Krijgen we binnenkort weer autoloze zondagen?

Afgelopen week vond er nog eens een autoloze zondag in Brussel plaats. Dat gebeurde in aanloop van de week van Mobiliteit. Die verliep zonder enige verstoring met succes. Elke Van den Brandt, minister binnen die sector, gaat daarom met 19 gemeenten in gesprek om het initiatief vaker te doen plaatsvinden.

Zondag markeerde de aftrap van de Mobiliteitsweek. Van 9:30 tot 19:00 mochten er geen auto’s rijden binnen het Brussels Gewest. Daardoor konden voetgangers, fietsers en andere weggebruikers op e-steps of rolschaatsen zich volledig vrij en veilig uitleven. Slechts 15.300 bestuurders hadden ter uitzondering een attest ontvangen, een cijfer dat volgens premier De Croo ieder jaar afneemt. Hij hoopt dat die trend wordt verdergezet.

Voor herhaling vatbaar?

Het thema dit jaar luidde ‘Laten we van Brussel een stad voor kinderen maken’. En dat was precies zo het geval. Wegens het succes wil Van den Brandt nu meer openbare plaatsen aan kinderen wijden.

Ook dit jaar duikt dezelfde vraag op die ieder jaar opnieuw de ronde doet: “Moeten we meer van dit soort initiatieven organiseren?”. “Mensen gaan naar buiten, de kinderen zijn blij, spelen en fietsen op straat. Dat toont aan dat we meer ruimte nodig hebben”, stelt Van den Brandt vast in L’Echo. Daarom zal de minister van Mobiliteit verder in gesprek gaan met de 19 gemeenten die de toestemming gaven de autoloze zondag door te laten gaan. Volgens Van den Brandt tonen zij zich alvast positief over het voorstel.

Hulpdiensten zijn fan

Het was bovendien een relatief rustige dag voor de hulpdiensten in het Brussels Gewest: 188 interventies tegenover 255 het jaar voordien. Al kan dat te maken hebben met het weer de laatste tijd. “De weersvoorspellingen hebben wellicht de ene of andere burger ontmoedigd om zich midden in een stad op een scooter te wagen”, zegt een woordvoerder aan L’Echo. Verder constateert de brandweer dat mensen op een (zon)dag zonder auto sneller geneigd zijn de hulpdiensten te contacteren en om een ambulance te vragen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20