Kris De Bruyne, zanger van iconische ‘Amsterdam’, overleden

Kris De Bruyne, de Vlaamse zanger en muzikant, is op 70-jarige leeftijd na een slepende ziekte overleden. De Bruyne gaat vooral de geschiedenis in als de zanger van ‘Amsterdam’ en ‘Lieve Jacoba’.

Kleinkunstenaar Kris De Bruyne is overleden. Dat meldt het management van de muzikant. Hij overleed omringd door zijn familie en was al geruime tijd ziek. Het is niet duidelijk waaraan De Bruyne precies leed.

Van Wannes Van de Velde tot Patrick Riguelle

De Bruyne ging in eerste instantie van start als blues- en folkmuzikant. Hij werd ontdekt door Wannes Van de Velde in 1967. In eerste instantie maakte hij muziek met een band, Lamp Lazerus en Kris maar hij ging al snel solo. De Bruyne ging vooral de autobiografische toer op in zijn teksten.

Eind jaren zeventig laste De Bruyne een muzikale pauze in. Zijn broer Koen was hem kort daarvoor ontvallen en het verlies daarvan verwerkte hij onder andere in de Verenigde Staten. Terugkeren was niet evident, pas na intensieve samenwerkingen met grote namen zoals Patrick Riguelle pikte hij zijn tempo opnieuw op.

Muzikaal testament

De Bruyne heeft een uitgebreide discografie op zijn naam staan, maar zijn ultieme hit blijft wellicht ‘Amsterdam’ uit 1975. De nostalgische tekst leverde hem een vaste standplaats op in de Lage Landenlijst van Radio 1, waar hij in 2020 op de tweede stek landde.

Dat hij nog drie keer in de lijst voorkomt, met ‘Vilvoorde City’, ‘Lieve Jacoba’ en ‘Waar ik voor leef’ toont het uitgebreide oeuvre en testament van de Antwerpse muzikant. Hij wordt overleefd door zijn vrouw en drie kinderen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20