Wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek er iets wordt gevraagd over dingen die je anders zou hebben willen doen op het werk, dan wil je gesprekspartner over het algemeen meer inzicht krijgen in je persoonlijke zwakheden. Daarnaast kan een werkgever op die manier proberen te bepalen Zij kunnen op welke manier je reageert op tegenvallers en of je in staat zult zijn om je eigen tekortkomingen te herkennen en vervolgens aan te pakken.
Hoe kun je een goed antwoord formuleren?
De beste aanpak als je een dergelijke vraag wilt beantwoorden is om ruim voor aanvang van dit belangrijke gesprek eens goed na te denken over je werkervaringen in het verleden en vervolgens een lijst op te stellen van situaties die anders zijn verlopen dan je eigenlijk graag had gezien. Hierbij dien je vergelijkbare scenario’s in verband te brengen met zaken die je later nog een keer tegen bent gekomen, ondanks het feit van de eerdere teleurstelling, maar waarbij je anders hebt gehandeld.
Het geven van goed antwoorden
Wanneer je gesprekspartner tijdens een sollicitatiegesprek je daarom vraag, zul je bereid dienen te zijn om eventuele stappen te beschrijven die je hebt gezet om je vaardigheden te verbeteren, je kennis te vergroten of contraproductief gedrag te veranderen. De reden waarom je dingen anders aan bent gaan pakken is omdat je geleerd hebt hoe je met een moeilijke situatie om diende te gaan om vervolgens een positief resultaat te kunnen bereiken. Je zou bijvoorbeeld een eerderde ervaring als manager kunnen hebben gehad toen je je moest gaan bemoeien met een negatieve persoon die de dynamiek van je team nadelig beïnvloedde, maar dit gedrag na enige tijd toch weer merkbaar werd.
Toen deze persoon echter tijdens een volgende situatie je ertoe aanzette om een assertieve houding aan te nemen om zijn gedrag in goede banen te kunnen leiden en dit zelfs te veranderen, kun je het eerste incident zien als iets wat je anders zou hebben gedaan en dus als een perfect voorbeeld gebruiken om je antwoord mee te onderbouwen. Ten aanzien van een volgende ervaring zou je kunnen zeggen dat je het later anders bent gaan doen en op die manier te voorkomen dat de werkgever wellicht zou kunnen denken dat je niet voldoende assertiviteit in je hebt als manager.
Wanneer je je de afdeling Human Resources al hebt geraadpleegd voor advies, aan een workshop deel hebt genomen om te leren om te gaan met moeilijke werknemers of een andere strategie bent gaan gebruiken om deze persoonlijke zwakte aan te kunnen pakken, dan zou je dergelijke stappen die je hebt gezet zeker aan dienen te halen tijdens het beantwoorden van deze vraag tijdens een sollicitatiegesprek.
Desondanks dien je tijdens een dergelijk belangrijk gesprek altijd wel erg voorzichtig te zijn bij de bespreking van je zwakkere kanten. Natuurlijk zul je moeten voorkomen dat elk scenario zal verwijzen naar een ander onthullende tekortkoming die afbreuk zou kunnen doen aan je uitvoering van de meest belangrijkste taken binnen een functie, behalve als je duidelijk onderbouwde feiten aan kunt dragen die deze zwakheden niet langer een probleem naar voren zullen brengen. Je wilt immers niet dat de werknemer in de gelegenheid wordt gesteld om je af te wijzen omdat hij, of zij, zich zorgen maakt over je vermogen om het werk naar behoren uit te voeren dat hoort bij de vacante baan. Dat betekent echter niet dat je in het wilde weg kunt gaan fantaseren of onwaarheden kunt gaan vertellen tijdens de beantwoording van dit soort vragen tijdens een sollicitatiegesprek. De werkgever zal namelijk in de meeste gevallen al snel doorhebben dat je niet de gehele waarheid vertelt. De kans op de toewijzing van een baan zal na een dergelijke ontdekking doorgaans tot een minimum beperkt, zo niet geheel onmogelijk, zijn.