KU Leuven test studenten zelf op coronavirus

Leuvense studenten kunnen zich vanaf maandag laten testen op een coronabesmetting in een afnamecentrum dat het KU Leuven in samenwerking met de hogescholen speciaal voor hen heeft ingericht.

Voor het afnamecentrum werd de eerste verdieping van de universiteitshal van de KU Leuven helemaal heringericht en volledig afgesloten van de andere ruimtes in het gebouw. De universiteit hoopt dat het op die manier kan vermijden dat de Leuvense huisartsen en het Leuvense Studentengezondheidscentrum te hard onder druk komen te staan.

Binnen de 48 uur een telefoontje

Studenten die in het afnamecentrum positief testen mogen binnen de 48 uur een telefoontje verwachten van een arts en van het contactopsporingsteam van hun instelling. Daarbij zal enerzijds gevraagd worden naar de hoogrisicocontacten na de vermoedelijke besmetting, maar vooral ook naar de bron van de besmetting.

Volgens rector Luc Sels zijn snelheid en brononderzoek de sleutelwoorden. ‘Niet alle besmette mensen geven het virus ook door aan anderen. Als we erin slagen om mensen die anderen wel besmetten snel te lokaliseren, dan geraken we het virus samen de baas’, aldus de rector.

Tests tussen 9 en 21 uur

Studenten kunnen zich in het afnamecentrum laten testen tussen 9 tot 21 uur. Voorlopig wordt er een testcapaciteit gehanteerd van 300 tests per dag. ‘We rekenen op ongeveer 10 procent positieve tests waarvoor het contactopsporingsteam in actie schiet’, verduidelijkt Sels.

De registratie gebeurt door de studenten biomedische wetenschappen en de tests worden afgenomen door de studenten geneeskunde.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20