‘Zij hebben niet te beslissen. Ze moeten de regels volgen of we zullen hen dwingen’, zo spreekt hij stoere taal in Het Nieuwsblad. ‘Er is geen tijd voor kluchtjes, .’
  • De gouverneur, die zichzelf ‘vertegenwoordiger van de federale overheid’ noemt, is vast van plan op te treden: ‘We zitten in een federaal crisisplan, de situatie is ernstig. De opdracht van de lokale politiezones is te controleren of de maatregelen opgevolgd worden. Als ik zie dat dit manifest niet gebeurt, kan ik ingrijpen. Door het beleid bij te sturen, of door afspraken te maken met de federale politie.’
  • De grote clash komt maandag. Dan zitten sheriff Decaluwé en de burgemeesters samen met Zuhal Demir (N-VA), de Vlaamse minister van Toerisme. Dat wordt vast een gezellige meeting.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20