Poetin slecht geïnformeerd door zijn entourage? Kremlin ontkent en schiet in tegenaanval: “VS begrijpt het Kremlin niet, dat baart ons zorgen”

Deze week kondigden Amerikaanse inlichtingendiensten aan dat, volgens hun informatie, Russisch dictator Vladimir Poetin slecht geïnformeerd wordt over de ware gebeurtenissen in Oekraïne. Zijn entourage zou namelijk bang zijn voor een mogelijke furieuze reactie. Volgens het Kremlin zijn deze beweringen volledig vals.

De afgelopen dagen kwamen vanuit het Pentagon en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de berichten binnen over hoe Poetin niet volledig op de hoogte zou zijn van de verloop van de oorlog in Oekraïne. De verantwoordelijken in het Kremlin zouden Poetin niet durven zeggen dat de Russische troepen tegen een pak heviger verzet stoten dan verwacht. Ze zouden namelijk schrik hebben om Poetin te beledigen, en de prijs te moeten betalen als leverancier van het slechte nieuws.

“VS begrijpt het Kremlin niet”

Donderdag reageerde Dmitri Peskov, de woordvoerder van de Russische dictator, op die beschuldigingen. Peskov wuifde de beschuldigingen uiteraard weg, en gaf daarbij enkele steken in de richting van de Verenigde Staten.

“Het spijt ons, en baart ons zelfs zorgen, om te moeten zeggen dat noch het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, noch het Pentagon over authentieke informatie beschikt over wat er in het Kremlin gebeurt”, zei hij, geciteerd door het Russische persagentschap TASS. “Ze begrijpen gewoon niet wat er in het Kremlin gebeurt, ze begrijpen de Russische president Vladimir Poetin niet, ze begrijpen het besluitvormingsmechanisme niet en ze begrijpen de stijl van ons werk niet.”

“Deze situatie is niet alleen enorm betreurenswaardig. Het baart ons zorgen, want zo’n totaal gebrek aan inzicht leidt tot slechte beslissingen, overhaaste beslissingen die zeer slechte gevolgen kunnen hebben”, voegde Peskov eraan toe.

Onzekere toekomst

Meer dan een maand na het begin van de invasie hebben de Russische troepen slechts weinig belangrijke posities in Oekraïne kunnen innemen. De Russische troepen hebben maar één grote stad veroverd, Kherson. Veel analisten zijn van mening dat de Russische troepen slecht waren voorbereid. Zij menen dat Poetin verwachtte dat zijn troepen Oekraïne vrij gemakkelijk zouden kunnen bezetten, met het doel de regering omver te werpen en een pro-Russisch regime te installeren.

Wat Poetin precies verwachtte, en wat zijn volgende plannen zijn, kan echter niemand met zekerheid voorspellen.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20