Kunstencentrum Vooruit komt met compromis: nieuwe naam voor kunstencentrum, maar fysieke plek blijft ‘De Vooruit’

Een onverwachte wending in de saga rond de naamswijziging van Kunstencentrum Vooruit. Het kunstencentrum gaat op zoek naar een nieuwe naam, maar de fysieke plek in Gent blijft wel de naam ‘De Vooruit’ behouden. Dat kondigde de leiding donderdag aan.

Een naamswijziging dringt zich op nadat de socialistische partij SP.A, waarmee het kunstencentrum historische banden heeft, haar naam veranderde tot Vooruit. Er werden ruim 18.000 stemmen uitgebracht in de publiekspoll, waarbij een keuze tussen de naamopties ‘Pallas’ en ‘Volxus’ werd aangeboden. Maar het werd via sociale media snel duidelijk dat velen beide opties maar niets vonden en ‘De Vooruit’ een veel logischer optie vonden.

Vandaar de compromisoplossing, met een onderscheid tussen de kunstactiviteiten en de fysieke plaats. Voor het kunstencentrum wordt de komende maanden naar een nieuwe naam gezocht. Pallas en Volxus worden geschrapt als opties. De fysieke plaats, het gebouw in Gent, blijft ‘De Vooruit’.

‘De gelanceerde voorstellen Pallas (tweederde van de stemmen) en Volxus (één derde) waren bij nader inzien voor vele mensen niet de juiste vlag om de rijke lading van ons kunstencentrum te dekken’, klinkt het.

‘Geen watermerk’

‘Vooruit’ behouden voor het kunstencentrum was volgens algemeen coördinator Franky Devos geen optie, omdat het centrum partij-onafhankelijk wil zijn en er dan voortdurend verwarring zou zijn, omdat het kunstencentrum ook maatschappelijke standpunten inneemt. De analogie met SP.A en het watermerk SPA gaat daarom niet op, zo merkte hij op.

De politieke partij Vooruit gaat als geste de naamswijziging van het kunstencentrum financieren.

Wat voorafging: De partij Vooruit eiste nooit een naamsverandering voor kunstencentrum De Vooruit; integendeel, ze drongen erop aan die te behouden

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20