Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 02 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

‘Kracht epidemie neemt af’: In 24 uur 82 doden en 536 nieuwe besmettingen

Logo Business AM
Coronacrisis

30/03/2020 | Sten Maelfeyt | 2 min leestijd

Viroloog Steven Van Gucht, die de dagelijkse coronacijfers naar buiten brengt - Isopix

Volgens de persconferentie van het crisiscentrum blijft het aantal nieuwe bevestigde gevallen op Covid-19 hoog. Dat aantal zal mogelijk blijven stijgen. Opmerkelijk: uit de cijfers zou blijken dat de kracht van de epidemie afneemt.

De afgelopen 24 uur zijn 82 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt het totaal op 513 overledenen. Er zijn ook 536 bijkomende patiënten. In onze ziekenhuizen liggen daardoor momenteel 4524 patiënten met het virus. Daarvan zijn er 927 patiënten die op intensieve zorgen liggen. In de afgelopen 24 uur zijn daar 60 patiënten bijgekomen.

Dat zijn opnieuw weinig opbeurende cijfers. Toch ziet viroloog Steven Van Gucht een klein lichtpunt. ‘Het aantal positieve gevallen stijgt nog steeds, maar die stijging begint af te zwakken’, zegt hij. ‘De kracht van de epidemie neemt dus af.’

696 mensen liggen aan beademingstoestellen. Dat is een stijging met 40 patiënten voor de afgelopen 24 uur. In ons land zijn er momenteel 11.829 mensen positief getest op het virus. Dat is een stijging van 1.063 positieve gevallen. Daarvan zijn er 683 Vlaming, 164 Waal, 198 Brusselaar en 18 van onbekende origine.

Advies woonzorgcentra

Tijdens de persconferentie werd er ook nog extra advies gegeven aan de woonzorgcentra. De focus lag daarbij vooral op de geestelijke gezondheid van de ouderen. Ouderen isoleren in woonzorgcentra is niet nodig als er nog geen uitbraak is. Het is belangrijk dat de mensen nog een zekere vorm van sociaal contact hebben, met respect voor de basishygiëne en sociale afstand. De hele dag op de kamer blijven is dus uit den boze. De situatie is natuurlijk anders indien er wel een uitbraak of positieve gevallen zijn vastgesteld.

Er werd ook gehamerd op het behouden van contact met ouderen. De sociale en geestelijke gezondheid weegt zwaar onder deze crisis. Daarom spoort het crisiscentrum aan om oudere vrienden en familie te blijven contacteren via een elektronische weg of met brieven. Viroloog Steven Van Gucht sloot zijn betoog af met de boodschap: ‘we mogen ze niet vergeten.’

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks