Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 04 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

KU Leuven blijft beste universiteit van ons land, UGent volgt op de tweede plaats

Logo Business AM
Business

12/09/2019 | Bram | 3 min leestijd

De KU Leuven blijft nog steeds de beste universiteit van het land. Dat blijkt uit de laatste editie van de Times Higher Education (THE) ranglijst.  De Leuvense universiteit eindigt op de 45ste plaats op de wereldranglijst en stijgt zo drie plaatsen tegenover vorig jaar. Ook de UGent doet het goed en stijgt van de 143ste naar de 123ste plaats.

Times Higher Education ranking

De Times Higher Education ranking van de beste universiteiten ter wereld houdt rekening met dertien verschillende parameters, die ingedeeld kunnen worden in vijf verschillende categorieën.

  • Onderwijs (de kwaliteit van de lessen),
  • onderzoek (volume, inkomen en reputatie),
  • citaten (de invloed van het onderzoek van de universiteit),
  • het internationale imago (van professoren, studenten en onderzoek) en
  • de internationale inkomsten (de kennisoverdracht).

De scores op deze verschillende parameters worden dan samengeteld om tot een ranking van alle onderzochte universiteiten te komen. En daarin doen de Belgische universiteiten het best goed.

Boekentoren Gent
GettyImages

Vier Belgische universiteiten in top 200

De KU Leuven is volgens de ranking de beste universiteit van ons land. Ze is ook de enige Belgische universiteit in de top 100. De Leuvense universiteit stijgt zelfs nog enkele plaatsen tegenover vorig jaar. Toen stond de KUL op de 48ste plaats, dit jaar is ze op de 45ste plaats te vinden.

De volgende Belgische universiteit is te vinden op plaats 123 en is de UGent. Ook die stijgt nog enkele plaatsen tegenover vorig jaar. Toen stond de Gentse universiteit op de 143ste plaats. De Franstalige tegenhanger van de KU Leuven, de Université Catholique de Louvain, rangschikt op een 152ste plaats. De laatste Belgische universiteit in de top 200 is die van Antwerpen, die komt nieuw binnen op plaats 198.

Britse en Amerikaanse universiteiten aan de top

Oxford University
GettyImages

Het is opvallend dat de top 10 van de ranglijst volledig bestaat uit Angelsaksische universiteiten. De beste universiteit ter wereld is – en dat mag geen verrassing zijn – de Britse universiteit van Oxford. De universiteiten van California en Cambridge vervolledigen de top 3.

De eerste universiteit van buiten het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten rangschikt pas op plaats 13. Die eer is weggelegd voor de Zwitserse universiteit ETH Zurich.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks